Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην Βόρεια Εύβοια

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ιστιαίας Αρχιμ. Ιγνάτιο Καπνίση και Ιερείς της περιοχής, χοροστάτησε στον εσπερινό του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Καμαρίων Ιστιαίας.
Στο λόγο που απεύθυνε προς τους ευσεβείς χριστιανούς, τόνισε πως βασικό μέλημα του καθενός, καθ’ ημέραν, θα πρέπει να είναι η εκζήτηση του Θεού και η συνεχής επικοινωνία μαζί Του. Γεγονός, το οποίο έκαναν πράξη σε όλο τους το βίο και οι Άγιοι Ανάργυροι.
Ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των αγίων Αναργύρων και μετά την απόλυση, στο προαύλιο του Ιερού Ναού, ο Χορευτικός Σύλλογος Ιστιαίας «Αθανάσιος Κορφιάτης» παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.
Την κυριώνυμη ημέρα, Δευτέρα 1 Ιουλίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη και το Αρχιδιάκονο π. Νεκτάριο Ευγενικό, χοροστάτησε στον όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, με τη συλλειτουργία και των Ιερέων της περιοχής στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Λ. Αιδηψού.
Κατά τη διάρκεια του κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το λόγο γύρω από το περιεχόμενο της αποστολικής περικοπής της ημέρας, υπογραμμίζοντας πως η κορυφαία και αιώνια αρετή είναι η αγάπη. Αρετή, την οποία κατείχαν και καλλιεργούσαν οι Αγ. Ανάργυροι προς το Θεό και προς τους ανθρώπους με την ανάργυρη παροχή των γνώσεων και των υπηρεσιών τους στους πάσχοντες.
Το βράδυ της ιδίας ημέρας, κατά την διάρκεια Ιεράς Αγρυπνίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα Εγκαίνια του Ι. Ναού Παναγίας της Μηχανιωτίσσης του Κοιμητηρίου των Λουτρών Αιδηψού, περί των οποίων αντιγράφουμε το κείμενο του ιδίου του Σεβασμιωτάτου από το Βιβλίο των Εγκαινίων της Ι. Μητροπόλεως:
«Τον προ μικρού χρονικού διαστήματος θεμελιωθέντα, υπό της αναξιότητός μου, Ιερόν Ναΐσκον, προς τιμήν της Παναγίας της Μηχανιωτίσσης, εις το Κοιμητήριον της Λουτροπόλεως Αιδηψού, ηξιώθην, ελέω Θεού, να αγκαινιάσω, κατά την διάρκειαν Ιεράς αγρυπνίας, 1 προς 2 Ιουλίου σωτηρίου έτους 2013, έχων συλλειτουργούς του Αρχιμ. Φιλόθεον Θεοχάρην – Ιεροκήρυκα και Γεν. Αρχιερατικόν Επίτροπον, Πρωτ. Ηλίαν Ευθυμιόπουλον – Εφημέριον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιδηψού και Αρχιερατικόν Επίτροπον της Περιοχής, Πρωτ. Νικόλαον Αργυρίου – Εφημέριον Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού και Διάκ. Νεκτάριον Ευγενικόν και συνευχομένους πολλούς Πρεσβυτέρους της Περιοχής.
Ως φυτόν ετοποθετήθησαν εν τη αγία Τραπέζη Ιερά λείψανα του αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Αντίπα – Επισκόπου Περγάμου, του αγίου Νεκταρίου – Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού και του αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου.
Παρευρέθη πλήθος κόσμου και η ατμόσφαιρα ήτο συγκινητική.
Δοξάζοντες τον Παναγαθόν Θεόν, επί πάσιν τούτοις, μνημονεύοντες όλη καρδία και τους αειμνήστους πρόσφυγας, παραδίδομεν εις την λατρείαν Του τον Ιερόν τούτον Ναόν και ταπεινώς ευχόμεθα υπέρ των κτητόρων Του και των εν Αυτώ μετ’ ευλαβείας εισερχομένων.
Το Ιερόν τούτου σκήνωμα της δόξης του Θεού, διά των πρεσβειών της Κυρίας Θεοτόκου –της χαράς πάντων των θλιβομένων και της Αναστάσεως τύπον εκλαμπούσης- ας είναι καταφύγιον και παραμύθιον πάντων των πενθούντων και ασάλευτος μαρτυρία της Αναστάσεως και της Ζωής του μέλλοντος Αιώνος. Αμήν.
+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος»
Συνολικά οι ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως στους 97,7 μεγακύκλους.
Παράλληλα, κατά τις ημέρες της παρουσίας του στην Βόρειο Εύβοια, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία της προσωπικής επικοινωνίας με τα 160 στελέχη και παιδιά της Α΄ Κατασκηνωτικής περιόδου των Αρρένων της Ιεράς μας Μητροπόλεως στην περιοχή Ταξιάρχης Ηλίων, με Αρχηγό τον Ιεροκήρυκα π. Ιωάννη Καραμούζη, παρακολουθώντας μάλιστα και την Γιορτή τους, την Τετάρτη 3 Ιουλίου το βράδυ, ενώ το πρωί της Τετάρτη 3 Ιουλίου επισκέφθηκε και την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων, όπου προέστη της συνάξεως της γυναικείας Αδελφότητος, η οποία με πιστότητα και αφοσίωση εγκαταβιώνει εκεί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...