Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Έτος Μεγάλου Κωνσταντίνου το 2013

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 
Φέτος συμπληρώνονται 1700 χρόνια από το Διάταγμα του Μεδιολάνου (Μιλάνου), το οποίο υπέγραψε ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας με τον Λικίνιο και με το οποίο καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας η ανεξιθρησκία. Όπως αναφέρεται στο Διάταγμα (Έδικτο) του 313 οι Χριστιανοί, όπως και οι πιστοί των άλλων θρησκειών μπορούν με απόλυτη ελευθερία και χωρίς κανένα εμπόδιο να προσέρχονται στη λατρεία και να λατρεύουν τον Θεό, ή τους θεούς τους οι παγανιστές. Με το Διάταγμα του Μεδιολάνου έπαυσαν οι επί τρεις αιώνες διωγμοί των Χριστιανών, που οδήγησαν στο μαρτύριο εκατομμύρια από αυτούς, ο Χριστιανισμός διαδόθηκε πλέον ταχύτατα, από την μιαν άκρη της Αυτοκρατορίας έως την άλλη, και μπήκαν έτσι τα θεμέλια της δημιουργίας του Χριστιανικού Πολιτισμού, με κέντρο την Ευρώπη. Ευλόγως λοιπόν το 2013 μπορεί να ονομαστεί έτος του Μεγάλου Κωνσταντίνου, της ελευθερίας της λατρείας και της ανεξιθρησκίας. Σημειώνεται ότι στο Μιλάνο, στο Παλάτσο Ρεάλε, διοργανώνεται έως τις 17 Μαρτίου 2013 μεγάλη Έκθεση, αφιερωμένη στον Μέγα Κωνσταντίνο, στην Μητέρα του Αγία Ελένη και στην εποχή τους.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος χαρακτηρίστηκε έτσι όχι μόνο για το κοσμοϊστορικό γεγονός της καθιερώσεως της ανεξιθρησκίας, αλλά και για άλλα μείζονος ιστορικής σημασίας ιστορικά γεγονότα. Το 321 καθιέρωσε την Κυριακή ως εόρτιο ημέρα αργίας, κάτι που μετά από 1700 χρόνια επιχειρείται να καταργηθεί η αργία της…Το 325 συνεκάλεσε την Α' Οικουμενική Σύνοδο, η οποία επέφερε τη γαλήνη στην Εκκλησία, με την καταδίκη του Αρείου και άρχισε την κωδικοποίηση των δογμάτων της Εκκλησίας. Το 326 αποφάσισε την μεταφορά της πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στο μικρό Βυζάντιο, που μετονομάστηκε σε Κωνσταντινούπολη και μεταμορφώθηκε σε μια πεντάμορφη μεγαλούπολη. Τα εγκαίνια της έγιναν επίσημα στις 11 Μαϊου του 330. Και βέβαια επί των ημερών του η μητέρα του, Αγία Ελένη, το 326 βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και κτίσθηκαν λαμπρά εκκλησιαστικά κτίσματα στα Ιεροσόλυμα, στη Βηθλεέμ και στην Κωνσταντινούπολη. Επί των ημερών του επίσης ενισχύθηκε ο θεσμός της οικογένειας και εισήχθησαν Διατάξεις στο Ρωμαϊκό Δίκαιο εμπνευσμένες από το Χριστιανικό Ήθος.

Η ανεξιθρησκία, την οποία καθιέρωσε ο Μέγας Κωνσταντίνος είναι ζητούμενη σήμερα στην Χριστιανική (;;;) Ευρώπη, όπου κάθε ημέρα αυξάνονται οι διακρίσεις και οι διωγμοί σε βάρος των Χριστιανών και όπου επιχειρείται το ξερίζωμα των χριστιανικών αξιών. Ενδεικτικές των τάσεων αυτών ενέργειες είναι η προώθηση από τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ της νομιμοποίησης του "γάμου" των ομοφυλοφίλων, κάτι που προκάλεσε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου πολιτών στο Παρίσι. Επίσης στη Γαλλία επιχειρείται να αστυνομευθεί η σκέψη των διδασκόντων σε ιδιωτικά σχολεία και να τους απαγορευθεί η κριτική στις αποφάσεις της Κυβέρνησης, που αντιβαίνουν στη συνείδηση τους, όπως είναι η περίπτωση του "γάμου" των ομοφυλοφίλων. Ακόμη στην Αγγλία, όπου έχει επιτραπεί η εργασία την Κυριακή, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι οι Χριστιανοί δεν έχουν το δικαίωμα, για λόγους συνειδήσεως, να αρνηθούν την εργασία της Κυριακής, με το αιτιολογικό ότι η θρησκευτική αυτή αντίληψη τους δεν αποτελεί τον πυρήνα της πίστης τους…Ακόμη στις 23 Δεκεμβρίου τρεις χριστιανικοί ναοί στην Αυστρία επιχειρήθηκε να πυρποληθούν, μια εικόνα των Χριστουγέννων στη Γαλλία υπέστη βανδαλισμούς και μια άλλη παράσταση επίσης της Γεννήσεως, πάλι στη Γαλλία, κάηκε εξ ολοκλήρου…Σε δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο το 74% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι διωγμοί και οι διακρίσεις σε βάρος των Χριστιανών είναι πολύ χειρότερες από ό, τι των πιστών των άλλων θρησκειών. Επίσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γαλλίας το 84% των βανδαλισμών συμβαίνουν σε βάρος χριστιανικών τόπων ή αντικειμένων λατρείας και στη Σκωτία το 95% της θρησκευτικής βίας ασκείται σε βάρος των Χριστιανών. Η ευχή είναι η φετινή επέτειος των 1700 ετών από την καθιέρωση της ανεξιθρησκείας από τον Μέγα Κωνσταντίνο να είναι μια ευκαιρία στην Ευρώπη να ξαναβρεί τις ρίζες της και να επανέλθει στις Χριστιανικές Αξίες.-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...