Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

"Με τη βοήθεια της Παναγιάς θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες"

"Όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί, με τη βοήθεια της Παναγιάς θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες" τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγιάσου. Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στον εσπερινό στην Παναγία της Αγιάσου, ενώ συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας "Είναι μεγάλη τιμή να σας έχουμε σήμερα κοντά μας για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου", ενώ αναφέρθηκε στο προσκύνημα της Παναγίας της Αγιάσου. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην σημασία της παράδοσης λέγοντας πως "Οι ρίζες μας, οδηγούν σε κάθε γιορτή της Κοιμήσεως της θεοτόκου τους ανθρώπους στην Εκκλησία και οι ρίζες αυτές είναι η ελπίδα μας. Πολλές φορές συγχέουμε την παράδοση με τη συντήρηση. Η παράδοση, όμως, είναι κάτι ζωντανό, είναι κάτι το οποίο παραλαμβάνουμε, προσθέτουμε από την πείρα μας και την εμπειρία μας και το παραδίδουμε πιο ωφέλιμο. Ζούμε σε μία εποχή" πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, "που οι παραδόσεις μας καταπολεμούνται, παραδόσεις που άντεξαν στους αιώνες, στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς. Από τότε που ελευθερώθηκε το γένος μας, ενδιαφερόμαστε μόνο για το πως θα γίνουμε Ευρωπαίοι και πως θα μιμούμαστε τους άλλους, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε τις ρίζες μας. Ο εγωισμός και η απληστία μας κάνει εγωπαθείς". Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος, κάλεσε τους πιστούς, "να σεβόμαστε το πρόσωπο του αδελφού μας. Η ενότητα, άλλωστε, είναι το μάθημα και το κήρυγμα της Εκκλησίας" κι ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως "Ήρθαμε απόψε εδώ να αναζητήσουμε τις ρίζες μας. Ήρθαμε όχι για να δούμε την Παναγία μας σαν αντικείμενο τέχνης, όπως λένε οι σπουδαγμένοι της Ευρώπης, αλλά για να βρούμε τη μάνα μας, την παρηγοριά μας, τη ζεστασιά της Παναγίας."
Ο Ιερός Ναός Kοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστότερος ως “Παναγία της Aγιάσου”, είναι ένας από τους πλέον επισκέψιμους ναούς του νησιού, εξαιτίας της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Πρόκειται για ναό μεγάλης ιστορικής σημασίας, με βυζαντινά θεμέλια και η ιστορία του ξεκινά από την περίοδο της Eικονομαχίας.
O ναός εορτάζει το Δεκαπενταύγουστο, οπότε πλήθος πιστών συρρέει στην Aγιάσο για να ασπαστεί την εικόνα της Παναγίας. Kαθ' όλο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Aυγούστου παρατηρείται επίσης μεγάλη παρουσία κατοίκων ολόκληρου του νησιού στις απογευματινές παρακλήσεις στη Θεοτόκο. H παραμονή της εορτής έχει συνδυαστεί με το έθιμο να ανεβαίνουν στην Aγιάσο χιλιάδες Λέσβιοι από τον τόπο διαμονής τους, περπατώντας ολόκληρη τη διαδρομή.


Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...