Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Πολιτιστικοί φορείς της Μαγνησίας στηρίζουν την πρόταση για το θεματικό έτος του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός»

Με μεγάλη εκπροσώπηση πολιτιστικών φορέων της Μαγνησίας και ευαισθητοποιημένων πολιτών, αλλά και κατάθεση σημαντικών προτάσεων συνοδεύτηκε η συνάντηση ενημέρωσης των φορέων πολιτισμού της Μαγνησίας για το θεματικό έτος που είναι αφιερωμένο στη ναυτική παράδοση της Μαγνησίας, που οργάνωσε ο νέος φορέας Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ».

Ειδικότερα η ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης της «Μαγνήτων Κιβωτός» και των πολιτιστικών φορέων της Μαγνησίας, στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των συμμετεχόντων αλλά και τις προτάσεις που διατυπωθήκαν με θέμα τη συνέργεια των φορέων πολιτισμού για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2015 και έχουν ως τίτλο:

«Μάγνητες και πολιτισμός της θάλασσας».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους εκπροσώπους φορέων για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του νέου φορέα. Υποσχέθηκε πως η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ» θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς της Μαγνησίας στο πλαίσιο του θεματικού έτους, αλλά και σε άλλες μεμονωμένες δράσεις. Ειδικότερα, τόνισε πως ο νέος φορέας έρχεται να διακονήσει το χώρο του πολιτισμού χωρίς ηγεμονισμούς, έχοντας ως βασική αρχή το σεβασμό απέναντι σε φορείς πολιτισμού που επιτελούν σημαντικό έργο όλα αυτά τα χρόνια στη Μαγνησία. Επίσης τόνισε, ότι στο πλαίσιο του θεματικού έτους θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί στην πράξη η συνέργεια και η σύμπραξη σε πολιτιστικές δράσεις και παραγωγές, όπου μοναδικό ζητούμενο είναι η ποιότητα και η διαχρονικότητα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας του φορέα Νίκος Τσούκας ο οποίος έδωσε το πλαίσιο της διαβούλευσης για το θεματικό έτος, καθώς και τις άμεσες προτεραιότητες του νέου φορέα. Ειδικότερα ο Νίκος Τσούκας ανέφερε πως ο προγραμματισμός του φορέα εξελίσσεται με συνέπεια από την ημέρα της ανακοίνωσής του, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων για τη μαζική τους προσέλευση. Τέλος ο Γενικός Γραμματέας τόνισε πως ο φορέας Μαγνήτων Κιβωτός θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος των προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει, συνδέοντας όμως τις δράσεις με βήμα προς βήμα σχεδιασμό και συγκεκριμένα παραδοτέα.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Οργανωτικός Γραμματέας του φορέαΑλέξανδρος Καπανιάρης, ο οποίος παρουσίασε το σχεδιασμό για το θεματικό έτος, τη μεθοδολογία σχεδιασμού και αξιολόγησης των προτάσεων για το θεματικό έτος, την ψηφιακή ταυτότητα του φορέα και τις διαδικασίες ψηφιακής διαβούλευσης. Παράλληλα αναφέρθηκε σε έναν ενδεικτικό σχεδιασμό προτάσεων για εκδηλώσεις και δράσεις. Επίσης αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών έως την τελική επικαιροποίηση του προγράμματος μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και για τις ομάδες εργασίας που θα προκύψουν ανά θεματική ενότητα. Τέλος η εισήγηση έκλεισε με αναφορά για τις εκδηλώσεις που θα προηγηθούν του θεματικού έτους τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014 και αφορούν την ανακοίνωση του τελικού προγράμματος, την έκδοση ημερολογίου και βιβλίου για τη ναυτική παράδοση του Πηλίου και του Τρικερίου.

Ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, που περιελάμβανε τοποθετήσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως αυτή του Δημάρχου Ζαγοράς - Μουρεσίου κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Τ. Γκογκινούδη καθώς και από όλους τους παριστάμενους εκπροσώπους των φορέων πολιτισμού.

Οι προτάσεις των εκπροσώπων των φορέων πολιτισμού κινήθηκαν στους άξονες του εκπαιδευτικού προγράμματος για τη ναυτική παράδοση της Μαγνησίας, σε δράσεις που σχετίζονται με τη ναυτική παράδοση σήμερα στη Μαγνησία, σε ζητήματα περιβάλλοντος, σε προτάσεις για τη σημερινή καλλιτεχνική δημιουργία στους τομείς της μουσικής και των εικαστικών, σε προτάσεις που συνδέουν τον πολιτισμό των προσφύγων με τη ναυτική παράδοση, σε ζητήματα μυθολογίας (Αργώ) σε σχέση με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης τα επόμενα χρόνια, σε προτάσεις που αφορούν μουσικοχορευτικές παραστάσεις και τέλος προτάσεις για την τέχνη της φωτογραφίας με θέμα το Αιγαίο.

Καθ' όλη την διάρκεια της ενημερωτικής συζήτησης διαφάνηκε η εκτίμηση των πολιτιστικών φορέων της Μαγνησίας έναντι της νέας προσπάθειας της Ι.Μ.Δ. να συστήσει καταρχήν αυτόν το νέο φορέα πολιτισμού. Μάλιστα αυτή η εκτίμηση μετουσιώθηκε σε δεσμεύσεις για συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα με την έναρξη του θεματικού έτους.

Στη συνάντηση αυτή, για πρώτη φορά, συμμετείχαν και εκπρόσωποι πολιτισμού κάθε ενορίας, που με πρόταση του Μητροπολίτη ορίστηκαν από όλες τις ενορίες της Δημητριάδας. Όλοι δε δεσμεύτηκαν μέσω του εκπροσώπου τους να συνδράμουν με κάθε τρόπο σε αυτό το νέο εγχείρημα της Ι.Μ.Δ..

Συμπληρωματικές προτάσεις ή ερωτήματα μπορούν να στέλνονται σε μορφή ηλεκτρονικού κειμένου (σε μορφή word) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (magniton2014@gmail.com) και με ταχυδρομική επιστολή στη διεύθυνση: Ι.Μ.Δ., Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας Μελισσάτικα Ν.Ιωνίας Μαγνησίας, Βόλος, 38001 (για το φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός») μέχρι 15 Οκτωβρίου 2014. Πληροφορίες επίσης για το φορέα ή για τις διαδικασίες ψηφιακής διαβούλευσης μέσω ειδικής φόρμας μπορούν να αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδαmagniton-kivotos.gr











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...