Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Συμβουλές Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου προς τα νέα ζευγάρια

Την εναρκτήρια ομιλία στη Σχολή Γονέων του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Βόλου πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος (1/11) και απευθύνθηκε στους γονείς και τους υποψήφιους γονείς της ενορίας.
Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε, από καρδιάς, για τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του ανθρωπίνου προσώπου που είναι η Ελευθερία, ως δώρο του Θεού, η Προσευχή, ως δυνατότητα άμεσης και διαρκούς επικοινωνίας με τον Θεό και η κοινωνικότητα, η δυνατότητα συμμετοχής στον πόνο και στην χαρά του άλλου.


Επικεντρώνοντας στην κοινωνικότητα μέσα στον Γάμο και την Οικογένεια σημείωσε ότι «Ο άνθρωπος είναι πλασμένος να ζει σε κοινωνία, που είναι δώρο του Θεού. Είναι πλασμένος σε κοινωνία αγάπης. Είναι πλασμένος να μοιράζεται, να δίνει και να παίρνει χαρά, να δίνει και να παίρνει παρηγοριά, να προσφέρει, να ζει με αλληλεγγύη, να δημιουργεί κοινωνία πραγματικής και ουσιαστικής αγάπης. Γινόμαστε άνθρωποι από τη στιγμή που συναντάμε τον άλλο... Ο Γάμος είναι η ένωση των δυνάμεων δύο ανθρώπων, άνδρα και γυναίκας, οι οποίοι γίνονται ένα, αγωνιζόμενοι για την κοινή θέωση, την κοινωνία με τον Θεό, την απελευθέρωση του εαυτού τους. Ο ένας συμβάλει στον άλλο, συμπληρώνει τον άλλο, σε μια πορεία που δεν είναι εύκολη ή αυτονόητη, αλλά στην οποία έρχεται ο Θεός συμπαραστάτης και βοηθός. Και αν έρθουν και τα παιδιά, αυτό είναι η ευλογία του Θεού κι έτσι δημιουργείται και θεμελιώνεται η «κατ' οίκον» Εκκλησία...»

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μέγα θέμα της ανατροφής των παιδιών και επικέντρωσε ιδιαίτερα στο θέμα της ουσιαστικής ελευθερίας που πρέπει να βιώνουν τα παιδιά μέσα στο σπίτι: «Αφήστε τα παιδιά να σάς πουν τί αγαπούν να κάνουν στη ζωή τους, δείτε ποια είναι τα τάλαντά τους και μη φοβηθείτε τα ρίσκα που μπορεί να πάρουν στη ζωή τους. Ό,τι ο άνθρωπος κάνει με πολλή αγάπη θα το κάνει τέλειο, ωραίο, καλό. Ό,τι κάνει αναγκαστικά θα το κάνει αγγαρεία, με κόπο και ποτέ δε θ' αποδώσει...»

Επεσήμανε, επίσης, την σπουδαιότητα του γονεϊκού παραδείγματος στην ανατροφή των παιδιών, το οποίο έχει μεγαλύτερη και καθοριστική επίδραση στον παιδικό ψυχισμό, εν αντιθέσει με τα πολλά και κουραστικά λόγια, που, πολλές φορές, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της ζωής των γονέων.

Εντωμεταξύ, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (31/10) της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, τιμητική εκδήλωση για τις νέες οικογένειες των ενοριών Βόλου και Νέας Ιωνίας, στην οποία παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε η κινηματογραφική ταινία «Η βαθιά άκρη του ωκεανού». Την ταινία σχολίασε ο Αγιορείτης Μοναχός π. Νίκων και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...