Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ιερή "αποδημία" στην ακριτική Κάρπαθο!

Και πάλι φέτος, για 18η συνεχή χρονιά, επισκέφθηκε την ακριτική Κάρπαθο για τέσσερις ημέρες, με πρόσκληση, άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβροσίου ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού π. Γεώργιος Δορμπαράκης, Θεολόγος, Φιλόλογος και Συγγραφέας και η Πρεσβυτέρα του κ.Σοφία Δορμπαράκη, Φιλόλογος.

Αφορμή για την ιερή αυτή αποδημία γίνεται η εορτή της Προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού, Προστάτη και Πολιούχου της μικρής κοινότητας Πυλών Καρπάθου, που πανηγυρίζει και διοργανώνονται κάθε χρόνο, στη μέση της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, λατρευτικές και άλλες εκδηλώσεις.
Αμέσως μετά την άφιξή τους το απόγευμα του Σαββάτου 6 Απριλίου επισκέφθηκαν την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου. Εκεί, ο π.Γεώργιος τέλεσε τον Εσπερινό της Κυριακής της Σταυροπροσκύνησης στο Καθολικό της Μονής, συμπαραστατούμενος από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. π.Καλλίνικο Μαυρολέοντα, τον Ιεροκήρυκα της Ι.Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου Πανοσ. Αρχιμ. π.Μιλτιάδη Μίτσελλ, τον Εφημέριο του Μεσοχωρίου Πανοσ. Ιερομόναχο π.Αθανάσιο Γκότση και τους Διακόνους π.Λουκά Ναβρούζογλου και π.Αμβρόσιο Μαναρουλά.
Αμέσως μετά έγινε η πρώτη ομιλία στην Τράπεζα της Μονής. Ο π.Γεώργιος μίλησε με γλαφυρότητα. εμπεριστατωμένα και καρδιακά με θέμα: «Τι ήταν ο Χριστός για τον Γέροντα Πορφύριο»; Ακολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις. Παρέστησαν ο Άρχων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Επίτιμος Λυκειάρχης κ.Θεοχάρης Χαροκόπος, ο Διευθυντής του Λυκείου Απερίου κ.Θεόδωρος Διακογεωργίου, εκπαιδευτικοί και αρκετοί ευλαβείς χριστιανοί.

Το πρωί της Κυριακής 7ης Απριλίου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πυλών, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ.Αμβροσίου, ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο, συμπαραστατουμένου από τους Ιερείς π.Γεώργιο Δορμπαράκη, π.Καλλίνικο Μαυρολέοντα και τον Ιεροδιάκονο π.Αμβρόσιο Μαναρουλά.

Έψαλαν ο Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Επίτιμος Λυκειάρχης κ.Θεοχάρης Χαροκόπος και ο κ.Κωνσταντίνος Τσιουμπέκας, Θεολόγος και Μετεωρολόγος της Π.Α.

Το απόγευμα της Κυριακής, στον ίδιο Ναό, τελέσθηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός και στη συνέχεια αναγνώσθηκαν οι Χαιρετισμοί του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού από τον π.Γεώργιο Δορμπαράκη, τον π.Μιλτιάδη Μίτσελλ και τον π.Αθανάσιο Γκότση.

Ακολούθως, στο Δημοτικό Μέγαρο Πυλών, παρόντων και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γεωργίου Νισύριου, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πυλών κ.Ιωάννη Κωνσταντινίδη και ευλαβών χριστιανών από πολλά χωριά, εκφωνήθηκε η δεύτερη ομιλία του π.Γεωργίου με θέμα: «Πώς ζούσε τη Θεία Λειτουργία ο μακαριστός γέρων π.Ιάκωβος Τσαλίκης».

Μια εξαιρετική παρουσίαση του Αγίου Γέροντος π.Ιακώβου και της σχέσης του με το κέντρο της πίστης μας και της ζωής μας, τη Θεία Λειτουργία. Κι εδώ ακολούθησε γόνιμος και ενδιαφέρον διάλογος με ερωτήσεις από το ακροατήριο.

Το πρωί της Δευτέρας 8 Απριλίου ο π.Γεώργιος τέλεσε την πρωινή ακολουθία στην Ι.Μονή Αγ.Γεωργίου Βασσών και επισκέφθηκε το Διαφάνι, όπου προσκεκλημένη του Εφημερίου Διαφανίου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Ολύμπου Πρωτ. Π. Μηνά Ερνία, μετά το Απόδειπνο, μίλησε στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Διαφανίου η Πρεσβυτέρα κ.Σοφία Δορμπαράκη, με θέμα: «Τοξίνες», που δηλητηριάζουν την οικογενειακή και συζυγική ζωή.

Το ίδιο θέμα ανέπτυξε και το απόγευμα της Τρίτης 9ης Απριλίου στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο του Ι.Ν.Υπαπαντής του Κυρίου Αρκάσας, προσκλεκλημένη του Εφημερίου Ιερομονάχου π.Σπυρίδωνος Καράμαλη και της Κατηχητικής Συνάξεως της ενορίας.

Τέλος, για διάφορα πνευματικά και πολύ ενδιαφέροντα θέματα μίλησαν στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή της Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου «το Αρχονταρίκι μας», στη Δημοτική Ραδιοφωνία Καρπάθου.

Ένα πολύ γόνιμο τετραήμερο, γεμάτο πνευματικές ευκαιρίες, έφθασε στο τέλος του!
Αρχιμ.Καλλίνικος Μαυρολέων
































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...