Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

"Ορατόριο των Χριστουγέννων" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 8.00 μμ, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρουσιάζει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Ορατόριο των Χριστουγέννων», ένα εξαιρετικό έργο για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. 
Στη συναυλία συμμετέχουν η Συνοδική Χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας και η Ορχήστρα του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής. Διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας.
Το «Ορατόριο των Χριστουγέννων» συνίσταται στην ευαγγελική αφήγηση της Γέννησης και των πρώτων ημερών της επίγειας ζωής του Ιησού Χριστού. Το λιμπρέτο περιέχει λειτουργικά κείμενα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα ρετσιτατίβα του Μπάσου και του Βαρύτονου εναλλάσσονται με ποικιλία μουσικών μερών για σολίστες και ορχήστρα, μία ή δύο χορωδίες και ορχήστρα, σολίστες και χορωδία, ορχήστρα, χορωδία χωρίς ορχήστρα, και δύο χορωδίες που τραγουδούν κατ΄ αντιφωνία, a cappella.

Το Ορατόριο έχει αξιομνημόνευτη δομή, μελωδία και διεισδυτικότητα. Το έργο χαρακτηρίζει το έντονο δραματικό στοιχείο: από το σκότος στο φως, από την Παλαιά Διαθήκη στην Καινή, από την αγωνιώδη προσμονή του Μεσσία στην θριαμβευτική χαρά για την σωτηρία του ανθρώπου από τον Ενανθρωπήσαντα Κύριο.

Η Ορχήστρα του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2011. Σκοπός της ορχήστρας είναι η διάδοση και προβολή της έντεχνης ελληνικής μουσικής, καθώς και η συνεργασία για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας, που θα φέρει σε επαφή την ελληνική κουλτούρα με τις κουλτούρες άλλων χωρών, δημιουργώντας γέφυρες συνεργασίας με καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς από όλον τον κόσμο. Η ορχήστρα αποτελείται από σαράντα πέντε νέους ταλαντούχους μουσικούς. που μοιράζονται το ίδιο όραμα για την ελληνική μουσική και υποστηρίζεται αποκλειστικά από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας είναι ο αρχιμουσικός Ανδρέας Τσελίκας.

Εισιτήρια διατίθενται στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στην Aθήνα, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, και Ομήρου 8, στα τηλ. 210 7282333 και 210 7282367 (για ομαδικές κρατήσεις), και online στο www.megaron.gr.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 5 € (φοιτητικά), 9 € (Ζώνη Γ), 15 € (Ζώνη Β), 22 € (Ζώνη Α) και 30 € (Διακεκριμένη Ζώνη).

Την παραγωγή της συναυλίας έχει το Μελωδικό Καράβι.

Πριν τη συναυλία θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου με τίτλο «Ελευθερία και ευθύνη», το οποίο κυκλοφορεί, με φροντίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από τις εκδόσεις Εν Πλω. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει παρουσία του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα την ίδια μέρα με τη συναυλία, στις 6.00 μμ, στην αίθουσα MC3 του Μεγάρου Μουσικής, με ελεύθερη είσοδο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...