Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Με λαμπρότητα τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ

Με λαμπρότητα και με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καισαριανής η μνήμη του Προφήτη Δανιήλ.
Την ημέρα αυτή άγει τα ονόμαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος φέρει το όνομα του Προφήτη από την ημέρα της χειροτονίας του.

Το πρωί τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωροθέου, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Κερκύρας κ. Νεκταρίου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, Κορίνθου Διονυσίου, Κηφισίας κ. Κυρίλλου και του Επισκόπου Ανδρούσης κ. Θεοκτίστου.



Επίσης, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στο ιερό ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κανώπου κ. Σπυρίδωνας (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας).

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή του Προφήτη Δανιήλ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Προφήτης Δανιήλ ο άνθρωπος της προσευχής με τον προφητικό και αποκαλυπτικό λόγο, εκείνος που προανήγγειλε τον ερχομό του Μεσσία, την σταυρική του θυσία αλλά και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ».

Εν συνεχεία ο κ. Δωρόθεος τόνισε: «Σ’ αυτή την ευλογημένη και θεοφρούρητη Ιερά Μητρόπολη ο Ποιμενάρχης και πολύτιμος αδελφός μας Δανιήλ ο πνευματικός σας πατέρας, εκείνος ο οποίος οδηγεί τα βήματα σας, φέρει το όνομα του μεγάλου αυτού Προφήτη. Του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου μαζί με τους αδελφούς συλλειτουργούς, δείχνοντας την ενότητα του Σώματος της Εκκλησίας μέσα στο ιερό θυσιαστήριο να είναι ο Κύριος αδελφέ μας Δανιήλ, υπερασπιστής στο έργο σου, στην αρχιερατική σου διακονία, στην καλή σου λειτουργική, συγγραφική, πνευματική και ποιμαντική σου δράση που την ακούμε, την βλέπουμε και την θαυμάζουμε».

«Ευχαριστούμε τον Άγιο Θεό, ότι μέσα στο Σώμα της Ιεραρχίας μεταξύ των Επισκόπων της Εκκλησίας είσαι και εσύ. Εσύ ο οποίος με την πολύτιμη σοφία σου, τις πολλές σου γνώσεις, με την πολύ σου αγάπη για την Εκκλησία, μας διδάσκεις και μας δίνεις την δύναμη εκείνη που χρειαζόμαστε για να πορευθούμε ως καλοί ποιμάντορες στο δρόμο της καθημερινής σταυρικής αρχιερατικής μας πορείας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Δωρόθεος.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Σύρου ανέφερε: «Σου ευχόμαστε αδελφέ μας Δανιήλ να εορτάσεις πολλές δεκαετίες ως Επίσκοπος, αφού σήμερα εορτάζεις τα ονομαστήρια σου για δέκατη φορά ως Μητροπολίτης. Και σ’ αυτές τις πολλές επετείους να είμεθα όλοι κοντά σου, για να σε στηρίζουμε και να μας στηρίζεις».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ τόνισε: «Σήμερα έχω την πνευματική χαρά να άγω τα ονομαστήρια μου, εφόσον φέρω το όνομα των εορταζομένων αγίων του μεν προφήτου που λάβαμε όταν χειροτονηθήκαμε, του δε Αγίου Διονυσίου όταν βαφτίσθηκα και ταχθήκα στο Σώμα της Αγίας μας Εκκλησίας».

«Αλλά και εξαιρετικώς το έτος το οποίο διανύουμε σε λίγες ημέρες, άγω το δέκατο έτος της αρχιερατικής μου διακονίας σε αυτή την Ιερή Μητρόπολη, όπου ο Κύριος με εκάλεσε να ποιμάνω και να οδηγήσω τον λαό του Θεού προς την Βασιλεία των Ουρανών», πρόσθεσε ο κ. Δανιήλ.

Εν συνεχεία ο πολιός Ιεράρχης, υπογράμμισε ότι «Στα δέκα χρόνια που πέρασαν αυτό που μπορώ κατά ενώπιον Θεού να ομολογήσω, είναι ότι δεν υφίσταμαι κόπων και θυσιών προκειμένου να οικοδομήσω το ποίμνιο Θεού, αλλά και να ευλογήσω τον λαό αυτόν ώστε να προκόψει στην πίστη και την αρετή. Αυτό τον κόπο τον καταθέτουμε ενώπιον του θρόνου Του Θεού, εκείνος θα τα αξιολογήσει όλα και θα τα αντιμετρήσει στο πλήθος των πολλών μας αμαρτιών».

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς που τον τίμησαν με την παρουσία τους, τονίζοντας ότι με «τους Αγίους αδελφούς συνδέομαι με πνευματικούς δεσμούς χρόνων, αλλά και τώρα στην αρχιερατική μας ποιμαντορική ευθύνη. Ευχαριστώ δε ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο για τα καλά του λόγια, που είπε δια το πρόσωπο μου».
romfea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...