Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η εσπερίδα για την Ιερά Μονή Παναχράντου στη Χώρα Άνδρου

Του Αλέξανδρου Μαρκουίζου, φιλολόγου
Το Κινηματοθέατρο της Χώρας Άνδρου πλημμύρισε απόψε από Ανδρίους, Κληρικούς και εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την Επιστημονική Εσπερίδα, την οποία διοργάνωσε η Ιερά Μονή Παναχράντου, με θέμα "Η Ιερά Μονή Παναχράντου στο διάβα των αιώνων" και συντονιστή τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόλαο Ιωαννίδη, Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Η Εσπερίδα ξεκίνησε με εναρκτήριο ομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, με θέμα το «Παρελθόν, παρόν και μέλλον της Ιεράς Μονής Παναχράντου».

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των κ.κ. Διαμαντή Μπασαντή, Δημοσιογράφου, Καθηγή και συγγραφέα (Ph.D.), με θέμα: «Ιστορία, παράδοση και μύθος», Νίκου Βασιλόπουλου, Αρχιτέκτονος και συγγραφέα, με θέμα: «Αποτυπώματα της Μονής στο διάβα του χρόνου», Σταμάτη Μ. Καμπάνη Συγγραφέα (Ph.D.), με θέμα: «Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία και Ελληνική Επανάσταση» και του Ναυάρχου ε.α. Κωνσταντίνου Γκιώνη, με θέμα:«Η προσφορά της Μονής Παναχράντου στα νεότερα χρόνια».

Όλοι οι Εισηγητές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην εξηκονταετή διακονία και προσφορά προς τη Μονή του Ηγουμένου της, Αρχιμ. Ευδόκιμου Φραγκουλάκη, προς τον οποίο ευχήθηκαν και για την αυριανή ονοματική του εορτή.

Την Εκδήλωση επιλόγησε με απλούς λόγους ο Καθηγούμενος της Μονής, π. Ευδόκιμος, ο οποίος, όπως είπε "μπορεί να γεννήθηκα στη Μήλο, είμαι, όμως, Ανδριώτης. Πριν από 60 χρόνια, νέο παιδί, έφτασα στην Μονή πάμφτωχος, με μόνα υπάρχοντα μια βαλίτσα... Σήμερα, αισθάνομαι πάμπλουτος από την αγάπη σας... Αφιέρωσα τη ζωή μου στην Ιερά Μονή και μοναδική μου φροντίδα είναι να συνεχίσει την πορεία της μέσα στο χρόνο, για την οποία διαρκώς εύχομαι..."
.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...