Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Ο Μητροπολιτίτης Διδυμοτείχου συνάντησε αντιπροσωπεία Γκαγκαούζων της Μολδαβίας

Αντιπροσωπεία των Γκαγκαούζων της Μολδαβίας και των Γκαγκαούζων που ζουν στη Βουλγαρία, δέχθηκε ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός και είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την αναγκαιότητα επικοινωνίας των απανταχού Γκαγκαούζων με εκείνους που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα με επίκεντρο την πόλη της Νέας Ορεστιάδας.

Οι Γκαγκαούζοι ή Γκαγκαβούζοι είναι υποχρεώθηκαν από τους Τούρκους να διαλέξουν τη γλώσσα ή τη θρησκεία (όπως έγινε και με τους Καππαδόκες). Διάλεξαν τον χριστιανισμό, αλλά είναι τουρκόφωνοι. Παραμένουν πιστοί στις προγονικές παραδόσεις. Στη Μολδαβία, είναι 200.000 περίπου, υπάρχουν επίσης στην Ουκρανία και στην Βουλγαρία.

Στην Ελλάδα οι Γκαγκαούζοι ζουν κυρίως στον Νομό Έβρου, σε 20 περίπου χωριά της περιοχής του Δήμου Νέας Ορεστιάδας και της περιοχής του «Τριγώνου». Επίσης θα τους βρούμε και στο Νομό Σερρών, στην περιοχή του Δήμου Νέας.

Οι Τούρκοι ασκούν έντονοι προπαγάνδα για να τους πείσουν ότι είναι ομοεθνείς, ενώ από πλευράς Ελλάδας την πρωτοβουλία για να διατηρήσουν τον ελληνισμό τους έχουν αναλάβει κυρίως ιδιωτικοί φορείς.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...