Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Πρώτη Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως

«Εν ταίς νυξίν επάρατε τάς χείρας υμών εις τά άγια, καί ευλογείτε τόν Κύριον»
Ένα από τα δεσπόζοντα λειτουργικά στοιχεία της μακράς περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η « Θεία Λειτουργία» των προηγιασμένων δώρων.
Η «Θεία Λειτουργία» των προηγιασμένων είναι μια από τις ωραιότερες και κατανυκτικότερες Ακολουθίες της Εκκλησιάς μας. Συγχρόνως δε και μια διαρκής πρόσκληση για συχνή θέα Κοινώνα.

Την Τετάρτη 20η Μαρτίου 2013, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, τέλεσε την πρώτη Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, παρουσία Ιερέων της Πόλεως και πλήθους κόσμου, ο οποίος και μετείχε με ευλάβεια στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι κατεξοχήν περίοδος πένθιμος, και ο πανηγυρικός χαρακτήρας της Θείας Ευχαριστίας δεν συμφωνεί με τον πένθιμο χαρακτήρα της περιόδου αυτής, η Εκκλησία όρισε η Θεία Λειτουργία να τελείται μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής με εξαίρεση τη γιορτή του Ευαγγελισμού, εάν πέσει από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, τις δε λοιπές ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να τελείται η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

Συνεχίζοντας και εμείς σήμερα το παλαιό Εκκλησιαστικό τυπικό που όριζε ότι οι Χριστιανοί πρέπει να μεταλαμβάνουν συχνά και κατ’ εντολή του Ιησού Χριστού μας, « ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει, καγώ εν αυτώ», εννοείται κάνοντας νηστεία, συνδυαστικά με το μέγα μυστήριο της εξομολογήσεως και με ευλογία πάντοτε του Πνευματικού, η Εκκλησία προχώρησε στην τέλεση της Προηγιασμένης θείας Λειτουργίας κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.



Λέγεται Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, διότι ο Άγιος Άρτος, καθαγιάζεται από την προηγούμενη Κυριακή δηλαδή την προηγουμένη Θ. Λειτουργία, και εμποτίζεται στο Άγιο Αίμα του Κυρίου μας και φυλάσσεται στο Άγιο Αρτοφόριο της Αγίας Τραπέζης και προσφέρεται για Θεία Κοινωνία την ημέρα πού τελείται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Η Λειτουργία αυτή είναι κανονικά εσπερινή (για αυτό τελείται μετά του Εσπερινού). Όμως τελείτε και τα πρωινά κάθε Τετάρτης και Παρασκευής την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής προς διευκόλυνση των πιστών, στο να μπορούν να μετέχουν της Θείας Ευχαριστίας.
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...