Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Ορθόδοξη Εκκλησία και διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητος-Νεομάρτυρες, Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός-Ἐπαναστατικά Κινήματα

Μέ τή σειρά των δέκα Συνεδρίων καί τῶν ἀντιστοίχων τόμων πού θά ἐκδοθοῦν, παρέχεται ἡ εὐκαιρία σέ κάθε ἐνδιαφερόμενο νά ἀποκτήσει μία σοβαρή, νηφάλια καί τεκμηριωμένη ἄποψη περί τῶν γεγονότων, τῶν προσώπων καί τῶν σχετικῶν ἑρμηνειῶν πού ἔχουν δοθεῖ.

Ο πατήρ Ευλόγιος, ο τραπεζάρης, που κατά την εντολή του γέροντα παρακολουθούσε κατά πόδας τον µικρό Ονούφριο και είχε γίνει η σκιά του, είδε τα όσα έγιναν σκαρφαλωµένος πάνω στο πλαϊνό παράθυρο της εκκλησιάς και λίγο έλειψε να πέσει λιπόθυµος καταγής.

Αν σηκώνεις το κεφάλι σου με χαμόγελο και είσαι πραγματικά ευγνώμων, είσαι ευλογημένος, επειδή η πλειονότητα των ανθρώπων μπορεί να το κάνει, αλλά οι περισσότεροι δεν το κάνουν.

Τόσο δυνατή, συντετριμμένη και ικετευτική ήταν η κραυγή του λειτουργού αυτού ιερέως, αλλά και τόση συγχρόνως η έκφραση της μεγάλης του ευγνωμοσύνης.


Ο λόγος, είτε έναρθρος, είτε ποιητικός, είτε τεχνουργηματικός, είναι και ένα όπλο για τον άνθρωπο, είτε αισθάνεται τη δύναμή του είτε όχι.

Οι εθελοντές της 4ης αποστολής, της Ιεραποστολικής προσπάθειας της Ιεράς μονής «Παναγία η Χρυσοπηγή» στην Ουγκάντα, κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και μαρτυρίες ενώ παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό.

῞Οποιος ἀκούει ἐσᾶς, ἀκούει ἐμένα· ὅποιος ἀπορρίπτει ἐσᾶς, ἀπορρίπτει ἐμένα· κι ὅποιος ἀπορρίπτει ἐμένα, ἀπορρίπτει αὐτὸν ποὺ μ’ ἔστειλε.

Σ᾿ ἐκείνους ποὺ δὲν εἶναι μέλη τῆς ἐκκλησίας, νὰ φέρεστε μὲ σύνεση, κάνοντας καλὴ χρήση κάθε εὐκαιρίας.

«...να μοιραστούν την Αληθινή Ζωή, να ζήσουν με Τον Χριστό στην αγκαλιά της Ενορίας - Εκκλησίας μας...».

Πῶς ἔγινε ἡ σύζευξη,τὸ πάντρεμα τοῦ ἀνθρώπου μὲ τὸν θάνατο;

Θεέ μου, τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε!

...Οι Ιεροψάλτες είναι εκείνοι που βοηθούν στην κατανόηση των μηνυμάτων της Πίστεώς μας...

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος άρχισε να λειτουργεί πειραματικά το 1991.

Ομιλία με θέμα “Μάθε να προσεύχεσαι: Η απουσία του Θεού στην προσευχή” πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο. Ομιλητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Παναούσης.
Η ομιλία, εντάσσεται στο τρίμηνο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων του Ναού της Ευαγγελιστρίας, με γενικό τίτλο ”ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...”.

Η Ενότητα των ανθρώπων αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αιτήματα τα οποία ο Κύριος απηύθυνε προς τον Ουράνιο Πατέρα του.


Εισήγηση με θέμα «Ο Επιούσιος Άρτος».

Η μετεγχειρητική πορεία του παιδιού είναι εξαιρετική.

«Οικογένεια και διαφυλικές σχέσεις. Από το σώμα στη συντροφικότητα»!

Ένα δίωρο debate με νέους και τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο

Τα παιδιά με δική τους ευθύνη διετύπωσαν τα ερωτήματα χωρίς καμία παρέμβαση ως προς το νόημα και την ουσία.

Ο π. Λάζαρος Μαρόγιαννης με νέους από τον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου Πειραιώς τους παρουσίασαν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής μοσχοθυμιάματος.
Παρασκεύασαν λιβάνι, μαθαίνοντας παράλληλα τη σημασία του στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας.

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στο «Ενορία εν δράσει...».

Ο συγκεκριμένος χώρος θα είναι ένα στέκι για τους νέους. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος απάντησε σε ερωτήσεις νέων (Αλεξίας-Ειρήνης Κουμπέτσου, Ακριβής Λαγουρού και Νικολάου Λιαμή), υπό μορφή διαλογικής συζήτησης στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει...» του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Συντόνισε ο Ηλίας Λιαμής, Μουσικός - Θεολόγος.

‘‘Χρόνια σαν βροχή’’
Μία μουσική αναδρομή στο χρόνο μέσα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα λαϊκά τραγούδια του χθες και του σήμερα των Κουγιουμτζή, Λοϊζου, Σπανού και άλλων.
Συμμετέχουν: •Μπουζούκι: Δημοσθένης Μπαστάνης
• Κιθάρα: Βασίλης Μπαστάνης,
•Τραγούδι: Πρόδρομος Μαυρίδης
Η μουσική βραδιά ήταν στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει...» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Η Κατήχηση είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για την εποχή μας.

Tι πιστεύει η ίδια η Εκκλησία για το ποιος είναι χρήσιμος;

Πραγματοποιήθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου τριήμερο προσκύνημα.

Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν.

Με θέμα: "Συζητώντας για τον κόσμο και τον άνθρωπο".

Λόγια καρδιάς με αφορμή την επικαιρότητα
Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς και οι εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου με τίτλο «Πίσω από τα καθημερινά».
Για το βιβλίο μίλησαν:
• Ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Βασιλάκος, Διευθυντής Ραδιοφωνικού Σταθμού «Βοιωτική Εκκλησία» και
• Ο Ηλίας Λιαμής, Μουσικός - Θεολόγος.
Συντόνισε ο Νίκος Σαμπαζιώτης, υπεύθυνος των εκδόσεων «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ».
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει...» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας Πειραιώς ο Δημήτρης Β. Προύσαλης παρουσίασε παραμύθια λαϊκά ζυμωμένα με τη σοφία της ζωής
Λαϊκά παραμύθια της προφορικής παράδοσης απ' τις άκρες της οικουμένης και τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής, που κουβαλούν τη συμπυκνωμένη εμπειρία του κόσμου που διασώθηκε, επειδή είχε να πει πράγματα σημαντικά κρυμμένα πίσω από μεγάλα ψέματα.
Ιστορίες του χθες για να μπολιαστεί το δέντρο της ζήσης του παρόντος και να καρπίσει με ελπίδα και θάρρος το αύριο των ανθρώπων ...
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει...» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας Πειραιώς παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα με αναδρομή σε Έλληνες Συνθέτες η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Τη Χορωδία διηύθηνε ο συνθέτης Γεώργιος Κουμπανάκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει...» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...