Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Μνημείο Ελληνορωσσικών σχέσεων στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως

Το ρυμοτομικό σχεδιο της Αλεξανδρούπολης σχεδιάστηκε από τους Ρώσσους μηχανικούς του 9ου Συντάγματος της 3ης Μεραρχίας, από την πόλη Σταροϊνγέρμαν Λάνσκη, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, όταν στα τέλη του ρωσσοτουρκικού πολέμου 1876-1878, κατέβηκαν με το Στρατό του Συντάγματος, μέχρι τη θρακική ακτή του τότε Δεδέ-αγατς. Από δε την κεντρική λεωφόρο και μέχρι την παραλία, στο ρυμοτομικό σχέδιο της Αλεξανδρούπολης αντέγραψαν εκείνο της Οδυσσού. Στα κείμενα αναφέρεται οτι οι Ρώσσοι επέκτειναν την πόλη«χαράξαντες τὸ σχέδιον αὐτῆς ἐπὶ νέου εὐρωπαϊκοῦ ρυθμοῦ μὲ εὐθείας καὶ εὐρείας ὀδούς, μὲ λεωφόρους καὶ μὲ πλατείας καὶ μὲ ὑπέροχον θέαν πρὸς τὴν θάλασσαν, ἐπραγματοποίησαν δὲ καὶ τὴν ὕδρευσιν τῆς πόλεως» (Αλέκας Καραδήμου-Γερολύμπου, «Μεταξύ Ανατολής και Δύσης», εκδ. Τροχαλία 1997). Τριάντα στρατιώτες του Συντάγματος εκείνου, πέθαναν από τύφο στην περιοχή και ετάφησαν σε ειδικό μνημείο το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.

Μετά την καταστροφή του Πόντου, το 1923, ήρθαν στην περιοχή πρόσφυγες από την Μαύρη Θάλασσα, οι οποίοι μιλούσαν ρωσσικά και μετέφεραν εκκλησιαστικά κειμήλια ρωσσικής τεχνοτροπίας τα οποία ευρίσκονται σε Ναούς μας και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Αλεξανδρούπολη. Στα 1993 οι παλλινοστήσαντες Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, μεταφέροντας την ρωσσική κουλτούρα και ανοίγοντας έναν τεράστιο πολιτιστικό ορίζοντα στα βόρεια του ακριτικού μας τόπου.

Τα παραπάνω εκτιμώντας ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, σε συνεργασία που είχε με τον συμπατριώτη μας κ. Κων. Γκαμπαερίδη και στη συνέχεια με τον Γεν. Πρόξενο της Ρωσσίας στην Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπώφ, ετοίμασαν την ανέγερση Μνημείου στο χώρο της πλατείας Μητροπόλεως, δίπλα στο Εκκλησιαστικό Μουσείο. Το Μνημείο θα είναι μαρμαρόγλυπτο, προβλέπει εγχάρακτους χάρτες της Ρωσσίας και της Ελλάδος, ημερομηνίες και ονόματα των παλαιών και πρόσφατων γεγονότων, καθώς και εντοιχισμένο το αρχικό γλυπτό του τάφου των στρατιωτών, κάτω από το οποίο θα τοποθετηθούν τα όσα οστά τους έχουν συγκεντωθεί.

Το ερχόμενο καλοκαίρι, οπόταν θα φιλοξενήσουμε στην Αλεξανδρούπολη, ως πόλη αμφιτρύων, 50 περίπου παιδιά των Special Olympics από την Ρωσσία, υπολογίζουμε ότι θα εγκαινιάσουμε το Μνημείο.

Σημειώνουμε ότι για τις ημέρες εκείνες δρομολογείται η αδελφοποίηση της πόλεως Σταροϊνγέρμαν Λάνσκη (η οποία σήμερα ονομάζεται Σοσνόβνι Μπορ) με την Αλεξανδρούπολη. Υπάρχει δε το ενδεχόμενο να παρευρεθεί στις τελετές και η κ. Μεντβέντεβα, η οποία είναι Πρόεδρος των Special Olympics της Ρωσσίας και συμπτωματικά κατάγεται από το Σοσνόβνι Μπορ.

Ο Μητροπολίτης μας με τον Πρόξενο της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη κ. Ποπώφ και τον συμπολίτη μας κ. Γκαμπαερίδη.


Ο Μητροπολίτης μας με τον Πρόξενο της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη κ. Ποπώφ και τον συμπολίτη μας κ. Γκαμπαερίδη στο γραφείο του στο Επισκοπείο

 

Ο Μητροπολίτης μας υποδεικνύει στον Ρώσσο Πρόξενο το μέρος όπου θα στηθεί το μνημείο.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...