Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση για την εθνική επέτειο στην Ηλιούπολη

Την Κυριακή 25η Μαρτίου μετά τον Εσπερινό και περί ώρα 7η απογευματινή, ο Ιεροδιδάσκαλος και Εφημέριος της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ηλιουπόλεως Πρωτ. Γεώργιος Σούλος θα εκφωνήσει Εόρτιο λόγο για τον Ευαγγελισμό και την Εθνική Παλιγγενεσία.
«...Την 25η Μαρτίου οι Έλληνες, που ζούμε εδώ στην ωραία μας πατρίδα, την Ελλάδα, αλλά και οι Έλληνες, που ζουν εκτός Ελλάδος, τιμάμε δύο σημαντικά γεγονότα. Ένα θρησκευτικό και ένα εθνικό.

Το πρώτο, το θρησκευτικό, είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, μετέφερε στην Παρθένο Μαρία την θέληση του Θεού Πατέρα να κατέλθει στον κόσμο, ως άνθρωπος, για να σώσει τον άνθρωπο, από τη φθορά και το θάνατο.

Η λέξη «Ευαγγελισμός» σημαίνει χαρούμενο μήνυμα, χαρμόσυνη είδηση. Και ήταν πράγματι το μήνυμα του Γαβριήλ προς την Θεοτόκο χαρμόσυνο μήνυμα. Γιατί από τη στιγμή εκείνη αρχίζει το μυστήριο της σωτηρίας του ανθρώπου, από τα δεσμά της δουλείας του κακού, της φθοράς και του θανάτου.

Το δεύτερο γεγονός που γιορτάζουμε, είναι η αρχή του ξεσηκωμού του ελληνικού γένους, την επανάσταση των ελλήνων προγόνων μας, από τη δουλεία και τη σκλαβιά, που ζούσαμε για τετρακόσια και χρόνια κάτω από τον τούρκο κατακτητή και βασανιστή του ελληνικού λαού. Και αυτό το γεγονός της Επανάστασης, ας μου επιτραπεί, να το χαρακτηρίσω, ως άλλον «Ευαγγελισμό».

Γιατί, πράγματι, η είδηση του ξεσηκωμού, η διακήρυξη της Επανάστασης, ήταν για τον υπόδουλο, αλλά ουδέποτε υποταγμένο ελληνικό λαό, ως χαρμόσυνο μήνυμα, ως άγγελμα ανάστασης.

Δύο, λοιπόν, «Ευαγγελισμούς» γιορτάζουμε σήμερα. Ο ένας ευαγγελίζεται τον ερχομό του Θεανθρώπου στη γη, όπου με τη Σταυρική Του θυσία, οδηγεί τον άνθρωπο στη λύτρωση και στην απελευθέρωση από σκλαβιά του διαβόλου, ενώ ο άλλος ευαγγελίζεται τη λύτρωση και την ελευθερία του ελληνικού γένους και των ελλήνων, από τη σκλαβιά του τουρκικού ζυγού η οποία συνέβη την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453 και διήρκησε, για περισσότερο από τέσσερις αιώνες.

Η Επανάσταση του 1821 είναι η αναγέννηση του Έθνους και το ξεκίνημα της νέας εθνικής μας ζωής, γι' αυτό και την τιμάμε, ως Εθνική γιορτή, επικεντρώνοντας τη σκέψη μας, στη μνήμη των αγωνιστών του 1821 και γονατίζουμε με ευλάβεια στα μνημεία των ηρώων, που με τους αγώνες, το αίμα και την θυσία τους, μας χάρισαν το πολύτιμο αγαθό της λευτεριάς.

Αν σήμερα όλοι εμείς εκείνων των ηρωικών προσώπων, ζούμε ελεύθερα, έχουμε διασφαλισμένα και κατοχυρωμένα τα Εθνικά μας σύνορα, έχουμε ένα οργανωμένο δημοκρατικό κράτος, που συμμετέχει σε διεθνείς πολιτικούς και στρατιωτικούς οργανισμούς ή συνασπισμούς, με ισότιμη μεταχείριση και αντιμετώπιση, το οφείλουμε κατά κύριο λόγο στους μεγάλους αγώνες της ελληνικής φυλής μας, ανά τους αιώνες. Ιδιαίτερα δε, το οφείλουμε και το χρωστάμε στους αθάνατους ένδοξους ήρωες της μεγάλης ελληνικής ανάστασης και Επανάστασης του 1821, που γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου, όλοι οι έλληνες και όλα τα ελληνόπουλα, εντός και εκτός συνόρων. »

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...