Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Πατήρ Ι. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ Ο παπάς των Οινοφύτων που έχει κάνει σκοπό της ζωής του τη διάσωση του Ασωπού


 Ι. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ο «πράσινος» παπάς του Ασωπού

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑ από ΤΑ ΝΕΑ

Όλα στο µυαλό του παπά - ακτιβιστή του Ασωπού ξεκίνησαν από µια φράση: «Εσείς στα Οινόφυτα σκοτώνετε τα µωρά σας». Το 2000, όταν πήγε στην ηµερίδα µε θέµα «Παιδί και Περιβάλλον», το δικό του µωρό – ο γιος του Γιώργος – ήταν µόλις ενός έτους. Οπως δήλωνε αργότερα σε τηλεοπτικές
συνεντεύξεις, ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις ξένων δικτύων, τότε αραίωνε ακόµα το γάλα του παιδιού του µε µολυσµένο νερό από τη βρύση. 

Σε εκείνη την ηµερίδα ο 39χρονος ιερέας Γιάννης Οικονοµίδης βρέθηκε από περιέργεια. Και όταν ο άγνωστος µέχρι τότε στον ίδιο χηµικός µηχανικός, Θανάσης Παντελόγλου, απηύθυνε πρόσκληση στους παριστάµενους γονείς να κάνουν κάτι για την περιβαλλοντική καταστροφή, ο παπα-Γιάννης αποφάσισε να παραµείνει ώς το τέλος και να τον γνωρίσει προσωπικά. 

Την περασµένη εβδοµάδα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκείνος και άλλα µέλη του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισµού Οινοφύτων, το οποίο σύστησε µαζί µε τον κ. Παντελόγλου, δήλωσε ότι κατέθεσαν ήδη συλλογική προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωµάτων. Σε αυτή στρέφονται κατά της Ελληνικής Δηµοκρατίας και καταλογίζουν ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους αρµοδίους για τους κινδύνους από τη µόλυνση στην περιοχή. 

«Ο Γιάννης ανέκαθεν ήταν ένας άνθρωπος που προβληµατιζόταν», λέει στα «ΝΕΑ» η παιδική του φίλη, Ντίνα Φούκη. Η 38χρονη εισπράκτορας διοδίων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαµίας και φίλη του παπα-Γιάννη και της συζύγου του, λέει πως από µικρός είχε έφεση στη µουσική και τα µαθηµατικά. 

Θεολογία δεν σπούδασε ποτέ. 

Συνέχισε να λύνει εξισώσεις, πρώτα στα µαθητικά θρανία και ύστερα στα έδρανα του Τµήµατος Μαθηµατικών του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Από το Μαθηµατικό δεν έχει αποφοιτήσει ακόµα. Υστερα από έναν γάµο, µια στρατιωτική θητεία και δύο χρόνια προϋπηρεσίας ως υπάλληλος γραφείου, άφησε τους αλγορίθµους για την ιεροσύνη. Εχει δηλώσει πως τα µαθηµατικά ακόµα τον κυνηγούν. Χρωστάει εννιά µαθήµατα και κάποτε θα πάει να τα δώσει, για να πάρει πτυχίο. 

Ιερέας χειροτονήθηκε τον Φεβρουάριο 1999 στο πλάι του 50χρονου συναδέλφου του Παναγιώτη Παπαγιάννη. Από τότε λειτουργεί στην εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα, τη µόνη ενορία στα Οινόφυτα. «Κηρύγµατα από άµβωνος ο Γιάννης δεν κάνει ποτέ», λέει ο πατέρας Παναγιώτης. Ενας τρίτος παπάς κηρύττει µετά τη λειτουργία κάθε δεκαπέντε µέρες. Ο παπα-Γιάννης άρχισε να ασχολείται ενεργά µε την Εκκλησία το 1985, λόγω της θρήσκας γιαγιάς του. Αργότερα πήρε πτυχίο και δίπλωµα στη βυζαντινή µουσική. Η γιαγιά Ειρήνη τον επισκεπτόταν συχνά στα Οινόφυτα, αλλά έµενε στην Αθήνα. Πριν από έναν µήνα πέθανε σε ηλικία 104 ετών. Την κηδεία την έκανε ο εγγονός της. 

Στο σπίτι. Από τον Αύγουστο του 2007 – όταν η υπόθεση του εξασθενούς χρωµίου έγινε γνωστή στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης – το σπίτι του κ. Οικονοµίδη παραµένει ανοιχτό σε δηµοσιογράφους, τηλεοπτικά συνεργεία και κατοίκους. 

Συχνά ο ίδιος χρειάζεται να λείψει εκτάκτως από το σπίτι «πότε για να ξεναγήσει µε το αυτοκίνητο κάποιον δηµοσιογράφο, πότε για να συναντήσει τον στενότερο πλέον συνεργάτη του κ. Παντελόγλου, πότε για να πάει σε κάποιο δικαστήριο», λέει η σύζυγός του κ. Χρύσα Τζιγκούρα. Την περασµένη χρονιά, η υπόθεση του Ασωπού προκάλεσε το ενδιαφέρον και των διεθνών ΜΜΕ, όπως το ΒΒC, το Reuters και η κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας. Το µόνο µειονέκτηµα στην όλη ιστορία – λέει η σύζυγός του – είναι ότι το ζευγάρι είναι πλέον αναγνωρίσιµο. «Εκτός από αυτό δεν νοµίζω ότι έχουµε υποστεί κάποιο άλλο κόστος από τη συνεχή δηµοσιότητα. Το σπίτι µας είναι ανοιχτό. Οι δηµοσιογράφοι µάς έχουν δει αχτένιστους και µε τις πιτζάµες µας», λέει γελώντας. Οπως συµπληρώνει, όταν ένας ραδιοφωνικός σταθµός έκανε τον Φεβρουάριο του 2009 ζωντανή εκποµπή από το σαλόνι τους, στο βάθος ακουγόταν ο γιος τους να παίζει µε τα αυτοκινητάκια του. Μέχρι σήµερα το ζευγάρι δεν έχει κλείσει ποτέ έξω από την πόρτα κάποιον δηµοσιογράφο. «Ξέρουµε ότι έχουµε πράξει σωστά για την προβολή του προβλήµατος. Αν ποτέ πούµε “όχι” σε κάποιο δηµοσιογράφο, θα πρέπει να έχει πρώτα εισβάλλει στην προσωπική µας ζωή», λέει η κ. Τζιγκούρα. 

Η ηµέρα του παπα-Γιάννη ξεκινά νωρίς το πρωί και τελειώνει µετά τα µεσάνυχτα κάθε βράδυ. Τα τρία παιδιά τους τα πάει ο ίδιος στο σχολείο και ύστερα γυρίζει σπίτι για να δουλέψει στον υπολογιστή του. «Δεν θα τον έλεγες και οργανωµένο. Χαρτιά βρίσκεις παντού στο γραφείο του. 

Μόνο οι φακοί της ψηφιακής φωτογραφικής του µηχανής είναι πάντα τακτοποιηµένοι», παραπονιέται συχνά η γυναίκα του. Οι φωτογραφίες στο αρχείο του, άπειρες. 

Τις κρατά για πειστήρια. Τη νέα, ακριβή φωτογραφική µηχανή του την απέκτησε πρόσφατα. Την κουβαλά παντού µαζί του, έχοντας τη δυνατότητα πλέον να τραβά βίντεο κινηµατογραφικής ποιότητας εκτός από φωτογραφίες. 

Η σχέση µε τα ΜΜΕ. 
Η δική του εικόνα στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης φαίνεται αυστηρότερη από ό,τι πραγµατικά είναι, λέει ο χηµικός µηχανικός και στενός συνεργάτης του στην εκστρατεία για τη διάσωση του Ασωπού κ. Θανάσης Παντελόγλου. «Εχει µάθει πλέον να τα διαχειρίζεται», συµπληρώνει. Οσο για την αντιπαράθεσή του µε τον δήµαρχο Οινοφύτων για την υπόθεση του Ασωπού, ο κ. Οικονοµίδης έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει προσωπική διαφωνία, το πρόβληµα είναι γενικά µε τις Αρχές, που τον έχουν απογοητεύσει. 

Στη βράβευσή του τον περασµένο Δεκέµβριο από την Ακαδηµία Αθηνών αισθάνθηκε άβολα µέσα στο µακρυµάνικο ράσο του. Το καλυµµαύχι τον ενοχλούσε, αλλά η διαδικασία ολοκληρώθηκε σύντοµα. Η αξία αυτού του βραβείου, δήλωσε, «δεν ήταν µόνο η τιµητική διάκριση, αλλά και η ευκαιρία να µιλήσει άλλη µια φορά δηµόσια για τις τερατογενέσεις, τον καρκίνο και τον θάνατο από τη µόλυνση στον Ασωπό». 

ΕΙΠΕ
Αναγνωρίζω ότι το ράσο που φοράω είναι βαµµένο µαύρο και ότι το ύφασµα έχει βαφτεί κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιο φινιριστήριοστα Οινόφυτα. Είναι αδιανόητο όµως το χρώµα αυτό να φτάνει καιστο ποτήρι µου. 

ΕΙΠΑΝ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ
Ο παπα-Γιάννης δεν είναι υπεράνθρωπος. Είναι ένας οικογενειάρχης ιερωµένος, που απέδειξε όµως, ότι είχε τα ψυχικά αποθέµατα να ξεκινήσει έναν αγώνα ενάντια σε όλα τα θεριά τουβιοµηχανικού πλούτου. 
Γιάννης Αλεξίου, Υποστρατήγος ΕΛ.ΑΣ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...