Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Αμερικανίδα ασπάζεται την Ορθοδοξία

Η γνωστή Αμερικανίδα μελετήτρια της ιστορίας και του πολιτισμού της Ρωσίας, Suzanne Massie,πέρασε από την Αγγλικανική Εκκλησία στην Ορθοδοξία. Το μυστήριο του Χρίσματος τέλεσε την Παρασκευή,
κατά την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, ο Προκαθήμενος της OΕA, Μητροπολίτης Όλης της Αμερικής και του Καναδά, Ιωνάς.


Η Massey γεννήθηκε στην οικογένεια ενός Ελβετού διπλωμάτη στη Νέα Υόρκη, αλλά σχεδόν όλη η ζωή της συνδέεται με τη Ρωσία, κατά κύριο λόγο με την Αγία Πετρούπολη. Όπως είπε στον ανταποκριτή του ITAR-TASS,αυτη την πόλη ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, στο μακρινό 1967. Τότε με τον άντρα της εργάζονταν πάνω στο βιβλίο για τον τελευταίο Ρώσο αυτοκράτορα «Ο Νικόλαος και η Αλεξάνδρα», που έγινε ένα παγκόσμιο μπεστ σέλερ.


Το θεμελιώδες έργο της «Η χώρα του Firebird: η ομορφιά της πρώην Ρωσίας» επανεκδίδεται στις ΗΠΑ για πάνω από 30 χρόνια. Και τώρα ολοκληρώνει τις αναμνήσεις για τις συναντήσεις και την αλληλογραφία της με τον Ρόναλντ Ρήγκαν, τον οποίο γνωμοδοτούσε κατά την τελική φάση του Ψυχρού Πολέμου. Με την ευκαιρία, σύμφωνα με τα λόγια της,ακριβώς αυτή δίδαξε τον πρόεδρο των ΗΠΑ την ρωσική παροιμία «Να εμπιστεύεσαι , αλλά να ελέγχεις», η οποία μπήκε, μετά απ’αυτόν,στο αμερικανικό πολιτικό λεξικό.

Στην υιοθέτηση της Ορθοδοξίας, σύμφωνα με την ομολογία της,την οδήγησε όλη η ζωή της. Επισκεφτόταν και πριν εκκλησίες στη Ρωσία, ίσως περισσότερο από ό, τι στην Αμερική. Θυμάται, για παράδειγμα, την πρώτη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στον αναγεννώμενο καθεδρικό ναό του Σωτήρα Χριστού,στις 7 Ιανουαρίου του 2000, όταν ξαφνικά την αντιλήφθηκε μεταξύ των ενοριτών  και τη χαιρέτησε  ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.Την τελική απόφαση σχετικά με την αλλαγή θρησκείας πήρε μετά την επανένωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρωσία και στο εξωτερικό.

Η Ορθοδοξία, σύμφωνα με την Αμερικανίδα, την έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, τη σωστή στάση για τις προκλήσεις της ζωής. «Οι  Ρώσοι ξέρουν πώς να συναντάνε τα βάσανα πρόσωπο με πρόσωπο» - είπε, ενθυμούμενη πως η ρωσική ορθόδοξη ενορία στις Ηνωμένες Πολιτείες την βοήθησε  κάποτε να αντιμετωπίσει δυσκολίες που σχετίζονταν με σοβαρή νόσο του γιου της - αιμοφιλία. Τώρα ο γιος της  είναι ιερέας της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Το κύριο βραβείο  της ζωής της η Massey θεωρεί  «το παράσημο του Ντάνκο», φτιαγμένο γι αυτή από τα παιδιά της Ρωσίας με αιμοφιλία, τα οποία, κυριολεκτικά και μεταφορικά, βοήθησε να σταθούν  στα πόδια τους. Και το καλύτερο κομπλιμέντο που, σύμφωνα με τα λόγια της, άκουσε ήταν όταν την αποκάλεσαν ως άτομο «με ελβετικό μυαλό και Ρωσική καρδιά».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...