Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Με λαμπρότητα οι εορτές επί τη συμπληρώσει 500 χρόνων από την γέννηση του Αγίου Τιμοθέου εκ Καλάμου Αττικής Αρχιεπισκόπου Ευρίπου και Κτήτορος της Ιεράς Μονής Πεντέλης

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010 πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλάμου επί τη συμπληρώσει 500 χρόνων από την γέννηση του Αγίου Τιμοθέου (ο εκ Καλάμου Αττικής Αρχιεπίσκοπος Εύριπου και Κτήτορας της Ιεράς Μονής Πεντέλης).

Της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομο, Σύρου Δωρόθεο, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Ιλίου Αθηναγόρα, Θερμοπυλών Ιωάννη και τον οικείο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλο.



Να σημειωθεί, ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής, ο Δήμαρχος Καλάμου Παναγιώτης Λίτσας, Βουλευτές καθώς και οι στρατιωτικές αρχές του Τόπου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος απευθυνόμενος προς το Εκκλησίασμα αφού αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου Τιμοθέου τόνισε, ότι «πρώτη φορά έρχεται ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στον Κάλαμο μετά την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μίλησε για τον βίο του Αγίου Τιμοθέου και εν συνεχεία υπογράμμισε ότι «κρίση δεν υπάρχει μόνο σήμερα, υπήρξαν μεγάλες κρίσεις και στο παρελθόν, αλλά και θα ξανάρθουν και άλλες στο μέλλον. Η σημερινή κρίση στον τόπο μας δεν είναι οικονομική, είναι πνευματική και ηθική κρίση η οποία εγέννησε και τις άλλες κρίσεις».

«Είναι σκληρότερη η σημερινή κρίση, από την κρίση την οποία έζησε τότε στην εποχή εκείνη ο Άγιος Τιμόθεος; Ασφαλώς όχι! Ο Άγιος Τιμόθεος έζησε τον Τουρκικό ζυγό, έζησε μέσα στην σκλαβιά…» πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

Επίσης, τόνισε: «Το μυστικό είναι πως θα μάθουμε να ξεπερνάμε αυτές τις κρίσεις, και αυτές οι προσπάθειες που γίνονται σήμερα είναι σε λανθασμένο δρόμο. Διότι εάν δεν γίνει η διάγνωση σε έναν άρρωστο σωστή, και δεν βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο δεν έχουμε θεραπεία, έχουμε μπάλωμα.»

«Έτσι λοιπόν και η σημερινή κρίσις, όπως και να αντιμετωπιστεί με οποιονδήποτε τρόπο μακριά από τον τρόπο της ενδυναμώσεως της ψυχής μας, της καλλιέργειας του ανθρώπου ώστε να δει τον εαυτό του και να ζήσει την μετάνοια, δεν γίνεται τίποτα», σημείωσε επίσης ο κ. Ιερώνυμος.

Τέλος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται ο τόπος να κάνει αλλαγή νοοτροπίας, ο άνθρωπος να κάνει αλλαγή τρόπου ζωής, διότι αν δεν γίνουν αυτά, τότε η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί για λίγο και μετά να ξανάρθει».

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο, μια λύκινθο που περιείχε αγίασμα και χώμα από το σπήλαιο του Αγίου στη νήσο Κέα.

Ο Μητροπολίτης Δωρόθεος ανέφερε χαρακτηριστικά ένα θαυμαστό γεγονός που γίνεται στο σπήλαιο της Κέας, που το χειμώνα όταν υπάρχουν άφθονα νερά το αγίασμα δεν έχει νερό, ενώ το καλοκαίρι με την ξηρασία το αγίασμα ρέει άφθονο.

Τέλος, χθες Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου έγινε η υποδοχή της τιμίας Κάρας του Αγίου Τιμοθέου στην πλατεία του Καλάμου, την οποία μετέφερε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Καθηγούμενος της Ιερά Μονής Πεντέλης.

Εν συνεχεία τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, παρουσία πλήθος πιστών οι οποίοι έσπευσαν να ασπαστούν και να λάβουν την ευλογία της τιμίας κάρας του Αγίου Τιμοθέου.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Τιμόθεο
Ο άγιος Τιμόθεος γεννήθηκε περί το έτος 1510 στον Κάλαμο της Αττικής. Η παράδοση λέει, ότι ο πατέρας του ήταν ο ιερέας του χωριού και ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του διδάσκαλος.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Αθήνα, επέστρεψε στον τόπο του. Σύντομα αναχώρησε για τη βόρεια Εύβοια, όπου είχε την έδρα του ο Επίσκοπος Ωρεού, με τον οποίο συνδεόταν πνευματικά και ο οποίος φαίνεται να τον σπούδασε.

Ο Επίσκοπος Ωρεού τον χειροτόνησε διάκονο και αργότερα θα χειροτονηθεί πρεσβύτερος, όπου με ένθερμο ζήλο εργάστηκε ακατάπαυστα στον αμπελώνα του Κυρίου.

Όταν όμως ο Επίσκοπος Ωρεού κοιμήθηκε εν Κυρίω, λαός, προεστώτες και κλήρος είδαν ομόθυμα στο πρόσωπο του πρεσβυτέρου Τιμοθέου τον άξιο διάδοχο του. Χειροτονήθηκε λοιπόν επίσκοπος Ωρεού.

Αργότερα ο Επίσκοπος Τιμόθεος, αναδείχθηκε Μητροπολίτης Ευρίπου με έδρα την Χαλκίδα.

Δύσκολη και επίμοχθη η νέα αποστολή, λόγω εκείνων των δυσοίωνων χρόνων, όπου ένας Ιεράρχης, εκτός από τα εκκλησιαστικά – επισκοπικά του καθήκοντα, έπρεπε να στηρίζει και να προστατεύει τον τυραννισμένο λαό του, να κρατά ζωντανή την εθνική του συνείδηση, και να πυρπολεί τις ψυχές με την φλόγα της ελπίδας.

Ο Άγιος Τιμόθεος κατέστη όντως «Ευβοίας φωστήρ και ποιμήν θεόληπτος Ευρίπου», όπως εμπνευσμένα διακηρύττει μέσα από την ακολουθία της εορτής του η Εκκλησία.

Σύντομα κίνδυνοι και ανυπέρβλητα εμπόδια ορθώνονται απροσδόκητα, ανακόπτουν βίαια το επισκοπικό του έργο και τέλος στερούν τον ποιμένα από το ποίμνιο.

Ο Οθωμανός πασάς της Εύβοιας προσπαθούσε να βρει ευκαιρία να καταδιώξει τον Άγιο Τιμόθεο, η γυναίκα όμως του πασά ήταν κρυπτοχριστιανή και ενημέρωσε τον Άγιο για τον κίνδυνο που διέτρεχε και τον προέτρεψε να φύγει κρυφά.

Ο Άγιος Τιμόθεος καταφεύγει πρώτα στον Κάλαμο, στη Μονή Καλολιβαδίου και κατόπιν στο Πεντελικό όρος γνωστό και ως όρος Αμώμων. Η παρουσία του εκεί γίνεται αιτία να ιδρυθεί η Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου (Πεντέλης). Κατέστη πρώτος Ηγούμενος, ως Κτήτωρ της Μονής.

Ο Άγιος Τιμόθεος οδεύοντας προς το τέλος της ζωής του, υπέστη και άλλο διωγμό γεγονός που τον αναγκάζει να μεταβεί σε ησυχαστήριο της νήσου Κέας. Εκεί λέγεται πως έκτισε Μονή Σταυροπηγιακή αφιερωμένη στον Άγιο Παντελεήμονα.

Στην Κέα παρέμεινε ο ασκητής επίσκοπος δέκα ολόκληρα χρόνια, στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.

Κοιμήθηκε οσιακά το 1590 και ετάφη μέσα στο ναϊδριο του Αγίου Παντελεήμονος προ της Αγίας Τραπέζης. Μετά από χρόνια το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στη Μονή Πεντέλης.

Το 1821 λεηλατήθηκε από τους στρατιώτες του Ομέρ Βρυώνη, που ανακάλυψαν την κρυψώνα στο εκκλησάκι που είχε μεταφερθεί για ασφάλεια. Μόνο η Αγία Κάρα διασώθηκε, και η οποία σήμερα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Τέλος, ένα από τα τεμάχια λειψάνου του Αγίου Τιμοθέου που διασώθηκαν φυλάσσεται σήμερα εδώ στον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλάμου.
www.romfea.gr












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...