Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Το πανηγύρι της Μονής Δαδιάς

Το δάσος της Δαδιάς είναι ασφαλώς ένα από τα πιο φημισμένα και προστατευόμενα δάση της Ευρώπης με σπάνια πανίδα. Εκεί στην άκρη του δάσους σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον είναι κτισμένο το ιστορικό Μοναστήρι της Δαδιας με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δαδιάς που γιορτάζει το Γενέσιο της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Με κατάνυξη και φέτος οι Εβρίτες από βορά και νότο, όπως εδώ και πολλές δεκαετίες γίνεται, προσήλθαν ευλαβικά να ανάψουν το κερί τους στην Παναγία της Δαδιάς και να της εμπιστευθούν τον πόνο και τη χαρά τους. Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς συμπαραστατούμενος από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μπραζαβίλ κ. Παντελεήμονα, Ιεράρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Χάριν αγιασμού των προσκυνητών ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε στη Μονή απότμημα της τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου, η οποία φυλάσσεται στην πόλη Ζουγντίντι της Δυτικής Γεωργίας. Μετά τη Θεία Λειτουργία λιτανεύθηκε η θαυματουργή εικόνα και εψάλη Αγιασμός στη φιάλη της Μονής. Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Δήμαρχος Σουφλίου Ευ. Πουλιλιός, ο Ταξίαρχος-Διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας και πλήθος προσκυνητών. Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος ευχαρίστησε τους παρισταμένους και συνεχάρη τον Καθηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη Ελπιδοφόρο και την περί αυτόν αδελφότητα, για την φιλότιμη προσπάθεια τους για την ανάδειξη της Μονής της Δαδιάς, σε πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην άκρη των συνόρων μας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, Κυριακής 8ης Σεπτεμβρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα θυρανοίξια του Ιερού παρεκκλησίου Παναγίας Φανερωμένης, στο Σοφικό Διδυμοτείχου, παρουσία πλήθους πιστών.

























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...