Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αθανάσιος Πέττας: Από τους τελευταίους μεγάλους

Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 
Στον κατάμεστο από κόσμο ισόγειο ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης (17-2-2013) είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη ‘’Β’ επιμορφωτική ημερίδα Βυζαντινής μουσικής’’ του ‘’Συλλόγου Ιεροψαλτών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Νομού Κοζάνης – ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ’’, εκδήλωση που έγινε με τη μουσική παιδεία και ευθύνη του πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού ιερού ναού αγίου Νικολάου Κοζάνης κ. Αναστασίου Καγκαρά, όπου, είδαμε για πρώτη φορά, και ακούσαμε ζωντανά το λόγο και την ψαλμωδία του μεγάλου δασκάλου, συνθέτη και πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού ι. ναού αγίας Τριάδος Πειραιώς κ. Αθανασίου Πέττα, (80 ετών) ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες, στην κυριολεξία μεγάλους, δημιουργούς, συνθέτες, δασκάλους και εκτελεστές - ψάλτες της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής τέχνης. Και μόνη η παρουσία του κ. Πέττα στην πόλη της Κοζάνης δίνει αυτό το στίγμα του πολιτισμού και της ομορφιάς από την παρουσία των μεγάλων δημιουργών και αποτελεί γεγονός. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον ανδρικό-γυναικείο χορό του συλλόγου, που υπό τη διεύθυνση του κ. Καγκαρά έψαλαν τα ‘’Ανοιξαντάρια’’ σε Γ’ ήχο, σύνθεση Αθανασίου Πέττα, και το ‘’Άξιον εστί’’ σε ήχο δευτερόπρωτο του Πέτρου Φιλανδίδη. Ο χορός των ψαλτών έψαλε τους ύμνους συλλογικά πειθαρχημένος στις μικρές λεπτομέρειές τους, εκτελώντας με ακρίβεια τα γοργά και δίγοργα προσφέροντας στο ακροατήριο την αίσθηση της υψηλής τέχνης σε συνάφεια με την τέρπουσα την ακοή και την καρδιά συνάμα, μελωδία των ύμνων. Ενδιάμεσα των ύμνων, που ακούστηκαν και από CD, παρενέβαινε ο κ. Πέττας μιλώντας για το ύφος της μουσικής, τη σημασία του νοήματος των ύμνων, την άρθρωση του λόγου, για τη σωστή εκτέλεση των μελωδιών και την καλή προετοιμασία γι’ αυτές, το ρόλο των αναλογίων και τη θέση των ψαλτών πάνω σε αυτά. Όλα αυτά μέσα από την πολυετή προσωπική του πείρα και γνώση. Η ‘’Β’ επιμορφωτική ημερίδα’’ έκλεισε με τη ζωντανή ψαλμωδία του κ. Πέττα, που έψαλε στίχους από τον 99ο Ψαλμό σε ήχο Βαρύ εκ του Γα, σύνθεση Αθ. Πέττα με κράτημα.
Συγχαρητήρια θερμά αξίζουν στο ‘’Σύλλογο Ιεροψαλτών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Νομού Κοζάνης, ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ’’ και στο δάσκαλο τους Τάσο Καγκαρά για την πραγματοποίηση της ημερίδας, κυρίως για την πρωτοβουλία της πρόσκλησης και της παρουσίας του στην Κοζάνη του δασκάλου, συνθέτη και πρωτοψάλτη Αθανασίου Πέττα. Ευχόμαστε γεγονότα αυτής της πολιτιστικής βαρύτητας και ποιότητας να γίνονται και στο μέλλον.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...