Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η κρίση κυοφορείται πολλές δεκαετίες στον τόπο μας» - Σε λειτουργία ο Συμβουλευτικός Σταθμός Υποστήριξης Πολιτών και το Κοινωνικό Φαρμακείο

Τα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης Πολιτών και του Κοινωνικού Φαρμακείου, πραγματοποιήθηκαν (22/3) στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, όπου και στεγάζονται, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, παρουσία του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτεινιώτη, των Προέδρων και εκπροσώπων των συνεργαζομένων φορέων, εκπροσώπων των Αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου.

Μετά τον Αγιασμό των εγκαινίων, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην από πολλών ετών προπαρασκευή της τοπικής Εκκλησίας για την επερχόμενη κρίση και σημείωσε: «Γι’ αυτό και ως Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας επισημάναμε την αναγκαιότητα της ετοιμότητας των κοινωνικών δομών της Μητροπόλεως. Παράλληλα, δεν παύσαμε να διακηρύσσουμε ότι η διαχείριση τέτοιων δυσκολιών απαιτεί ενότητα, συστράτευση όλων των δυνάμεων και αλληλεγγύη. Σε ό,τι μάς αφορά, μεριμνήσαμε για την αύξηση των Ενοριακών Συσσιτίων απόρων, γνωστών ως Σπιτιών Γαλήνης και σήμερα αυτά ανέρχονται σε 22, ευρισκόμενα τόσο στην πόλη μας όσο και στην περιφέρεια όπως στον Αλμυρό, το Βελεστίνο, τη Ν. Αχγίαλο, την Αγριά και τη Σούρπη. Ο σκοπός μας ήταν να υπάρχουν οι υποδομές και οι δυνατότητες έτσι, ώστε όταν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, να μπορούμε να εξασφαλίσουμε το πρωταρχικό που είναι η προσφορά ενός ζεστού πιάτου φαγητού σε όσους το στερούνται. Και, δυστυχώς, οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τους φόβους μας και δικαίωσαν την προπαρασκευή μας…»

Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος περιέγραψε την ουσία της κρίσης που διέρχεται ο τόπος και παρατήρησε ότι «Αυτό που χρειάζεται απερίφραστα να ομολογήσουμε είναι ότι αυτό που σήμερα βιώνουμε ως οικονομική κρίση είναι το αποτέλεσμα μιας πνευματικής κρίσης, που κυοφορείται πολλές δεκαετίες στον τόπο μας. Εκφάνσεις της είναι η κατάλυση κάθε έννοιας αξιοκρατίας, διαφάνειας, νομιμότητας και η καθιέρωση της αρχής της πλουτοκρατίας, της αναξιοκρατίας, του εύκολου πλουτισμού, της θρασύτητας, της έλλειψης αλληλοσεβασμού και τόσων άλλων παθογενών συμπεριφορών και καρκινωμάτων στο δημόσιο βίο της χώρας μας…»

Ακολούθως, περιέγραψε το χρονικό των επαφών και συνεννοήσεων με τους τοπικούς φορείς, οι οποίες ξεκίνησαν το περασμένο Φεβρουάριο και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οδήγησαν στην έναρξη λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης Πολιτών και του Κοινωνικού Φαρμακείου και ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν και θα διαθέτουν, πλέον, εθελοντικά τις γνώσεις και τις συμβουλές τους σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Κατέληξε δε με τα εξής: «Φρονούμε ταπεινά ότι η στιγμή αυτή είναι ιστορική για την τοπική μας κοινωνία. Διότι πρωτίστως οι δύο νέοι θεσμοί που εγκαινιάζουμε σηματοδοτούν την απαρχή της συνεργασίας όλων, Εκκλησίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, τόσο για την αντιμετώπιση αυτής της οικονομικής κρίσης όσο και για την ύπαρξη δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης σε κάθε συγκυρία. Έτσι αποδεικνύεται η κρίση ως ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η δύναμη κρύβεται στην ενότητα, η χαρά στην προσφορά, ο αληθινός πλουτισμός στο μοίρασμα και την αγάπη. Είναι πλέον ο καιρός να μάθουμε από τα παθήματά μας και να αναζητήσουμε τις λύσεις όχι στη χίμαιρα της οικονομίας και των συστημάτων της αλλά στην αξία του ανθρωπίνου προσώπου, όπως τη διασώζει η Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη αλλά και η Ελληνική μας παράδοση. Όταν τα ανακαλύψουμε αυτά, καμιά κρίση δεν θα μπορεί να μάς κλονίσει και να μάς απελπίσει»

Στη συνέχεια Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτεινιώτης, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την σπουδαία πρωτοβουλία του Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, για την κοινωνική προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης. Τόνισε ότι η κοινωνική αυτή δράση «είναι δείγμα ενότητας, κοινωνικής αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας… Η πρωτοφανής αυτή κρίση αφήνει θύματα, γι’ αυτό είναι χρέος όλων μας να στρατευτούμε για να προσφέρουμε σε όσους έχουν ανάγκη»Διαβεβαίωσε, τέλος, για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του Δήμου σ’ αυτό το έργο.

Ακολούθησαν οι Χαιρετισμοί των Προέδρων και Εκπροσώπων των συνεργαζομένων φορέων:
Του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστασίου Βολιώτη
Του Αντιπροέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Πέτρου Σουρλά
Του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου κ. Λεωνίδα Μαυρογιάννη
Του Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Βόλου κ. Βασιλείου Καλορίζου
Του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου κ. Κων./νου Ματσιώλη
Του Μέλους του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λαρίσης κ. Ιωάννου Κούσουλα
Του Προέδρου του Συλλόγου Οικονομολόγων – Λογιστών Μαγνησίας κ. Γεωργίου Κρίκη και
Του Προέδρου του Συλλόγου Φοροτεχνών – Ελ. Επαγγελματιών Βόλου κ. Νικολάου Μπουρμπούλια

Εκ του Γραφείου Τύπου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...