Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης

Με μεγάλη προσέλευση και επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας με τίτλο: «ΔΕΥΤΕ ΕΡΓΑΣΩΜΕΘΑ ΕΝ ΤΩ ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΜΠΕΛΩΝΙ»
Στο πρώτο μέρος της Εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και
σχολιάστηκαν θεολογικά ύμνοι του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας των Κυριακών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής από τον Πρωτοπρ. Ελευθέριο Χαραλαμπίδη (Δρ.Θ.) μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Σχολής. Τους ύμνους απέδωσε ο Χορός της Σχολής αποτελούμενος κυρίως από καθηγητές και μαθητές της υπό τη διεύθυνση του νέου Διευθυντή της κ. Αριστοτέλη Βογιατζόγλου, Πρωτοψάλτου και Καθηγητού Β.Μ.

Στο δεύτερο μέρος της Εκδήλωσης τιμήθηκε ο απερχόμενος Διευθυντής της Πρωτοψάλτης, Μουσικοδιδάσκαλος και Συγγραφέας κ. Αντώνιος Γ. Πατρώνας, Άρχοντας Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ απευθυνόμενος στο τιμώμενο πρόσωπο παρατήρησε το ανθρωπίνως αναπόφευκτο του τέλους αυτού του κύκλου της διακονίας του εξαίροντας την πολύτιμη προσφορά του όσον αφορά στην ίδρυση και τη λειτουργία της Σχολής. Τόνισε όμως ότι προσφορά της διδασκαλίας και της διακονίας του αναλογίου, στην οποία ήδη διέπρεψε αφήνοντας πλειάδα μαθητών, δεν σταματά ποτέ, σύμφωνα με το ψαλμικό: «ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω». Επέδωσε στον κ. Α. Πατρώνα λιθοαγιογραφία και αναμνηστική πλακέτα με την επιγραφή:

«Στον Μουσικολογιώτατο Πρωτοψάλτη, Καθηγητή και Συγγραφέα Κύριο Αντώνιο Γ. Πατρώνα, Άρχοντα Υμνωδό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ για την πολύτιμη συμβολή του στην ίδρυση και την λειτουργία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως ως πρώτου Διευθυντού αυτής και για την ακάματη προσφορά του στην καλλιέργεια της Υμνωδίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας.»

Λαμβάνοντας τον λόγο σε κλίμα συγκίνησης ο τιμώμενος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Σεβασμιώτατο, στους συντελεστές της εκδήλωσης -εξαίροντας μάλιστα την άριστη παρουσία του Χορού- και σε όλους τους συντελεστές της συνολικής πορείας του: την οικογένειά του, τους διδασκάλους του αλλά και τους πολυπληθείς μαθητές του, τους οποίους και προέτρεψε να καλλιεργήσουν την ιερά τέχνη της υμνωδίας, όπως τη διδάχθηκαν. Επισφράγισε μάλιστα τον λόγο του ψάλλοντας το δοξαστικό της Κυριακής του Ασώτου «Πάτερ αγαθέ...» συνοδευόμενος από τον Χορό της Σχολής.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Εκπρόσωπος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός», ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αφοσίωση και την συστηματικότητα που διαπίστωσε στην ενασχόληση του τιμωμένου με το έργο της διδασκαλίας της Βυζαντινής Μουσικής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση των Αποφοιτηρίου, Πτυχίων και Διπλώματος σε αποφοίτους της Σχολής του διδακτικού έτους 2011-12 από τον Σεβασμιώτατο.

Στην Εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Γραμματέας του Γραφείου Νεότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης και στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, των άλλων αρχών και των φορέων της πόλης και της περιοχής. Παρέστησαν επίσης Πρωτοψάλτες και Καθηγητές Β.Μ. από άλλες Ιερές Μητροπόλεις, όπως ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας, κ. Γ. Ορδουλίδης.

Φωτογραφίες: Στούντιο Κ. Παπαδόπουλος






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...