Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Πανηγυρικός Εσπερινός εις Ιερόν Μετόχιον Αγ. Παντελεήμονος Κοκκιναρά Πεντέλης

Με πάσα λαμπρότητα και τιμή, τελέστηκε χθες, 26 Ιουλίου 2011, παραμονή της εορτής του Αγ. Ενδόξου Παντελεήμονος του Ιαματικού, ο Πανηγυρικός Εσπερινός εις το Ιερόν Μετόχιον της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, κατά την διάρκεια της οποίας προέστη ο Καθηγούμενος της Μονής μας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ιάκωβος Μπιζαούρτης.





Ο Μετοχιάρης της Πανηγυρίζουσας Μονής Αρχιμ. Ονούφριος Κωστόπουλος συνοδευόμενος από την σεπτή συνοδεία του και άλλους Πατέρες που παραβρέθησαν διά την εορτή, υποδέχτηκαν τον Καθηγούμενό μας με κάθε επισημότητα και εν συνεχεία εν πομπή, όπως αρμόζει εις το Μοναχικόν Τυπικόν, μεταβήκαμε εις το Καθολικό διά την επιτέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού.





Στην Λιτή, οι ιερείς με πομπή κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο της Μονής για την Αρτοκλασία, όπου πλήθος πιστών είχαν αφήσει άρτους και ονόματα για μνημόνευση.

Λίγο πριν την Απόλυση ο Ηγούμενος Αρχιμ. Ιάκωβος Μπιζαούρτης πήρε τον λόγο και απευθυνόμενος στους πιστούς μίλησε για την σημασία του Αγίου Παντελεήμονα στην ζωή μας, και ιδιαιτέρως μιλώντας για την υγεία του πνεύματος είπε: «Αν δεν υπάρχει υγεία στο πνεύμα, δεν υπάρχει το σωστό φρόνημα έναντι των θεμάτων της ζωής, έτσι δεν αποτελούμε ολόκληρο τον άνθρωπο του Θεού αλλά, είμαστε απλά βιολογικές μονάδες»

Σε άλλο σημείο του κηρύγματος του, ο Ηγούμενος π. Ιάκωβος αναφέρθηκε στα θρησκευτικά καθήκοντα των πιστών, που δεν έχουν βλέψη στο έργο του Θεού, προτρέποντας να πηγαίνουνε προετοιμασμένοι πριν από κάθε λατρευτική σύναξη λέγοντας συγκεκριμένα : «Περιοριζόμαστε σε απλά θρησκευτικά καθήκοντα και κλείνουμε από τον ορίζοντα της υπάρξεώς μας το βάθος της πίστεως όπως αυτή προδιαγράφετε από την Αγία γραφή»


Στο τέλος της ομιλίας αναφερόμενος στην ευλογία του Αγίου που γιορτάζει είπε : «ο Άγιος Παντελεήμονας να μας χαρίσει σωματική υγεία για να μπορούμε να ασκούμε τα καθήκοντα μας, να είμαστε πιστά μέλη της Εκκλησίας μας και να συμμετέχουμε στις λατρευτικές συνάξεις για να γλυκαίνετε η ζωή μας από όλη την ατμόσφαιρα του ουρανού, να προσευχηθούμε να μας δώσει την πνευματική όραση και πνευματική υγεία ώστε να προχωράμε στον καθημερινό μας αγώνα».
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην Μονή διά την προσκήνυση της Εικόνος του Αγ. Παντελεήμονος του Ιαματικού, διά να ευχαριστήσει τον Άγιο για τυχόν θαύμα ή βοήθεια που τους προσέφερε ή να ζητήσει από τον θαυματουργό Άγιο τις προσευχές του προς τον Άγιο Θεόν και διά την άντληση δυνάμεως και υπομονής διά την συνέχιση του αγώνα κατά την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε. Καθ' όλη την διάρκεια του Εσπερινού αλλά και αργότερα κατά την επιτέλεση της Ιεράς Αγρυπνίας, ο κόσμος που προσκυνούσε ήταν συγκινημένος και από την εγκάρδια και αβραμιαία φιλοξενία που ο Μετοχιάρης και η συνοδεία του προσέφεραν στον κόσμο μέσα από την καρδιά τους και την ταπείνωσή τους.




Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά την τοποθέτηση του Αρχιμ. Ονουφρίου Κωστόπουλου στη θέση του Μετοχιάρη από την αρχή της Ηγουμενίας του Καθηγουμένου μας, το ιερό μετόχιο άρχισε να ξαναζωντανεύει από τα ερείπια του και κτιριακά αλλά και πνευματικά, έχοντας καταφέρει σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να προσελκύσει πλήθος κόσμου και να έχει μια συνοδεία από αξιόλογους μορφωμένους μοναχούς.

Ο Άγιος Παντελεήμων να είναι βοηθός και σκεπαστής στην ζωή μας, και να μας θεραπεύσει πάσα νόσο και πάσα ασθενεία.Αμήν.


Φώτο: Γιώργος Φερδής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...