Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Όψεις της εξέλιξης του Αγίου Όρους από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα

Η μακρόχρονη σχέση του ερευνητή Παύλου Μυλωνά, του πρώτου και μεγαλύτερου μέχρι στιγμής μελετητή του Αγίου Όρους, με τη μοναστική κοινότητα, αποτυπώνεται σε μια σειρά φωτογραφιών και σχεδίων, που εκτίθενται, από αύριο και μέχρι τον
Ιανουάριο του 2011, στον εκθεσιακό χώρο της «Αγιορειτικής Εστίας».
Μέσα από αναρίθμητες επισκέψεις και αυτοψίες, ο Παύλος Μυλωνάς δημιούργησε ένα «πολύτιμο αρχείο, που περιλαμβάνει έναν ωκεανό πληροφοριών», όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φαίδων Χατζηαντωνίου, αρχιτέκτονας μηχανικός του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς και επιμελητής της έκθεσης, με θέμα:

«Η Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους μέσα από τα αρχεία του Παύλου Μυλωνά».
01.jpg


Φωτογραφίες, σχέδια, αποτυπώσεις μοναστηριών, αεροφωτογραφίες, σημειώσεις και χάρτες μεγάλης σημασίας παρουσιάζουν στον επισκέπτη στοιχεία για την αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, αλλά και για την καθημερινότητα των μοναχών.

«Το αρχείο υπερβαίνει κατά πολύ την απλή αρχιτεκτονική καταγραφή, καθώς μέσα από το πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε για πέντε δεκαετίες αναδύεται και μια ανθρωπολογική διάσταση του τόπου. Στα σημειωματάριά του βρίσκουμε, εξάλλου, σημειώσεις από συζητήσεις του με μοναχούς για την καθημερινότητα, την Τέχνη και τη φύση», επισημαίνει ο κ. Χατζηαντωνίου.
02.jpg


«Είναι εντυπωσιακή η πλήρης καταγραφή του Αγίου Όρους. Στο αρχείο περιλαμβάνονται ακόμα και αποτυπώσεις ασκηταριών, που βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές», συμπληρώνει ο προϊστάμενος της «Αγιορειτικής Εστίας» και συνεπιμελητής της έκθεσης, Αναστάσιος Ντούρος.

Στα αρχεία που θα εκτεθούν περιλαμβάνονται αντίγραφα ανέκδοτου υλικού (σχέδια, κατόψεις και γκραβούρες) από τις επισκέψεις δύο Ρώσων περιηγητών, του επισκόπου Πορφυρίου Ουσπένσκι και του στρατηγού Πέτρου Σεβαστιάνοφ στο Άγιο Όρος, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που προσέγγισαν το 19ο αιώνα το Άγιο Όρος με αρχιτεκτονικό μάτι.

Το υλικό συγκέντρωσε ο Παύλος Μυλωνάς μετά τις δύσκολες έρευνές του στα αρχεία και τις βιβλιοθήκες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. «Μέσα από το υλικό αυτό σκιαγραφείται η εξέλιξη της πορείας του Αγίου Όρους από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα»,υπογραμμίζει ο Φαίδων Χατζηαντωνίου.

Για το υλικό αυτό δημιουργήθηκε και η έκδοση «Ο Άθως του Πορφυρίου Ουσπένσκι και του Πέτρου Ιβάνοβιτς Σεβαστιάνοφ. Επιλογή απεικονίσεων στο αρχείο Παύλου Μυλωνά».

Η σχέση του Παύλου Μυλωνά με το Άγιο Όρος ξεκίνησε το 1954, οπότε και άρχισε συστηματικά να μελετά την αρχιτεκτονική και την τοπογραφία του Αγίου Όρους, καθώς και την καθημερινή ζωή των μοναχών, και διατηρήθηκε έντονη ως το θάνατό του το 2005.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1915, ο Παύλος Μυλωνάς σπούδασε πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 1987 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ τακτικό μέλος της εξελέγη το 1997. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία διατηρούσε ιδιωτικό γραφείο μελετών. Στα έργα του συγκαταλέγονται κτίρια, όπως η Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός», η Εθνική Πινακοθήκη και η Γερμανική Σχολή Αθηνών. Την περίοδο 1966-1973 αποκατέστησε την καμένη βόρεια πτέρυγα της Μονής Βατοπεδίου, ενώ το 1976-1984 ήταν υπεύθυνος για την αναστήλωση του ναού της Αναστάσεως και του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ.

Το αρχείο του Παύλου Μυλωνά, που αφορά την αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, στεγάζεται στο Μουσείο Μπενάκη ως τμήμα των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής. Το εικαστικό μέρος του αρχείου φυλάσσεται στην Ακαδημία Αθηνών.

Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Η Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους. Ιστορία και έρευνα», που συνδιοργανώνουν η Αγιορειτική Εστία και η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αύριο στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ και το Σάββατο και την Κυριακή στην αίθουσα συνεδρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Μ. Κουζινοπούλου

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

agioritikesmnimes.pblogs.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...