Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

«Αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος» (video)

Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τελέστηκε σήμερα (23.01.2011) το πρωί στον Ιερό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα) Παλαιού Φαλήρου, πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και το τριετές μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου.

Για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος.

Κατά την ομιλία του ο Μητροπολίτης Σάμου, πνευματικός αδελφός του κυρού Χριστοδοούλου, αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

Θυμήθηκε τα 30 χρόνια διακονίας του αοιδήμου αρχιεπισκόπου στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου από το 1963 έως το 1974. Τόνισε ότι ανέλαβε την αποπεράτωση του Ναού και την ποιμαντική ζωή της Ενορίας η οποία ήταν έργο των προσφύγων από τη Σμύρνη, αναφέροντας το πολυσχιδές έργο του μακαριστού που κάλυπτε όλες τις πτυχές της ενοριακής ζωής.

«Αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος», τόνισε ο κ. Ευσέβιος υπογραμμίζοντας πως η μνήμη του παραμένει ανεξίτηλη στους σημερινούς ενορίτες.

Αναφερόμενος στα χαρίσματα του μακαριστού Χριστοδούλου είπε πως ήταν άριστος Λειτουργός, φιλακόλουθος, με Ιεροψαλτική ικανότητα, τονίζοντας πως για όλους ήταν «Τύπος και παράδειγμα»:

- στο θυσιαστήριο,

- στον άμβωνα με τη θεολογική του μόρφωση και ρητορική του δεινότητα,

- στο πλούσιο συγγραφικό του έργο τονίζοντας ότι προέτρεχε της εποχής του, στηριζόμενος στην Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση,

- στην 24ετή διακονία του, στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος με το πλούσιο ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο,

- στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών όπου τα 10 χρόνια διακονίας του, σε κάθε περίπτωση ενεργούσε με το αλάνθαστο κριτήριο της Εκκλησιαστικής συνειδήσεως,

- στα τέλη της επί γης ζωής του αντιμετωπίζοντάς τα, θαρραλέα, αισιόδοξα, ελπιδοφόρα, προσευχητικά και παρακλητικά.

Ο κ. Ευσέβιος μίλησε για την Θεολογική παιδεία του κυρού Χριστοδούλου και τη λειτουργική του συνείδηση, αλλά και στην ικανότητα που είχε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος να λαμβάνει τα μηνύματα της εποχής του. Τόνισε την «αφελότητα της καρδιάς του» , «την παιδικότητά του» και «την ανεξικακία του», υπογραμμίζοντας ότι ήταν χαρισματική προσωπικότητα η οποία αγκάλιασε την νεότητα με κρυστάλλινο λόγο, κάνοντας ανοίγματα και μιλώντας για την ταυτότητα των Ελλήνων.

Ανέφερε ότι ήταν πολέμιος της παγκοσμιοποιήσεως και πώς ήθελε την Εκκλησία κέντρο της ζωής όλων. Υπογράμμισε ότι έκανε αυτοκριτική για τα λάθη του και δεν δίστασε να ζητήσει συγνώμη και τόνισε πως «επικοινωνούσε με το λαό καρδιακά».

«Οι Έλληνες τον θυμούνται με νοσταλγία. Τον αναζητούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σάμου και θύμισε λόγους του μακαριστού Αρχιεπισκόπου για την Ευρώπη, για τον άνθρωπο και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, για τους νέους.

Υποστήριξε ότι στάθηκε υπεύθυνος και έντιμος, συνεπής και τίμιος με το Αρχιερατικό του αξίωμα υπογραμμίζοντας πως συνιστούσε ένα "κεφάλαιο για την Ορθοδοξία".

Τέλος ο κ. Ευσέβιος είπε πως «ο χαρισματικός ηγέτης σίγησε στους σημερινού δύσκολους καιρούς» τονίζοντας όμως ότι άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη.


Συνολικά δεκατέσσερις (14) Αρχιερείς έλαβαν μέρος στην Θεία Λειτουργία: Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Δημητριάδος και Αλυρού κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμμητού κ. Δανιήλ, Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Κασσανδρείας κ. Σεραφείμ, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Νέας Σμύρνης κ. Συμέων.

Στο τέλος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος προς τους Αρχιερείς είπε: «την ευχή του να έχουμε».
κείμενο: anagrafes.gr, φωτογραφίες: Παναγιώτης Καράπασιας/συνοδοιπορία


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...