Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014

Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Ελεούσης Πατρών

Τη ενδόξω κοιμήσει σου * ουρανοί επαγάλλονται, * και Αγγέλων γέγηθε τα στρατεύματα, * πάσα η γη δε ευφραίνεται, * ωδήν σοι εξόδιον, * προσφωνούσα τη μητρί,* του των όλων δεσπόζοντος, * απειρόγαμε * Παναγία παρθένε, η το γένος * των ανθρώπων ΄ρυσαμένη * προγονικής αποφάσεως. Λέγει στο Εξαποστειλάριον ο ιερός υμνογράφος.

Μία Κοίμηση που μέσα από την παράδοση έγινε πανήγυρις. Και εμείς αγαπητέ μου ιστολόγε, Αναστάσιε, είχαμε την μεγάλη ευλογία από τον Θεό να λειτουργηθούμε ανήμερα της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στο πανσεβάσμιο γυναικείο μοναστήρι της Ελεούσης, της Αποστολικής Ιεράς Μητροπόλεως των Πατρών. Εικοσιπέντε χιλιόμετρα από την Πάτρα και άλλα τόσα περίπου από το Αίγιο απέχει αυτός ο φάρος της Ορθοδοξίας, ο οποίος κατεκλύσθη από πλήθη πιστών. Λειτουργός ο Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος Ιεροκήρυξ του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Πατρών με συλλειτουργό τον συνεφημέριό του π. Κωνσταντίνο Γουρδούπη. Απόλυτη κατάνυξη χωρίς λαρυγγισμοί.

Θα ήτο, δε, παράλειψη εάν δεν αναφέραμε ότι στο Ιερό Αναλόγιο ηγείτο η Αδελφή της Μονής, Μαρκέλλα, η οποία απέδωσε θαυμάσια τους ύμνους της εορτής, άλλωστε οι Αδελφές της εν λόγω Μονής, είναι καλλικέλαδες.

Ανέγνωσε άριστα ο π. Αμβρόσιος την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου, αναγκάζοντας στο τέλος της Λειτουργίας αρκετούς από τους παρευρισκομένους να την αναζητήσουν σε έντυπη μορφή.

Δύο, Άγια Δισκοπότηρα, επί μία και πλέον ώρα κοινωνούσαν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, σχηματίσθηκε πομπή και έγινε η λιτάνευσις της Ιεράς και θαυματουργής Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης, εντός της μάνδρας του μοναστηριού.

Η Απόλυσις έγινε στην είσοδο του Καθολικού, όπου ο π. Αμβρόσιος ευχαρίστησε την Ηγουμένη Γερόντισσα Μακαρία και την λοιπή Αδελφότητα για την φιλοξενία, ευχόμενος έτη πολλά και ευλογημένα σε όλους.

Σε όλους τους παρευρισκομένους προσεφέρθη μοναστηριακό κέρασμα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...