Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Η Γιορτή λήξεως Κατηχητικών Συνάξεων Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος

Την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 το απόγευμα, στην βοιωτική ακτή της Χαλκίδος, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλκιδέων στην παραλία «Αστέρια», το οποίο πρόθυμα παραχώρησε ο παρευρεθείς στην Εκδήλωση Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, έλαβε χώρα με επισημότητα η Εορταστική Εκδήλωση για τη λήξη των Κατηχητικών Συνάξεων της Ιεράς Μητροπόλεως για το έτος 2013-2014, η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη σε έναν από τους Ευβοείς Αγίους, τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 ετών από την έλευση του αφθάρτου Ιερού Σκηνώματός του στην Εύβοια.

Πολλοί άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των κατηχητών και των παιδιών, λαβάνοντας τα ωραιότατα καλέσματα που ετοίμασαν τα παιδιά του Κατηχητικού της Ενορίας Αγίων Αναργύρων Χαλκίδος και γέμισαν τον χώρο της Εκδήλωσης.
Στην έναρξη της Εκδήλωσης ο Υπεύθυνος Νεότητος Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως καλωσόρισε όλους τους παρισταμένους, ευχαρίστησε όλους τους συντελέσαντες Ιερείς και Κατηχητές για την πραγματοποίηση της Εορτής, οι οποίοι, όπως είπε, ανταποκρίθηκαν στην αγωνία του Σεβασμιωτάτου για την κατήχηση της νεότητας και την λειτουργία Κατηχητικών Συντροφιών σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Το κύριο μέρος της Εορτής περιελάμβανε δραματοποιημένη τη ζωή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, με άψογο τρόπο, η οποία κατασυγκίνησε όλους τους παρισταμένους, Κληρικούς, γονείς και προσκεκλημένους.

Στην παράσταση συμμετείχαν παιδιά των Κατηχητικών των ΕνοριώνΜητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, Ευαγγελιστρίας Χαλκίδος, Αγίου Ιωάννου Χαλκίδος, Αγίου Νεκταρίου Χαλκίδος, Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, Αγίας Μαρίνας Χαλκίδος, Αγίου Σπυρίδωνος Χαλκίδος, Παναγίας Ελεούσας Χαλκίδος, Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Βασιλικού και Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερετρίας, τα οποία με την φροντίδα των καλών Ιερέων των Ενοριών τους, των Κατηχητών τους, αλλά και την ιδιαίτερα μέριμνα των Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου, συντονιστού νεότητος της Αρχιερατικής Περιφερείας Χαλκίδος, Πρεσβ. Εμμανουήλ Νταλλαρή, συντονιστού νεότητος της Αρχιερατικής Περιφερείας Μεσσαπίων, Πρεσβ. Γεωργίου Τσουνή, συντονιστού νεότητος της Αρχιερατικής Περιφερείας Διρφύων, των κατηχητών Ελένης Καρλατήρα, η οποία είχε την διδασκαλία του θεατρικού, Μαρίας Καψάλη, Νατάσας Πρωτογήρου και Παρασκευής Σπυροπούλου, οι οποίες ανέλαβαν την δημιουργία και το στήσιμο των σκηνικών, Αγγελικής Κούνα, η οποία είχε τις ενδυματολογικές παρεμβάσεις στις παραδοσιακές ενδυμασίες που πρόθυμα παραχώρησαν ο Σύλλογος «τ’ Αλωνάκι» και η Αδελφότητα Προκοπιεών Χαλκίδος, του Κωνσταντίνου Μπασινά, ο οποίος δίδαξε τα παραδοσιακά τραγούδια που ακούστηκαν και ο Αναστάσιος Φριντζέλας, ο οποίος δίδαξε τους παραδοσιακούς χορούς της Καππαδοκίας που παρουσιάστηκαν.

Τα Κατηχητικά όλων των υπολοίπων Ενοριών είχαν ετοιμάσει έργα, με θέμα τους τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο και την παρουσία του στην Εύβοια, τα οποία εκτέθηκαν στον χώρο της Εκδήλωσης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος κλείνοντας την Εκδήλωση, με έκδηλη τη χαρά και την συγκίνηση στο πρόσωπό του εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον Υπεύθυνο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς μας και συντονιστή της Εορτής, Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Καραμούζη, στους Ιερείς των Ενοριών, οι οποίοι, όπως τόνισε, εργάζονται φιλότιμα για τα Κατηχητικά, σε όλους τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες, τους οποίους πάντοτε μνημονεύει, όπως είπε, και συγκαταλέγει μεταξύ των εκλεκτών συνεργατών του, ενώ συνεχάρη εμφανώς συγκινημένος όλα τα παιδιά των Κατηχητικών για την θαυμάσια γιορτή που προσέφεραν στο κοινό της Χαλκίδος, όπως και τους γονείς τους για την καθοδήγηση των παιδιών τους προς την Εκκλησία.

Η Εορτή, όπως τόνισε, ο Σεβασμιώτατος, δεν ήταν έργο ενός ανθρώπου, αλλά απετέλεσε καρπό συνεργασίας πολλών ανθρώπων, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την πραγματοποίησή της. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τέτοιες εκδηλώσεις, άρτια οργανωμένες φανερώνουν το έργο και την σπουδαιότητα των Κατηχητικών Συνρτοφιών, οι οποίες έχουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης και δεν πρέπει ποτέ να σβήσουν.

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον παρεπιδημούντα στην Πόλη μας και παρακολουθήσαντα την εορτή Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, ο οποίος με αγάπη και ζήλο είχε εργαστεί στο κατηχητικό έργο της Τοπικής μας Εκκλησίας όταν υπηρετούσε σ’ αυτήν ως Ιερέας.

Όλοι οι παρευρεθέντες στο τέλος έλαβαν ως αναμνηστικό δώρο από τον Σεβασμιώτατο πολύ όμορφα αναμνηστικά δώρα, τα οποία επιμελήθηκαν τα Κατηχητικά των Ενοριών του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος και Ευαγγελιστρίας Μύτικα, όπως και το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Νέου Προκοπίου.















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...