Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τη συνεργασία Εκκλησίας - Πολιτείας ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας, Αυτοδιοίκησης και Πολιτείας, αλλά και όλων των πολιτών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και ο σύγχρονος άνθρωπος επεσήμανε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο κτίριο
της περιφερειακής ενότητας Νεάπολης (πρώην δημαρχείο Νεάπολης) του δήμου Νεάπολης - Συκεών.

«Η λογική μας, για τον τόπο μας, εκείνο που απαιτεί είναι η συνεργασία, είναι η συναίνεση. Είναι αυτό που λέει ο ευαγγελικός λόγος όχι ο καθένας το δικό του αλλά όλοι μαζί το δικό μας.
Δεν έχουμε πολλά περιθώρια νομίζω κάτω από τις παρούσες συνθήκες, είναι ανάγκη να σπεύσουμε» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: «Έχουμε χάσει πολλές ευκαιρίες και πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν. Ιδιαίτερα, η εποχή μας σήμερα απαιτεί συνεργασία».

Αναφερόμενος, σε δηλώσεις του, στην εκκλησιαστική περιουσία ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «από το 100% της εκκλησιαστικής περιουσίας έχει φύγει το 96%» και από το υπόλοιπο 4% «το 3% είναι δεσμευμένο».
«Μιλάμε για το 1%» πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος και συνέχισε: «Μπροστά στην αναζήτηση της ανάπτυξης, μπροστά στην ανάγκη των ανθρώπων για βοήθεια, η Εκκλησία θέλει να αναπτύξει αυτή τη λίγη περιουσία που έχει, με ένα σκοπό: να ξεκουράσει τον άνθρωπο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις δράσεις της Εκκλησίας και στα έργα που σχεδιάζει και στο νομό Θεσσαλονίκης (ξενώνα Θεαγενείου, φοιτητική εστία), ζητώντας και τη βοήθεια του κράτους, ιδιαίτερα στον τομέα της γραφειοκρατίας.

«Η Εκκλησία είναι μια μεγάλη δύναμη. Όταν θελήσει αυτή τη δύναμη της να τη στρέψει προς μια κατεύθυνση μπορεί να κάνει θαύματα. Κι όταν η πολιτεία μας δίνει δύο σταγόνες νερό -γιατί συνήθως σταγόνες μας δίνουν- εμείς μπορούμε να το κάνουμε ποτάμι».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου, τόνισε ότι «οι σχέσεις ήταν, είναι και θα είναι, σχέσεις μητρός προς θυγατέρα», ότι «το κλίμα είναι άριστο» και «η Εκκλησία είναι μία».

«Τώρα, μερικές φορές εάν παρουσιάζεται κάποιο μικροπρόβλημα, διότι φταίω εγώ, που δεν πρόσεξα σε κάτι, ή κάποιο λάθος, θα ήταν πολύ τραγικό γεγονός να μένουμε σε αυτά τα μικρά πραγματάκια και να μη βλέπουμε όλα τα άλλα πράγματα, που μας αγκαλιάζουν και μας κάνουν ευτυχισμένους» πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Ο αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το πρωί το Εκκλησιαστικό Σχολείο Νεαπόλεως και μίλησε με μαθητές και στη συνέχεια το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού της μητρόπολης Νεάπολης - Σταυρουπόλεως. Ξεναγήθηκε ακολούθως σε έκθεση ζωγραφικής με τίτλο:
«Άνθρωποι - Φως - Ελπίδα» με θέματα από χώρες του τρίτου κόσμου, της Tάσσας Μπιτσάνη - Πέτρου στο χώρο του παλιού δημαρχείου και στη συνέχεια μίλησε σε αίθουσά του στην έβδομη συνάντηση θεολόγων της περιοχής.

Τον αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ενώ παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Παιδείας, κα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...