Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Τετάρτη στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, η τελετή του Ιερού Νιπτήρος

Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2013 στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, η τελετή του Ιερού Νιπτήρος.
Η τελετή έγινε και φέτος στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών Μαντινείας.
Στην ακολουθία του Νιπτήρος, η πομπή με τον Αρχιερέα, τους Ιερείς και τους πιστούς, ξεκινάει από το καθολικό της Μονής του Αγίου Νικολάου των Βαρσών και φτάνει στο κέντρο της αυλής.

Εκεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, σε μία ταπεινή και συμβολική τελετή, πλένει τα πόδια 12 Ιερέων, όπως έκανε ο Χριστός στον Μυστικό Δείπνο με τους μαθητές Του.
Ο Νιπτήρας είναι πράξη ταπεινώσεως.
 Όλη η ζωή του Χριστού κάτω στη γη είναι μια ταπείνωση, μια συγκατάβαση.
Ο Χριστός είναι η αληθινή ταπείνωση.
Ο Χριστός είναι Μέγας, Ύψιστος και Αναμάρτητος.
 Η ταπείνωσή του είναι συγκατάβαση.
Είναι ταπείνωση με απροσπέλαστα ύψη.
Ο Χριστός είναι η Άκρα Ταπείνωση.
Η ταπείνωση του ανθρώπου, όταν είναι αληθινή και όχι υποκριτική, έχει μεγάλη αξία.
Ας ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμά του.




























Μεγάλη Τετάρτη

Η Μ. Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην άλειψη του Κυρίου με μύρο από την πόρνη και στην προδοσία του Ιούδα. Ξεκινώντας από τα παραδείγματα αυτά, ομολογούμε ότι"δεινόν η ραθυμία, μεγάλη η μετάνοια". Το απόγευμα της ημέρας αυτής τελείται η ακολουθία του Ευχελαίου.

Μεγάλη Πέμπτη
Η Μ. Πέμπτη είναι αφιερωμένη σε τέσσερα γεγονότα: τον ιερόν Νιπτήρα (το γεγονός κατά το οποίο ο Ιησούς ένιψε τα πόδια των Μαθητών του και το οποίο μας διδάσκει να εκδηλώνουμε την αγάπη μας με ταπεινοφροσύνη), τον Μυστικό Δείπνο (ανάμνηση της συστάσεως του μυστηρίου της Θείας ευχαριστίας), την υπερφυά προσευχή (αφού έδειξε οΧριστός τον προδότη κατά τον Μυστικό Δείπνο, με τους μαθητές του αποσύρεται στο Όρος των Ελαιών, όπου μόνος του προσεύχεται γονατιστός και ο ιδρώτας του ως στάλες αίματος, ποτίζει τη γη) και το γεγονός της προδοσίας (όπου με ένα φιλί, ο Ιούδας παραδίδει τονΧριστό στους στρατιώτες).

http://www.youtube.com/watch?v=MxuzBfQBCX4&feature=player_embedded

+Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...