Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Εκοιμήθη ο π. Γεώργιος Χριστόπουλος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Βόλου

Εκοιμήθη εν Κυρίω, σε ηλικία 97 ετών, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο πολιός Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Χριστόπουλος, εφημέριος επί σειρά ετών του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Βόλου, ο γνωστός στην τοπική κοινωνία, «παπα-Γιώργης».
Γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Αετός Μεσσηνίας του Δήμου Τριφυλίας. Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας και μετέπειτα Δημητριάδος και Αλμυρού, κυρό Δαμασκηνό, κατά τα έτη 1956 και 1957 αντίστοιχα.
Ο παπα-Γιώργης είχε συνδέσει το όνομά του και τη διακονία του με το Ναό του Αγίου Βασιλείου, αφού από το 1958 είχε αναλάβει καθήκοντα προϊσταμένου και μόνιμου εφημερίου.

Ο παπα-Γιώργης, σε συνερ­γασία αρχικά με τον π. Κλήμη Αναστασίου, αλλά και με τη βοήθεια και συμπαράσταση και των άλλων εφημερίων του Ναού, και κυρίως του Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννη Σταθόπουλου, ιδίως το τελευταίο διάστημα πριν από τα εγκαίνια του Ναού, έκαμε ότι χρειάστηκε, ώστε ο Ναός να ολοκληρωθεί. Πρωτοστάτησε ακόμη και στην ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Ανακασιάς.

Όπως ο ίδιος διηγούνταν, όταν ήλθε στην ενορία, αισθάνθηκε απογοήτευση καθώς ο Ναός δεν ήταν αυτό που ο ίδιος περίμενε, όταν ξεκίνησε από τη Μητρόπολη Τριφυλίας, για να έλθει στον Βόλο. Η κατάσταση στο προαύλιο ήταν δύσκολη, καθώς υπήρχαν παντού κολώνες, μάρμαρα και άλλα υλικά προς χρήσιν για την αποπεράτωση του Ναού, ενώ χαρακτηριστικά τονίζει ότι« έβοσ­καν άλογα στο προαύλιο της Εκκλησίας»! Ωστόσο, αυτό που επεσήμαινε ο παπα-Γιώργης, ήταν ότι ο Ναός, καθώς οι εργασίες είχαν προχωρήσει, έδινε την εντύπωση ενός πανέμορφου οικοδομήματος. Ο παπα-Γιώργης, βοήθησε αποφασιστικά ώστε τα οράματα του π. Κλήμη να υλοποιηθούν, κινητοποιώντας με την σειρά του ακόμη περισσότερο τους κατοίκους. Ήταν ένας από τους κληρικούς που παρευρέθησαν στα εγκαίνια του Ιερού Ναού την 1η Σεπτεμβρίου του 1963, στο τέλος των οποίων, ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος Δαμασκηνός, τον τίμησε με το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου. Ήταν έγγαμος, με 4 θυγατέρες.

Στα χρόνια που πέρασαν, η παρουσία και η διακονία του π. Γεωργίου, έκανε ολόκληρη την ενορία μια μεγάλη οικογένεια, ζώντας μοναδικές στιγμές εκκλησιαστικής και πνευματικής εν Χριστώ μαρτυρίας.

Ανεξίτηλη στη μνήμη των περισσοτέρων, θα μείνει η διαρκώς αεικίνητη μορφή του, που περιδιάβαινε ασταμάτητα όλους τους δρόμους και τα στενά της ενορίας, χαιρετώντας ονομαστικά τον κάθε ενορίτη και την κάθε ενορίτισσα, αφουγκραζόμενος τις αγωνίες, τους πόνους και τις προσδοκίες τους.

Η εξόδιος ακολουθία, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό που διακόνησε επί 50 σχεδόν χρόνια, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, αύριο, Σάββατο 16 Αυγούστου και ώρα 11 π.μ..

(Η σορός του θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 10.30 π.μ.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...