Την Τετάρτη 12.01.2011 είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να είναι κοντά μας ο Εκπαιδευτικός Σύμβουλος Φιλολόγων Αχαΐας-Ηλείας και συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Κλάγκος, ο οποίος μας ανέπτυξε εμπεριστατωμένα το θέμα:
«Τα προβλήματα του εφήβου στο σχολείο και η αντιμετώπισή του από τους γονείς». Αναφέρθηκε στα προβλήματα της εφηβείας, στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς πρέπει να τα αντιμετωπίζουν, στη συμπεριφορά και την ψυχολογία των εφήβων στο σχολείο καί την οικογένεια.
Η εφηβεία, το πέρασμα από την παιδική στην αναπαραγωγική ηλικία ενός ανθρώπου, πέρα από τις μεγάλες σωματικές αλλαγές, σηματοδοτεί και έντονες ψυχολογικές αλλαγές, που συνιστούν τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των νέων σε αυτή τη φάση της ζωής τους. Οι σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που συντελούνται στην εφηβεία διαταράσσουν συχνά και τις σχέσεις των παιδιών με τους γονείς τους, με τους οποίους πολλές φορές έρχονται και σε σύγκρουση.
Συχνά η συμπεριφορά των εφήβων είναι ακατανόητη, επειδή χαρακτηρίζεται από συχνές διακυμάνσεις και αλλαγές χωρίς να έχουν καμία φαινομενικά λογική εξήγηση. Έτσι οι γονείς καταλήγουν σε διάφορα συμπεράσματα και θεωρούν τη συμπεριφορά των εφήβων σαν επαναστατική ή ανώριμη ή ο,τιδήποτε άλλο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συγκρούσεις ή αδιέξοδα.
Πολλές φορές η χαμηλή επίδοση των εφήβων στο σχολείο δεν είναι απόρροια μόνο της κρίσης της ηλικίας τους αλλά και άλλων παραγόντων που προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής όπως π.χ. ένας θάνατος κάποιου από τους δύο γονείς, ένα διαζύγιο, η απομάκρυνση του πατέρα που ταξιδεύει, ή μια αρρώστια κ.ά.
Το να μπορείς, ως γονιός να μοιράζεσαι τον κόσμο του παιδιού σου, να το συναντάς στον δικό του κόσμο, να ακούς ό,τι σου λέει, να βλέπεις ό,τι σου δείχνει, να αποκρυπτογραφείς όταν χρειάζεται, θα σου επιτρέψει να τα βγάλεις πέρα και με την πιο δύσκολη «άσκηση», που τακτικότατα καλούνται να λύσουν οι γονείς, ιδίως των παιδιών στην εφηβεία. Η οποία άσκηση συνίσταται στο να μη παρασύρεσαι από τις προκλήσεις του παιδιού, να μην αφήνεσαι να μπλέκεις σε παιγνίδια που δεν σου ταιριάζουν, και πάνω από όλα να μην αντιδικείς μαζί του σαν παιδί.
«Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!» Ν. Σιδέρης.
«Υπάρχουν δύο δώρα διαρκείας που μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας: Το ένα είναι οι ρίζες, το άλλο τα φτερά».
Η επόμενη συνάντηση στη Σχολή Γονέων θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24.01.2011 και ώρα 19.00 στο Κέντρο Νεότητας, οδός Πολυχρονιάδου 8, Αίγιο με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο με θέμα: Σχέσεις μεταξύ συζύγων: Ο θεμελιώδης λίθος της οικογενειακής ευτυχίας.im-ka.gr/