Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Αρχίζει η αποκατάσταση της Ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας της Χιλιαδους στη Βόρειο Εύβοια

Μετά πολλής χαράς ανακοινώνεται στο ευσεβές πλήρωμα της Τοπικής μας Εκκλησίας ότι, Χάριτι Θεού, αρχίζουν –εντός ολίγου- οι εργασίες για την αποκατάσταση
της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας της Χιλιαδούς, της οποίας η ονομασία οφείλεται στην παράδοση που την θέλει να είναι η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Βυζαντινή Αυτοκράτειρα Θεοδώρα (500-548 μ.Χ.) γιορτάζοντας τη νίκη κατά των πειρατών.
 Η Ιερά Μονή βρίσκεται στα Βορειανατολικά του χωριού Στρόπωνες του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, εντός των ορίων της Ενορίας Λάμαρης, ενώ μετά την διάλυσή της, στα τέλη του 19ου αιώνα, υπάγεται ως Μετόχιο στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλη Ψαχνών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με αληθινό ενδιαφέρον και γνήσια ευαισθησία για την προστασία και διαφύλαξη των πολιτιστικών θησαυρών του Τόπου μας και ιδίως των Ιερών Μνημείων και των λατρευτικών αντικειμένων, συνεργάσθηκε με τον εκτελούντα χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Δανέλη, Αρχιερατικό Επίτροπο Μεσσαπίων, και τους δύο πατέρες που διαμένουν και διακονούν στην Ι. Μονή Μακρυμάλλη Αρχιμ. π. Ιάκωβο και Μοναχό π. Θεοδόσιο, όπως και με την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προς τον σκοπό της διαφύλαξης του ιστορικού αυτού μνημέιου της Παναγίας Χιλιαδούς.

Στα πλαίσια αυτά, κατ’ αρχήν καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν όλα τα φορητά ιερά αντικείμενα (Ι. Εικόνες και Ι. Σκεύη) πού υπήρχαν στην Μονή Χιλιαδού και μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλη προς ασφαλή φύλαξη και στη θέση τους τοποθετήθηκαν ακριβή αντίγραφα.

Επίσης, η Ιερά Μονή Μακρυμάλλη ανέθεσε, με έγκριση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, στο Γραφείο του μειοδοτήσαντος κ. Σωτηρίου Βογιατζή την σύνταξη μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης της Παναγίας Χιλιαδούς, η οποία υπεβλήθη στην 23η Ε.Β.Α. και ενεκρίθη με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/11874/214/11.2.2011 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τέλος, το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, δια της υπ’ αριθμ. 642/22.2.2012 Αποφάσεώς του ενέκρινε την υπ’ αριθμ. 1/15.2.2012 Πράξη του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής Μακρυμάλλη, περί διενεργείας μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την συντήρηση και αποκατάσταση του Ι. Ναού Παναγίας της Χιλιαδού, σύμφωνα με την εγκριθείσα υπό του Υπουργείου Πολιτισμού μελέτη και τους όρους διακηρύξεως της δημοπρασίας, η οποία και θα δημοσιευθεί κατά νόμον.

Επισημαίνεται ότι τα έξοδα για την σύναξη της μελέτης, όπως και των εργασιών αποκατάστασης του Μνημείου καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από χρήματα της Ιεράς Μονής Μακρυμάλλη, χωρίς καμία επιχορήγηση από οποιονδήποτε κρατικό ή άλλο φορέα και προέρχονται από την εκμίσθωση εδαφοχρησίας εκτάσεων της Ιεράς Μονής, η οποία έγινε σύμφωνα με τους Νόμους της Πολιτείας και με τις απαραίτητες δημοσιεύσεις και εγκρίσεις.     Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...