Ερώτηση: Πρέπει να χρησιµοποιούµε µόνο ελαιόλαδο και στα φαγητά των παιδιών;
Πόσο λάδι πρέπει να καταναλώνουµε καθηµερινά;
(Π.Γ., Αθήνα)
Ο καθηγητής Διατροφής στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών κ. Α. Ζαµπέλας απαντά ότι το ελαιόλαδο πρέπει να αποτελεί την κυριότερη πηγή λίπους και για τα παιδιά, καθώς περιέχει πολύτιµα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την οµαλή ανάπτυξή τους (µονοακόρεστα λιπαρά, βιταµίνη Ε κ.ά.).
Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, στα πλαίσια της νέας διατροφικής πυραµίδας για παιδιά και εφήβους, συνιστά την πρόσληψη «καλών λιπαρών» από ψάρια, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια, κυρίως ελαιόλαδο.
Σε επίσηµη οδηγία της Αµερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για παιδιά άνω των 2 ετών, συνιστάται η χρήση φυτικών ελαίων και µαλακών µαργαρινών, αντί του βουτύρου.
Οι συστάσεις αφορούν τουλάχιστον 25 γραµµ. την ηµέρα (δύο κουταλιές).
Εποµένως, η καθηµερινή σαλάτα µε ελαιόλαδο είναι πολύ σηµαντικό να εντάσσεται στο διαιτολόγιο της οικογένειας.
Στο σούπερ µάρκετ πρέπει να επιλέγουµε τρόφιµα εµπλουτισµένα µε ελαιόλαδο, προσέχοντας να είναι επίσης χαµηλά σε ζωικά λιπαρά.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία