Η μια έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων προηγούμενων ερευνών που είχαν γίνει σε συνολικά 470.000 άτομα από οκτώ χώρες και είχαν χρονικό εύρος 25 ετών. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Γουόργουικ της Βρετανίας, συμπέραναν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ έχουν 48% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ή ακόμη και να πεθάνουν από καρδιά και 15% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ή ακόμη και να πεθάνουν από αυτό.
Σύμφωνα με έναν από τους δύο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή Φραντζέσκο Καπούτσι, το να κοιμάται κανείς πολύ αργά και να ξυπνάει πολύ νωρίς για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σαν μια «ωρολογιακή βόμβα». Η χρόνια έλλειψη ύπνου παράγει ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως είναι η υψηλή πίεση, η χοληστερίνη, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, ανέφερε η δρ. Μισέλ Μίλερ, η έτερη επικεφαλής της έρευνας.
Την επικινδυνότητα που κρύβει η έλλειψη ύπνου, επιβεβαιώνει και δεύτερη έρευνα βάσει της οποίας προκύπτει ότι όσοι κοιμούνται κατά μέσο όρο λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ, έχουν περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με όσους κοιμούνται κατά μέσο όρο επτά ώρες, για να εμφανίσουν ορθοκολικά αδενώματα, που μπορεί να αποτελούν πρόδρομο σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του νοσοκομείου και της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, στις ΗΠΑ, σε 1.240 ασθενείς, εκ των οποίων οι 338 έπασχαν από ορθοκολικά αδενώματα.
Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της έρευνας, Λι Λι, η αύξηση του κινδύνου λόγω έλλειψης ύπνου είναι συγκρίσιμος με αυτόν του να έχει κανείς συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του εντέρου ή αν τρώει συχνά κόκκινο κρέας.
enet.gr