Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή του Οσίου Προκοπίου του Δεκαπολίτου στην Τρίπολη

Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
Την Τετάρτη 26η Φεβρουαρίου 2014 το εσπέρας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή του Οσίου
πατρός ημών Προκοπίου του Δεκαπολίτου του Ομολογητού.

Εις την ως άνω Ιερά Αγρυπνία τέθηκε προς προσκύνηση η Ιερά κάρα του Αγίου Προκοπίου του Δεκαπολίτου.

Πλήθος κόσμου, ευλαβών καιφιλέορτων Χριστιανών προσήλθαν

στην Ιερά αυτή Ακολουθία τιμώντες τον Άγιον.

Ευχόμαστε οι πρεσβείες και η προστασία του Αγίου Προκοπίου του Δεκαπολίτου να σκέπουν πάντας, χαρίζοντας υγεία και ό,τι αγαθό και επιθυμία η καρδία εκάστου συνανθρώπου μας ποθεί.

Σύντομο Βιογραφικό

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα, 27 Φεβρουαρίου, τη μνήμη του οσίου Προκοπίου του Δεκαπολίτου .

Ο Όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης, έζησε επί αυτοκρατορίας του εικονομάχου Λέοντος του Ισαύρου ( 8ο αιώνα μ.Χ.) και διακρίθηκε για την πνευματική γενναιότητά του ως υπέρμαχος της Ορθόδοξης Πίστης.

Αν και από νεαρή ηλικία ακολούθησε το μοναχισμό, δεν έμεινε στην απομόνωση του κελιού του, αλλά αγωνίσθηκε σθεναρά κατά των εικονομάχων. Γι' αυτό υπέστη πολλά και φρικτά βασανιστήρια, μαστιγώσεις, φυλακές και εξορίες, σκεπτόμενος και ενθαρρυνόμενος, από τον Λόγο του Θεού: "Ανδρίζου και ίσχυε, μη φόβου μηδέ πτοηθής".

Διακρίθηκε, επίσης, στον αγώνα της Εκκλησίας κατά των αιρετικών Μονοφυσιτών, οι οποίοι αμφισβητούσαν το δόγμα Πίστεως ότι ο Ιησούς Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος και ότι είναι Σωτήρας και Λυτρωτής της ανθρώπινης φύσεως και της εικόνας του Θεού που είναι αποτυπωμένη στον άνθρωπο, ακριβώς διότι είναι Θεάνθρωπος. Οι δύο φύσεις του Ιησού Χριστού, σύμφωνα με τον Όρο Πίστεως της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Χαλκηδόνα το 451 μ.Χ., ενώθηκαν στο θεανδρικό πρόσωπό του άμα τη συλλήψει, στα σπλάχνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, «ατρέπτως αχωρίστως, αδιαιρέτως ασυγχίτως». Ο Άγιος Προκόπιος φαίνεται ότι λίγο μετά την αποφυλάκισή του κοιμήθηκε, ενώ κατ' άλλους υπέμεινε μαρτυρικό θάνατο.

























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...