(ΓΙΑ 1 ΜΕΓΑΛΟ Η 3 ΜΙΚΡΟΥΣ)
ΥΛΙΚΑ
2 κιλα αλευρι, 70 γρ.μαγια, 1και 1\2 ποτηρι ζαχαρη, 1 ποτηρι καλαμποκελαιο η οποιοδηποτε σπορελαιο, 7 γρ.μαχλεπι, 4 γρ.μαστιχα σκονη, 1\2 κουταλακι αλατι, 1 κουταλακι γεματο κανελα.
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Μελι ζαχαρη αχνη η σουσαμι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιωνουμε τη μαγια σε χλιαρο νερο.Σε μεγαλη λεκανη βαζουμε το αλευρι και όλα τα υπολοιπα υλικα.
Προσθετουμε τη λιωμενη μαγια και ανακατευουμε και ριχνουμε νερο μεχρι να εχουμε μια ζυμη όχι πολύ σκληρη.Ζυμωνουμε και αφηνουμε να φουσκωσει 30 λεπτα.Ξαναζυμωνουμε και αφηνουμε παλι να φουσκωσει και τελος ζυμωνουμε τους αρτους σε σχημα στρογγυλο και τους τοποθετουμε σε λαδωμενο στρογγυλο ταψι.
Αφηνουμε αρκετη ωρα μεχρι να φουσκωσουν καλα και πριν τους βαλουμε για ψησιμο τους τρυπαμε με προσοχη σε 3 σημεια με λεπτο καλαμακι.Σταυρωνουμε τους αρτους πριν τους βαλουμε για ψησιμο.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στο πρωτο κατω ραφι του φουρνου στους 180 βαθμους κελσιου μεχρι να παρουν χρωμα μετα χαμηλωνουμε στους 160 βαθμους κελσιου.
Βεβαια ο χρονος ψησιματος αλλαζει από φουρνο σε φουρνο γυρω στη 1.30 ωρα περιπου.
Τους αφηνουμε όταν βγουν από τον φουρνο να κρυωσουν πανω σε σχαρα μετα τους αλειφουμε με το μελι και τη ζαχαρη αχνη η το σουσαμι.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
Αν το φτιαξουμε από την προηγουμενη μερα πρεπει να τον τυλιξουμε με μεμβρανη για να μη ξεραθει όταν κρυωσει.Αν θελει καποιος μπορει να φτιαξει και 3 μικρους αρτους αν δυσκολευεται να φτιαξει έναν μεγαλο.