Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της ματαπασχαλίου Ποιμαντορικής Περιοδείας του Σεβ. Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου

Συνεχίζοντας την από δεκαπενταετία πολυτιμώτατη παράδοση, από ποιμαντικής και εκκλησιαστικής πλευράς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος ξεκίνησε την ματαπασχάλιο Περιοδεία από την ιστορική εκκλησία και Αδελφότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου Νεαπόλεως, η οποία διήρκεσε από την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής 29 Απριλίου μέχρι την Τετάρτη 4 Μαῒου 2011. Κατά τις ημέρες αυτές ο Μητροπολίτης Γεννάδιος συνήντησε και συνεργάσθη επί μακρόν με τον Ιερατικώς Προσϊστάμενον Αρχιμ. Γεώργιον Αντωνόπουλον, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Eμμ. Αποστολάκη, τους Επιτρόπους, τον Έφορο και τα μέλη της ιστορικής Αδελφότητος, τον Διοικητή του ΝΑΤΟ κ. Κ. Κωστούλα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Καμπανίας και Γραμματέα της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Ι. Κορίνθιο, την υπεύθυνη της Οικουμενικής κινήσεως εν Νοτίω Ιταλία Δρ. Ελισάβετ Καλαμπούκα Fimiani, καθώς και με την Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελληνίδων γυναικών Νεαπόλεως. Την Κυριακή του Θωμά, εντός πολυπληθούς εκκλησιάσματος διαφόρων εθνικοτήτων, μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη η επίσημη Δοξολογία γιά την εορτή του Πεζικού, με τη συμμετοχή όλων των Ελληνικών Αρχών της Νοτίου Ιταλίας. Να σημειωθεί οτι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Γεννάδιος υπηρέτησε επί τριακονταπενταετία (1961-1996) στην ιστορική εκκλησία και Αδελφότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου Νεαπόλεως, ως διάκονος, ιερεύς και Βοηθός Επίσκοπος.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νεάπολη αναγινώσκει το Σύμβολο της Πίστεως

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεννάδιος μεταδίδων την Θεία Κονωνία στη Νεάπολη

Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος στην αίθουσα της ιστορικής Αδελφότητος Νεαπόλεως

Το εικονοστάσιο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Θεοδώρου στη Ρώμη
Την Τρίτη 10 Μαῒου, ο Μητροπολίτης Γεννάδιος επισκέφθηκε την Αιώνια Πόλη, όπου, την επομένη ημέρα προεξήρχε των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Θεσσαλονικέων αυταδέλφων και φωτιστών των Σλαύων. Οι εκδηλώσεις, τις οποίες, όπως κάθε έτος, οργάνωσε ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βατικανό κ. Μιλτιάδης Χισκάκης, έλαβαν χώρα στην παλαιχριστιανική Βασιλική του Αγίου Κλήμεντος, με την παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημητρίου Δόλλη, των Πρέσβεων της Ελλάδος, καθώς και όλων των διαπιστευμένων στο Βατικανό Πρέσβεων των Ορθοδόξων κρατών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τον Αρχιγραμματέα της Ρωμαιοκαθολικής Συνόδου της Ιταλίας Αρχιεπίσκοπο κ. Mariano Crociata και τον ιδρυτή και Πρόεδρο της Αδελφότητος του Αγίου Αιγιδίου Καθηγητή κ. Andrea Riccardi, παρουσίασε, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Βατικανού, το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Γραμματεύς της Επιτροπής Διαχριστιανικού Διαλόγου της Ρωμαιοκαθολικής Συνόδου της Ιταλίας, πανοσιολογ. Gino Battaglia, με τίτλο: «Η Ορθοδοξία εις την Ιταλίαν». Το απόγευμα της Πέμπτης 12 Μαῒου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος, εκπροσωπών και την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, συνοδευόμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου Λατίου και των εφημερίων των πόλεων Περουτζίας και Φοβαίας, τίμησε διά της παρουσίας του τον Πρωτοσύγκελλόν του, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Ευάγγελο Υφαντίδη, ο οποίος υπεστήριξε, στο περίφημο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, τη δευτέρα Διδακτορική του Διατριβή, με θέμα: «Ορθόδοξη Εκκλησία και Διεθνής Κοινότης. Η συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις τας Διαθρησκειακάς Σχέσεις (1971-2005)». Ο Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος, στον οποίο επιφυλάχθηκαν από τις Πανεπιστημιακές Αρχές οι ανώτατες τιμές, έγινε δεκτός στα προπύλαια του ιστορικού Ποντιφικού Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη αυτού, τον τέως καί νυν Κοσμήτορα της Σχολής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Τέχνης, καθώς και το Διευθυντή του Τομέα Ιστορίας. Παρών στην υποστήριξη της Διδακτορικής Διατριβής ήταν και ο Άρχων Ακτουάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ιταλία κ. Νικόλαος Π. Μπάρκας, Πρόεδρος της περιώνυμης Κοινότητας των Ορθοδόξων Ελλήνων Βενετίας και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Το εσπέρας της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεννάδιος και ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ιταλία κ. Μιχαήλ Καμπάνης εγκαινίασαν την Έκθεση Φωτογραφίας της κ. Ελένης Φωτιάδου «Choes – Libagioni». Η έκθεση, η οποία οργανώθηκε από την Ορθόδοξη Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης, την Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης και τους Δήμους Ρώμης και Θεσσαλονίκης, στεγάστηκε στην ιστορική «Κρύπτη» του ελληνορθόδοξου ιερού ναού Αγίου Θεοδώρου.
Η Βασιλική του Αγίου Κλέμεντος στη Ρώμη

Το κτιριακό συγκρότημα του ιστορικού Ποντιφικού Πανεπιστημίου Ρώμης

Η είσοδος της εκκλησίας του Αγίου Παύλου των Ελλήνων στο Ρήγιο της Καλαβρίας

Την Παρασκευή 13 Μαῒου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης αφίχθη στην Καλαβρία της Νοτίου Ιταλίας. Αφού προσεκύνησε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίων Ηλιού του Νέου και Φιλαρέτου του Κηπουρού Σεμινάρας, προήδρευσε του Ηγουμενοσυμβουλίου, το οποίο ασχολήθηκε με την ανέγερση του νέου συγκροτήματος των κελλιών της Ιεράς Μονής. Την επόμενη ημέρα, την μεσημβρίαν, συνοδευόμενος υπό του Πρωτοσυγκέλλου του και του Αντινομάρχου Καλαβρίας Dott. Giuseppe Putortì, επισκέφθηκε στο Νοσοκομείο του Ρηγείου τον ασθενούντα Αρχιερατικό του Επίτροπο στη Βυζαντινή γη της Καλαβρίας, Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Σκορδίνο, στον οποίο ευχήθηκε ταχεία ανάρωση. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, στο νεόδμητο ιερό ναό του «Αγίου Παύλου των Ελλήνων», ο Σεβ. Ποιμενάρχης προεξήρχε της Ακολουθίας του Εσπερινού, κατόπιν δε κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου «Μιμηταί του Χριστού: η οδός προς την αθανασίαν και την αιωνιότητα», το οποίο οργάνωσε ο εν Ιταλία Σύλλογος «Ορθόδοξος Μαρτυρία» η Ιερά Μονή Αγίων Ηλιού του Νέου και Φιλαρέτου του Κηπουρού Σεμινάρας και η ενορία Αγίου Παύλου των Ελλήνων Ρηγίου. Την Κυριακή 15 Μαῒου, ο Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος προεξήρχε της Ευχαριστιακής Συνάξεως στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Σεμινάρας, στο τέλος δε αυτής συνηντήθη με τους προσκυνητάς της Ιεράς Μονής, εις τους οποίους παρετέθη το παραδοσιακόν «Άριστον», προσφερθέν υπό της Ηγουμένης Στεφανίας μοναχής.

Το Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίων Ηλιού του Νέου και Φιλαρέτου του Κηπουρού Σεμινάρας Καλαβρίας

Κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής 15 Μαΐου

Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος υπογράφει το Υπόμνημα στην πόλη Calascibetta

Στο ιεροσπουδαστήριο της Επισκοπής Caltanissetta

Τη Δευτέρα 16 Μαῒου, ο Σεβασμιώτατος ανεχώρησε για τη Σικελία, όπου έγινε δεκτός μεθ’ υϊικής αγάπης από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σικελίας Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Φέστα και τον Αρχιμανδρίτη Παύλο Πατρίκολο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, επισκέφθηκε το Δήμο Calascibetta, όπου έγινε δεκτός από το Δήμαρχο κ. Piero Capizzi, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Dott. P. Benvenuto και άλλες Αρχές της πόλεως. Παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Ρουμανικής Ορθοδόξου Κοινότητος Έννας κ. Dorica Orzan, η οποία ζήτησε επίσημα από τον Μητροπολίτη κ. Γεννάδιο, ενώπιον των Τοπικών Αρχών, όπως δεχθεί και πάλι στη δικαιοδοσία της Ορθοδόξου Μητροπόλεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Ενορία του Τιμίου Προδρόμου της Ρουμανικής Κοινότητας Έννας, την οποία προ διετίας περίπου είχε ιδρύσει η Ιερά Μητρόπολη. Ο Σεβασμιώτατος αποδέχθηκε την πρόταση, υπεγράφη δε σχετικό Υπόμνημα τόσο από τον Μητροπολίτη και την Πρόεδρο της Ρουμανικής Κοινότητας, όσο και από τις Τοπικές Αρχές. Το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος, κατόπιν επισήμου προσκλήσεως, έγινε δεκτός από τον Διευθυντή, τους Καθηγητές και τους σπουδαστές του Ρωμαιοκαθολικού Ιεροσπουδαστηρίου της Επισκοπής Caltanissetta (Νίσσης) Σικελίας, με τους οποίους είχε συζήτηση, δύο περίπου ωρών, περί της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της αποστολής της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης στη σύγχρονη κοινωνία. Το πρωί της Τρίτης 17 Μαῒου, ο Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος και ο Επίσκοπος Caltanissetta κ. Mario Russotto υπέγραψαν από κοινού, ενώπιον των Τοπικών Μ.Μ.Ε., το Επίσημο Παραχωρητήριο από την Τοπική Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή προς την Ορθόδοξο Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της εκκλησίας του Αγίου Καλογήρου (Τοπικός Άγιος της Μεγάλης Ελλάδος), η οποία βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, προκειμένου αυτή να καλύψει τις πνευματικές και λατρευτικές ανάγκες των πολυάριθμων Ορθοδόξων κάθε εθνικότητας, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια οι δύο Ποιμενάρχες έδωσαν από κοινού Συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισαν πως η παραχώρηση εκκλησίας στην Ορθόδοξο Μητρόπολη από μέρους της Τοπικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αποτελεί μια αδελφική πράξη αγάπης, συμπαράστασης και κατανόησης προς το επίμοχθο ποιμαντικό έργο, το οποίο με θαυμαστό και αξιοζήλευτο τρόπο πράττει η Ορθόδοξος Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δίδοντας μια σοβαρή μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη σύγχρονη Ιταλική κοινωνία.

Τις επόμενες ημέρες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος θα επισκεφθεί την Αρχιερατική Περιφέρεια Αγίου Μαρίνου και Μέσης Αδριατικής, όπου θα προεξάρχει των λατρευτικών ακολουθιών για την εορτή της μετακομιδής του ιερού λειψάνου του αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων στην πόλη Ρίμινι, όπου φυλάσσεται η αριστερά χειρ του Αγίου, θα τελέσει την ακολουθία των Θυρανοιξίων της νέας εκκλησίας στην πόλη Φάνο (11ος αιώνας), η οποία πρόσφατα παραχωρήθηκε στην Ορθόδοξο Μητρόπολη, θα συνυπογράψει δε και το Καταστατικό Ιδρύσεως της Αδελφότητος των Χριστιανικών Εκκλησιών της μεγίστης και σπουδαιότατης περιφέρειας της Ιταλικής Χερσονήσου Ραβέννας, Ρίμινι, Αγκώνας και Φάνου. Τα Μ.Μ.Ε. ασχολήθηκαν όλως ιδιαιτέρως με την Ορθόδοξο Μητρόπολη Ιταλίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τόνισαν με θαυμάσιο τρόπο τα κύρια σημεία των συνετεύξεων και δηλώσεων του Μητροπολίτου κ. Γενναδίου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...