Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Δωρεάν διάθεση "ψηφιακής" Καινής Διαθήκης σε μαθητές απο τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως

Δωρεάν διάθεση ψηφιακού δίσκου με μεταφρασμένη την Καινή Διαθήκη, προσέφερε στους μαθητές, με αφορμή την εορτή των τριών Ιεραρχών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει χαρακτηριστικά στο επίκαιρο μήνυμά του, ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος

να πάει στα σχολεία προκειμένου προσφέρει το κύτταρο της Ορθοδοξίας στους μαθητές.

Ακολουθεί το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου επι τη εορτή των Τριών Ιεραρχών.


Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Επαρχίας μας,

Η Εκκλησία μας και η Πατρίδα μας θέσπισαν πριν από αιώνες τη σημερινή γιορτή των Τριών Ιεραρχών ως γιορτή των ελληνικών Γραμμάτων και της ελληνικής Παιδείας. Αυτή η πρωτοτυπία οφείλεται στο γεγονός οτι τα ελληνικά Γράμματα και η ελληνική Παιδεία αξίζουν να γιορτάζονται επειδή πάντοτε "ανέβαζαν" τον άνθρωπο ψηλά, τον απέτρεπαν από χυδαιότητες και βαρβαρότητες, τον "προσκαλούσαν" σε ανθρωπισμό και σε εμπειρικό βίωμα αξιών και ιδεών.

Όταν τα ελληνικά Γράμματα "παντρεύτηκαν" με τα κείμενα του Χριστιανισμού, τότε πλέον έδωσαν στις προσπάθειες του ανθρώπου ορίζοντα και προοπτική. Χάρισαν νόημα και περιεχόμενο στις χαρές και στις θλίψεις του ανθρώπου. Ερμήνευσαν τις απορίες του και απάντησαν στις προαιώνιες αγωνίες του.

Σήμερα βέβαια, στην ελλαδική κοινωνία δεν παίρνουμε "γεύση" εκείνων των πνευματικών γεγονότων καθώς συνεχίζουν να επηρεάζουν τη ζωή μας. Ο πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει θεωρητικά, αν και τα ζει στην καθημερινότητά του. Είμαστε Έλληνες και ζούμε ορθόδοξα Χριστιανικά. Το δυσάρεστο είναι ότι δεν συνειδητοποιούμε αυτές τις δυο μεγάλες αξίες που υπάρχουν μέσα μας. Και γι' αυτό δεν τις χαιρόμαστε και δεν τις αξιοποιούμε.

Παράδειγμα η σημερινή γιορτή. Οι Τρεις Ιεράρχες γιορτάζουν μεθαύριο, την Κυριακή. Κι όμως με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας "μεταφέρθηκε" η γιορτή τους σήμερα! Εσείς την ονομαστική σας γιορτή την "μεταφέρετε" σε άλλη ημέρα;

Συνηθίσαμε πολλά πράγματα να τα ζούμε εθιμικά και να τα συνεχίζουμε όταν δε βρίσκουμε τη δύναμη να τα διακόψουμε. Έτσι, όμως, μένουμε άγευστοι του συμβολισμού που περικλείουν και του νοήματος που κομίζουν στη ζωή μας. Γι' αυτό η ζωή μας έγινε άσχημη, χωρίς χρώμα και ελπίδα, οπότε κατάντησε κούφια χωρίς περιεχόμενο.

Όμως, φτάνει πια! Νομίζω είναι καιρός να αποφασίσουμε. Αν κάτι από το παρελθόν δε μας λέει τίποτα, αυτό σημαίνει ότι είναι άχρηστο, οπότε ας πεταχτεί στα σκουπίδια. Αν κάτι δε μας βοηθάει στην καθημερινότητά μας, ας μείνει στα σκονισμένα ράφια των βιβλιοθηκών. Η γνώση και η παιδεία, η θρησκεία και η πίστη, αν δε φέρνουν χαρά και διεξόδους, τότε δε μας χρειάζονται.

Θέλω να σας προτείνω το εξής· ψάξτε ! Αναζητήστε την αρχαία ελληνική Γραμματολογία και την ορθόδοξη Χριστιανική πρόταση ζωής. Μελετήστε τα κείμενα αυτά και ερευνήστε τα. Ερευνήστε πόσο επηρέασαν προς το καλύτερο τις γενιές των ανθρώπων. Παλέψτε με τις δύο αυτές αξίες και εύχομαι "να σας νικήσουν".

Αν σας νικήσουν, τότε η πλούσια ελληνική σκέψη θα ερμηνεύσει τον κόσμο γύρω σας. Καμμιά ανθρώπινη πράξη δε θα σας είναι ανερμήνευτη, οπότε, και δε θα σας τρομάξει. Στη συνέχεια, το Ευαγγέλιο του Χριστού θα σας συμφιλιώσει με τον κόσμο και τους ανθρώπους. Και τότε, θα βιώσετε την σχέση που έχει κάθε άνθρωπος με τον ίδιο το Θεό. Θα νιώσετε ότι αυτό που άλλοι λένε "τέλος", για εμάς τους χριστιανούς είναι "η αρχή".

Σας προτείνω το "ταξείδι" αυτό στη γνώση και στο βίωμα των προγόνων μας και σας ζητώ να το τολμήσετε με ειλικρίνεια. "Μέσες λύσεις" και συμβιβασμούς η Εκκλησία σας δεν θέλει. Οι Έλληνες πάντα άνοιγαν δρόμους διασχίζοντας θάλασσες, σαν τον Οδυσσέα. Οι χριστιανοί διέκριναν τον ουρανό ανοιχτό και ψηλάφισαν το Θεό επάνω στη γη. Επάνω σ' αυτές τις δύο "κινήσεις" στριφογυρίζει ολόκληρη η σημερινή διανόηση, είτε το παραδέχεται, είτε όχι.

Καταλαβαίνετε τι σας λέω; Είμαστε απόγονοι ηρώων. Μέσα στις φλέβες μας τρέχει αίμα αγίων. Δεν υπερηφανευόμαστε γι' αυτό με κούφια υπερηφάνεια, αλλά κατανοούμε την ευθύνη μας και τη δόξα μας.

Την ελληνική Παιδεία μας, τη γλώσσα μας, τη φιλοσοφία μας, μπορεί αύριο να τη διεκδικήσουν άλλοι λαοί και να την προσαρμόσουν σε σύγχρονες τεχνολογίες. Μπορεί την ορθόδοξη χριστιανική Πίστη μας να την αξιοποιήσουν άλλοι λαοί και δυνάμεις. Και καλά θα κάνουν!

Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς κουραστήκαμε να σηκώνουμε την βαρειά παρακαταθήκη στην πλάτη μας. Δε θα την ακουμπήσουμε στο έρεισμα του δρόμου, δε θα μείνουμε πίσω. Υπάρχουν δρομείς που ακολουθούν. Όμως, κι εμείς δε θα βγούμε από το γήπεδο. Δε θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση της νίκης. Γι' αυτό, σας ζητώ να ψάξετε το νόημα όλων αυτών που μας έρχονται από το παρελθόν. Σας ζητώ να εκτιμήσετε την αξία τους σήμερα. Κι αν τη βρείτε, τότε γιορτάστε την.

Αυτή είναι και η ευχή που σας δίνω με ευκαιρία τη σημερινή ημέρα. Να σας δώσουν οι Τρεις Ιεράρχες τη δύναμη να αποτινάξετε από πάνω σας τη σκουριά του παρελθόντος και να ψάξετε να βρείτε τη λάμψη όσων αξίζουν.

Και επειδή γιορτάζετε σήμερα τους Τρεις Ιεράρχες, θέλετε να σας κάνω ένα δώρο; Μπορώ να διαθέσω δωρεάν στον καθένα σας από ένα ψηφιακό δίσκο Ειδοποιήστε με και θα σας το φέρω ο ίδιος στα Σχολεία σας ή ελάτε με την τάξη σας στη Μητρόπολη να σας το δώσω. Τουλάχιστον ας αρχίσουμε από το βασικό κύτταρο της ορθοδόξου Πίστεώς μας. Από το Ευαγγέλιο, μέσα στο οποίο διασώζεται η ελληνική σκέψη όταν αγωνιούσε για να βρει το Θεό.

Να σας έχει ο Θεός καλά. Εσάς και τους καθηγητές και δασκάλους σας.



anagrafes.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...