Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Από την πρόβα νυφικού στην... πρόβα γάμου!

Mέχρι σήμερα γνωρίζαμε την πρόβα νυφικού... Είτε ως διήγημα είτε ως σίριαλ είτε ως το όνειρο της νύφης στην πραγματικότητα. Για "Πρόβα Γάμου" είχαμε ακούσει ότι γίνεται μόνο στο εξωτερικό. Κι όμως γίνεται και στη χώρα μας...

Εδώ και μια δεκαετία περίπου στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Βούλας πραγματοποιειται η «Πρόβα Γάμου». Τἰ ακριβώς είναι;

Όπως μας εξηγεί ο ένας εκ των εφημεριών του Ι.Ν. π. Αντώνιος Χρήστου: «Πρόκειται για μία αναλυτικότερη ενημέρωση και μία ειδικότερη προετοιμασία του ζευγαριού για το Μυστήριο του γάμου τους, αλλά και τον ρόλο και τη συμβουλή των κουμπάρων. Πληροφορούνται δηλαδή από τους Ιερείς του Ναού, για το που ακριβώς και πως πρέπει να σταθούν στο Ναό, για το πώς ακριβώς είναι και τελείται η ιερουργία των αρραβώνων και του Μυστηρίου του γάμου τους, δίνονται οδηγίες σε πιο σημείο και πως ακριβώς αλλάζουν τα δακτυλίδια και τα στέφανα, πότε γίνεται η άρμοση των χεριών και η ευλόγηση του κρασιού και τι ακριβώς συμβολίζουν όλα αυτά δίνοντας πολλές θεολογικές και ιστορικές πληροφορίες».

Η διαδικασία είναι απλή, χρήσιμη και σύμφωνα με τα περισσότερα ζευγάρια αναγκαία. Πότε γίνεται αυτό; «Μετά την έκδοση της άδειας γάμου που πρόκειται να τελεστεί και 10 με 15 μέρες πριν την ημέρα τέλεσής του, κλείνεται ένα ραντεβού μεταξύ των Ιερέων του Ναού, των υποψηφίων νεονύμφων και του κουμπάρου ή των κουμπάρων τους, στον Ιερό Ναό για να γίνει η λεγόμενη «Πρόβα Γάμου» μας εξηγεί ο π. Αντώνιος.

Παράλληλα, το ζευγάρι και οι κουμπάροι έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν διάφορα πράγματα, όπου δίνονται διάφορες διευκρινίσεις από τους Ιερείς.

«Είναι μία πολύ θετική και δοκιμασμένη ποιμαντική πρωτοβουλία, που την προτιμούν όλα τα ζευγάρια που τελούν το γάμο τους στην Ενορία του Αγίου Νεκταρίου Βούλας», σημειώνει ο π. Αντώνιος.

Κι όλα αυτά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Μήπως το εγχείρημα αυτό να τον υιοθετούσαν περισσότερες Ενορίες;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...