Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Εκδήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού στο ιστορικό Ιερό Επισκοπείο Κοζάνης

Μέσα σε κλίμα γλυκιάς συγκίνησης και αναπόλησης από τους παλαιοτέρους εικόνων από την αρχική-εναρκτήρια λειτουργική παρουσία του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού κατά το έτος 1963, πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Ιερό Επισκοπείο Κοζάνης (26-2-2013) η λιτή και ιεροπρεπής εκδήλωση του Ιερού Ναού με θέμα: ‘’1963-2013: 50χρονα Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού - βραβεύσεις διατελεσάντων (και εν ενεργεία) επιτρόπων, ψαλτών και νεωκόρων του ως άνω Ιερού Ναού’’, υπό την αιγίδα και με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και την επίσης παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Γιάννη Σόκουτη και του Δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού κ. Βασίλη Κωνσταντόπουλου, με τη συμμετοχή εξήντα (60) και πλέον χριστιανών, ανδρών-γυναικών, από τον Ιερό Ναό. Στην εκδήλωση παρέστη και ο 
Αρχιερατικός Κοζάνης Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Χαρισίου. 

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος καλωσόρισε με εμφανή χαρά και εγκαρδιότητα τους ανθρώπους που ήρθαν στο ιστορικό Ιερό Επισκοπείο Κοζάνης, που φιλοξένησε στο παρελθόν μεγάλες ιστορικές μορφές της Εκκλησίας και του Γένους, που υπήρξε το καταφύγιο του Παύλου Μελά και που είναι σήμερα και το κοινό σπίτι όλων και υπογράμμισε την αξία και τη σημασία, πάντοτε και τώρα, της επαινετούς προσπάθειας για τη διαμόρφωση συναντίληψης και ενότητας, χάριτι Θεού, υπό την κοινή στέγη της Εκκλησίας.

Με την παρουσία και το χαιρετισμό τους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Σόκουτης και ο Δήμαρχος κ. Β. Κωνσταντόπουλος έδωσαν το θετικό στίγμα της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που μαζί με τον Ιερό Ναό και το Ιερό Επισκοπείο διακονούν, ο καθένας θεσμός από τη δική του οπτική, το μυστήριο του ανθρώπου και της κοινωνίας του, τις ανάγκες και την προοπτική τους, και συνεχάρηκαν το Σεβασμιώτατο και τον Ιερό Ναό για την πρωτοβουλία τους και την όλη διοργάνωση της εκδήλωσης, που τιμά, αναδεικνύει και ενισχύει τους απλούς ανθρώπους, που μόχθησαν και μοχθούν για την Εκκλησία σε επίπεδο Ιερού Ναού και Ιερής Επισκοπής.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω ευχαριστεί τους πατέρες π. Νικάνορα Μαλιούρα και το Διάκονο Μάξιμο Γεωργόπουλο για τη διακονία τους στην εκδήλωση. Και επαινεί, ο Ι. Ναός, τις μαθήτριες Μαρία Κουτσιούκη και Ιωάννα Κωστοπούλου (Γ’ Λυκείου Βελβεντού) και Βασιλική Μινάι (Α’ Γυμνασίου Βελβεντού) για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση ως παρουσιάστριες του προγράμματός της. Προσέδωσαν με τη νεανική παρουσία τους ενίσχυση στην ελπίδα του κοινού μέλλοντός μας εν Χριστώ, που σημαίνει συνυπαρκτικότητα στην θεανθρωπότητά του, όπου χωράμε, (μαύροι και άσπροι, καλοί και κακοί) ελεύθερα και συν-δημιουργικά, ‘’αλλήλων τα βάρη βαστάζοντες’’ και ‘’ουδείς το εαυτού ζητείτω, αλλά το του ετέρου έκαστος’’, όλοι.

Στον προλογισμό του ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού, π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας είπε:

‘’Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλε, ευλογείτε.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού, ύστερα από αίτημά του (25-1-13, αρ. πρ. 6), προς Εσάς, που το κάνατε αποδεκτό και θέσατε την εκδήλωση υπό την αιγίδα σας, σας ευχαριστεί για την τιμή και βρίσκεται σήμερα 26-2-2013 διά των εκπροσώπων του, των διατελεσάντων (και εν ενεργεία) επιτρόπων, ψαλτών και νεωκόρων, στο πλαίσιο του εορτασμού των ‘’50χρονων: 1963-2013’’, στο ιστορικό Ιερό Επισκοπείο Κοζάνης, ‘’του παλαιοτέρου στην Ελλάδα, που αποτέλεσε από το 2004 και έπειτα προσωπική επιλογή και αγωνία του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου’’ (amen.gr, 27-6-12) και εγκαινιάσθηκε (27-6-2012) από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για να υποβάλλει το διαχρονικό και αδιάπτωτο σεβασμό και την αφοσίωσή του, στο Επισκοπείο της Ι. Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης και στο ενοποιό έργο, που επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί, στο πλαίσιο της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινούπολης-Νέας Ρώμης, για να επιβεβαιώσει το λόγο του Ιησού Χριστού: ‘’εγώ ειμί η άμπελος, υμείς τα κλήματα’’, ως διαρκή και ευθεία ανατροφοδότηση Επισκοπείου ως κέντρου και ιερού Ναού, ως ζώσα, οργανική προέκταση αυτού του κέντρου, που διασφαλίζει την ισοτιμία και κοινωνία των ιερών Ναών με το Επισκοπείο και μεταξύ τους, για να καταδείξει τη δυνατότητα της ενότητας μέσα στην πολλαπλότητα, την πραγμάτωση θεανθρώπινης κοινωνίας, στο πρότυπο της εικόνας ‘’αμπέλου-κλημάτων’', που διασώζει το πρόσωπο, αποτρέπει τον απολυταρχισμό και τις αυτονομήσεις με υπόβαθρο την αλαζονεία και την ηθική-φυλετική καθαρότητα. Νοηματοδοτεί την ήδη τεταμένη από τους ποικίλους διχασμούς κοινωνία μας.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού γνωρίζοντας καλά την αδρή πίστη των απλοϊκών ανθρώπων του, που θεμελίωσαν, αποπεράτωσαν και διακόνησαν με περισσή πίστη, αφοσίωση και σεβασμό, επιμονή και υπομονή, επιδείχνοντας συγχρόνως και το λαϊκό εκκλησιαστικό ήθος, από τη θέση του επιτρόπου, του ψάλτη ή του νεωκόρου, ώστε να προβάλλονται διά μέσου των εκκλησιαστικών Ακολουθιών, των εργασιών και των ποικίλων δραστηριοτήτων του Ιερού Ναού, όχι οι εγωισμοί και οι φατρίες, αλλά ο Άγιος Διονύσιος, η αγάπη και η ενότητα του λαού στο αδιαίρετο οικουμενικό σώμα της Εκκλησίας, στην τιμητική εκδήλωση τιμής των ‘’50χρονών’’ του, και με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Γιάννη Σόκουτη και του Δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού κ. Βασίλη Κωνσταντόπουλου, απευθύνει, παράκληση προς Εσάς, το Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, για να απονείμετε στους διατελέσαντες (και εν ενεργεία) επιτρόπους, ψάλτες και νεωκόρους από το 1963 μέχρι σήμερα, την αρχιεπισκοπική σας ευλογία, τα βραβεία τιμής και μνεία υπέρ της κτιτορικής επιτροπής στο όνομα του Παπα-Ιωάννη Παπαδημητρίου αειμνήστου πρώτου Εφημερίου και Προέδρου της κτιτορικής του 1963. Ο εκ Καταφυγίου κυρ Νίκος Τζινίκος, 90 ετών, μέλος της κτιτορικής, ζων και δρων, είναι παρών.
Άγιε Σερβίων και Κοζάνης, να έχομε την ευχή σας’’.

Στο Ιερό Επισκοπείο και στο Σεβασμιώτατο ο Ιερός Ναός πρόσφερε ως δείγμα σεβασμού και αγάπης για ευλογία και πλήθυνσή τους, σύμφωνα με την ευχή της Αρτοκλασίας, ένα μπουκέτο άνθη και βιολογικά προϊόντα (γεωργικά, κτηνοτροφικά, βιοτεχνικά, συνεταιριστικά) παραγωγής Βελβεντού. Ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος δέχτηκε με σειρά ένα-ένα τα προσφερόμενα σε αυτόν προϊόντα και αφού τα ευλογούσε τα παρέδιδε.

Προϊόντα και οι χορηγοί τους: Παραδοσιακό ψωμί- των αρτοποιείων Χαράλαμπου Γ. Κουτλιάμπα, Αθανασίου-Πολυξένης Παπαγεωργίου και Περικλή-Ειρήνης Σιόμου. Ελιές τοπικές Σκούλιαρης, παραγωγής Στέργιου Κακούλη. Κρασί Βελβεντού – των οινοποιείων Δήμητρας Γκέκα, Αντωνίου Ρόκα, Γιάννη Ζανδέ, Γιάννη Καμκούτη και Βογιατζή. Μαρμελάδες από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Αυγά βιολογικής καλλιέργειας της ‘’Συντροφίας Βελβεντού’’. Τσίπουρο σπιτικό ‘’παραγωγού του ανωνύμου’’. Γλυκά των εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής Βελβεντού Ζανδέ-τουλούμπες, ζαχαροπλαστείο Πουλιάνας και ‘’Λωτός’’ Λευτέρη Θεοδωράκη. Ο Ιερός Ναός ευχαριστεί για τη χορηγία και παρέχει την προσευχή του και την ευλογία του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Τριάντα τρεις (33) Επίτροποι, ψάλτες και νεωκόροι βραβεύτηκαν συνολικά με τιμητική πλακέτα. Ενδεικτικά αναγράφουμε το κείμενο μιας από αυτές:
‘’1963-2013: 50χρονα Ιερού Ενοριακού Ναού 
Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού’’ 
Ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού 
διά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης 
κ. ΠΑΥΛΟΥ 
εις μνήμην της κτιτορικής Επιτροπής 1963 
και του αείμνηστου Προέδρου-Πρεσβυτέρου 
ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 
πρώτου Εφημερίου του ως άνω ιερού ναού 
Βελβεντό, 26-2-2013 

Τα ονόματα των βραβευθέντων είναι:

Επίτροποι: Κτιτορική-παπα-Γιάννης Παπαδημητρίου, Νικόλαος Τζινίκος, Αθανάσιος Ζουζός, Γεώργιος Γεωργάκης, Οδυσσέας Καραγιάννης, Νικόλαος Κουτσιούκης, Θεόδωρος Τσιακμάκης, Γεώργιος Χαρισίου, Ιωάννης Στεργιόπουλος, Στέργιος Κακούλης, Δημήτριος Στεφανόπουλος, Σωκράτης Παπαγόρας, Γεώργιος Κουκόλης, Γεώργιος Ι. Στεργιόπουλος, Δημήτριος Στεφάνου, Ιωάννης Παπαγόρας, Στέφανος Μυλωνάς, Ιωάννης Ηλ. Παπαγεωργίου, Αργύριος Ν. Τέτος, Γεώργιος Στεφάνου, Δημήτριος Σεραφείμ, Αργύριος Στ. Τέτος, Άννα Κρομμύδα, Λάμπρος Κουτσιούκης, Δημήτριος Μύρος.

Ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Δήμητρα Κίτση, Γεώργιος Καραγιάννης.

Νεωκόροι: Ελένη Μπούτιου, Παναγιώτης Παπαγόρας, Μαρία Κουτσιούκη, Έλλη Καραχαρίση, Θεοδώρα Κακούλη.

Μετά τη βράβευση ο χορός έψαλε τα Απολυτίκια του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω και του Αγίου Νικολάου πολιούχου Κοζάνης. Ακολούθησε ένα παραδοσιακό τραγούδι ‘’Στην Πόλη γράφουν τα χαρτιά’’ με μονωδούς τις κυρίες Σοφία Αντωνίου και Μαρία Καρδάκου και με επαναλαμβανόμενη τη συμμετοχή όλων, ανδρών και γυναικών, που με τις χαρακτηριστικές φωνές της ελληνικής παράδοσης, κάνουν για μια ακόμα φορά αισθητό το χρέος της Πολιτείας-Παιδείας στη διάσωση του φωνητικού ύφους που συρρικνώνεται ολοένα από την άγνοια της αξίας του και την αδιαφορία. Οι στίχοι του τραγουδιού με επωδό το ‘’Χάιδω, μωρ’ Χάιδω’’, είναι αυτοί:

Στην Πόλη γράφουν τα χαρτιά – στη Σαλονίκ’ τα στέλνουν.
Εκεί παπάς δεν άλαχε – να κάτσ’ να τα διαβάσει.
Μον’ λάχει ένας γραμματικός – παίρνει και τα διαβάζει.
Κι η μάνα του τον ρώτησε – κι η μάνα του, του λέει:
‘’Γιε μου, τι γράφουν τα χαρτιά; – κι άι, τι λαλεί το γράμμα;’’
‘’Μεγάλη ακρίβεια έχουμε – και δυστυχιά μεγάλη’’.

Η γλαφυρή απαγγελία του ποιήματος με τίτλο: ‘’Ελπίδες’’ από τον ίδιο το δημιουργό του, το λαϊκό, βουκολικό ποιητή Γιάννη Παπαγόρα έδωσε αισθητή πινελιά συγκίνησης σε όλους. Οι στίχοι του ποιήματος:

Εκεί στ’ Αη Διονύση μας την εκκλησιά
που μοιάζει ζωγραφιά, που μοιάζει εικόνα,
εκεί στα ίσια κυπαρίσσια κι αψηλά,
που ο χρόνος δεν τα σκέβρωσε ακόμα,
εκεί που τα Πιέρια πατάνε σταθερά
κι αρχίζουν οι πλαγιές τους ν’ ανεβαίνουν
χίλια να δώσει ο Άγιός μας καλά
σ’ αυτούς που τον τιμούν και τον προσμένουν.
Να ναι ο παπάς μας πάντοτε γερός,
του Εσπερινού ν’ ακούγεται η καμπάνα,
ο κόσμος γύρω μονιασμένος ταπεινός,
στις ‘’συννεφιές’’, στις ‘’ξαστεριές’’ να ‘ν όλοι αντάμα.

Απ’ τα παιδιά ν’ ακούγονται χαρούμενες φωνές
που παίζουν σκορπισμένα στην πλατεία,
ας ήταν οι χαρές μας να ‘ναι πιο πολλές,
κι από τις λύπες, ας μην έρχονταν καμία.

Στ’ Αη Διονύση μας εκεί τη γειτονιά,
που πρώτα γέμιζε πλατάνια και κοτρόνια,
να ‘ναι για μας η πιο γλυκιά αγκαλιά,
μαζί να μας κρατάει όλα τα χρόνια.

Με τη Φήμη του Μητροπολίτη και το κέρασμα του Επισκοπείου σε όλη την ομήγυρη, αναγγέλθηκε από τις μαθήτριες-παρουσιάστριες η ‘’λήξη των εργασιών’’, όπως χαρακτηριστικά και ευκρινώς ανακοίνωσαν.














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...