Τρίτη 31 Μαΐου 2011

τα Προσφυγικά Σωματεία της Νίκαιας για την επέτειο της εν Νικαία Α΄Οικουμενικής Συνόδου των 318 θεοφόρων Πατέρων

Στην Νίκαια του Πειραιά, ομώνυμη με την ένδοξη εκείνη Νίκαια της Βιθυνίας της Μ.Ασίας, τιμάται κάθε χρόνο η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος των 318 Θεοφόρων Πατέρων που συγκαλέστηκε εν Νικαία το 325 μ.Χ.
Η τοπική αυτή εορτή έχει θεσπισθεί μετά από αίτημα των Μικρασιατικών Συλλόγων και επίσημες αποφάσεις τόσο της τότε Δημοτικής Αρχής της Νικαίας όσο και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με την αριθ. 1471/10-6-1947 απόφασή της.

Με την ίδια πράξη αποφασίστηκε η αγιογράφηση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου σε περίοπτη θέση στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου. (Εφημερίδα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΣ», φύλλο 28-6-1948).

Η εορτή τελέσθηκε επίσημα για πρώτη φορά την Κυριακή 13-6-1948 και έκτοτε τελείται με λαμπρότητα ανελλιπώς μέχρι σήμερα.

Επισημαίνουμε ότι ο τρισυπόστατος Μητροπολιτικός Ναός της Νικαίας τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Νικολάου, των 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, καθώς και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το τελετουργικό των εκδηλώσεων, προσδιορίστηκε με την αρχική απόφαση και έχει ως βάση την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου - Θεοφόρων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Κατέστη έτσι αδιαμφισβήτητη η «Ιστορική Ιερότητα» της Πόλεως της Νικαίας με το θρησκευτικό μεγαλείο που προσέδωσαν σ’ αυτήν οι 318 Θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Οι υπογράφοντες Προσφυγικοί Σύλλογοι, σας γνωρίζουμε το πρόγραμμα της φετεινής μας εκδήλωσης και σας προσκαλούμε με τιμή να συμμετάσχετε ενεργά σ΄ αυτήν, συνεχίζοντας έτσι την Ιστορική Παράδοση της Μεγάλης Προσφυγούπολης Νίκαιας.

Συνημμένα σας γνωρίζουμε το πρόγραμμα της Εκδήλωσής μας που ορίστηκε για την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011 και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης Ποντίων Νικαίας Κορυδαλλού.



Οι προσκαλούντες Προσφυγικοί Σύλλογοι:

1. Αδελφότης Βιθυνών 6. Ενωση Ρενκιωτών

2. Αδελφότης Σεβδικιωτών 7. Πανελλήνια Ενωση

3. Ενωση Δαρδανελλιωτών Εφεσίων

4. Ενωση Μαγνησίας Μ. Ασίας 8. Σύλλογος Νησίου

5. Ενωση Ποντίων Νικαίας Κορυδαλλού Πισιδίας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...