Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Εορτασμος Αγιου Σεραφειμ στην Κυμη (φωτογραφίες)

Σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα ο λαός της Κύμης με προεστώτα το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ μνημόνευσε και τίμησε και εφέτος ενα θαύμα που συνέβη πριν 150 περίπου χρόνια. 
Μοναδική καλλιέργεια και πλουτοπαραγωγική πηγή της περιοχής της Κύμης όοτε, τα αμπέλια, κινδύνευσαν από την επιδρομή σμήνους ακρίδων, που κατέτρωγε τα πάντα. 
Οι κάτοικοι απελπισμένοι, ζήτησαν την βοήθεια του Αγίου Σεραφείμ, που ασκήθηκε και άγιασε στο όρος Δομβού της Βοιωτίας. 
Η μεταφορά της Αγίας Κάρας και η λιτάνευσή της από την παραλία ως την κωμόπολη σε συγκινητική ατμόσφαιρα, με την παρουσία και προσευχή οόου του λαού, είχε ως αποτέλεσμα τα σμήνη των ακρίδων να πάρουν τον δρόμο προς την θάλασσα και να πνιγούν και να διασωθεί η καλλιέργεια από τον αφανισμό. 
Έκτοτε, αδιάκοπα τιμάται η μνήμη του θαυματουργού Αγίου, μερικές φορές και με την μεταφορά λειψάνων του, από το μοναστήρι Του, συνήθως όμως με την λιτάνευση των αγίων εικόνων των τεσσάρων Ιερών Ναών της Κύμης, καθώς και αυτών των αγίων Μιχαήλ, επισκόπου Συνάδος και Τρύφωνος. Βεβαίως και αυτής του εορτάζοντος και τιμωμένου Αγίου, προς την εκκλησία του προφήτου Ηλία, που βρίσκεται σε έναν λόφο της περιοχής. 
Κάθε χρόνο, από τότε που συνέβη το θαύμα, οι ιερές εικόνες ξεκινούν από τους Ιερούς Ναούς και όταν συναντηθύν στον μητροπολιτικό, σχηματίζεται η λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Ναό του προφήτη Ηλία, απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου. 
Τα ιερά εξαπτέρυγα, ο ιερός κλήρος, οι άγιες εικόνες και οι κάτοικοι της κωμοπόλεως, βαδίζουν λιτανευτικά προς τον Ιερό Ναό, όπου βρίσκεται η εικόνα του Αγίου Σεραφείμ.
Εκεί συνήθως στο ύπαιθρο τελείται ο πανυγυρικός εσπερινός, μετά το τέλος του οποίου επακολουθεί η προσκύνησις των εικόνων. 
Το πρωί της 6ης Μαΐου, μετά την θεια λειτουργία, τελείται Αγιασμός για να ραντισθούν οι όποιες καλλιέργειες και επακολουθεί λιτανευτική επιστροφή των αγίων εικόνων, μέσα από τους δρομους της κωμοπόλεως, προς τους ιερούς ναούς με την συνοδεία των ενοριτών.








































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...