Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Με επιτυχία οι εργασίες της Ημερίδας «Νέοι δρόμοι για την Αλληλεγγύη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Η διοργάνωση έγινε από τους τέσσερεις μεγάλους εκκλησιαστικούς οργανισμούς το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών(ΚΕΚ), την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Ρωμαιοκαθολικών Συνόδων (COMECE), την Eurodiakonia και την CARITAS Europa, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τον κ. Jerzy Buzek, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που φιλοξένησε την επιστημονική αυτή συνάντηση. 
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο Επίσκοπος Laszlo Tokes, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Otmar Karas, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), υπεύθυνος για τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο του ΕΛΚ, ο Αρχιεπίσκοπος Andre Dupuy, Αποστολικός Νούντσιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωβουλευτές, κληρικοί και αρκετοί επίσημοι από διάφορα Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Τοποθετήσεις έκαναν ο Αρχιεπίσκοπος Μονάχου Reinhard Marx, Αντιπρόεδρος της COMECE, o κ. Philippe Courard, Υπουργός του Βελγίου για θέματα κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας, ο κ. Gyula Hegyi, Σύμβουλος του Επιτρόπου Lazslo Andor και οι ευρωβουλευτές κ. Anna Zaborska (Σλοβακία), κ. Jean Lambert (Ηνωμένο Βασίλειο) και η κ. Συλβάνα Ράπτη (Ελλάδα).
Στο τέλος της εκδήλωσης εγκαινιάσθηκε και η φωτογραφική Έκθεση με θέμα τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τα φιλανθρωπικά προγράμματα στην Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Jerzy Buzek τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι «χριστιανοί πολίτες εμπνέονται από την χριστιανική τους πίστη για την προσφορά τους. Η εμπειρία των 2000 ετών διακονίας και φιλανθρωπίας των Εκκλησιών στην Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει εμάς τους πολιτικούς να πετύχουμε στο έργο μας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει μόλις 60 χρόνια ζωής».
Επίσης παρουσιάσθηκε και η επιστημονική μελέτη, με τον τίτλο «Do not Deny justice to your poor people. Proposals for Combating Poverty and Social Exclusion in EU» (2010), όπου καταγράφονται 14 συγκεκριμένες προτάσεις (Recommendations) και δίδουν τη δυνατότητα μιας καλής συνεργασίας με τους πολιτικούς φορείς της Ευρώπης.
Όπως επισημάνθηκε, επανειλημμένως, τόσο από τον κ. Jerzy Buzek όσο και από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι προτάσεις αυτές έρχονται σε μια σημαντική στιγμή στην Ευρώπη και επιβεβαιώνουν την αλληλοσυμπλήρωση του ρόλου των πολιτικών και των Εκκλησιών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στην Ευρώπη.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών και των θεσμικών Ευρωπαϊκών Οργάνων, σύμφωνα και με το άρθρο 17 της νέας Συνθήκης της Λισαβόνας. Σε επίπεδο μάλιστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνουμε εδώ δύο σημαντικές εκδηλώσεις που αφορούν το πρόβλημα της φτώχειας: Η πρώτη με θέμα “Combating Poverty and Social Exclusion in the Framework of the 2020 Strategy” που διοργάνωσε το Bureau of European Policy Advisors (BEPA) στις 9 Ιουλίου τ.έ και η δεύτερη η μεγάλη συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών με θέμα “Combating poverty and social exclusion: an imperative for European governance” στις 19 Ιουλίου τ.ε. στην οποία προσκεκλημένος ήταν και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, και συμμετείχαν επίσης εκτός του κ. Jose Manuel Baroso, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Jerzy Buzek και ο κ. Herman van Rompuy, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των Εκκλησιών στην Ευρώπη αρχίζει να υιοθετείται όλο και περισσότερο από τα πολιτικά ευρωπαϊκά όργανα.
Η δημιουργία μάλιστα της European Poverty Platform από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία πλέον θα συμμετέχουν στην οικονομική χρηματοδότηση φιλανθρωπικών προγραμμάτων εκτός από τις ποικίλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και οι Εκκλησίες αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση όλων των παραπάνω αλλά και της αποδοχής ότι η  σημερινή κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και ότι χρειαζόμαστε μια νέα από κοινού προσέγγιση όλων των προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη.
Από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχαν οι συνεργάτες της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πανοσ. Αρχιμ. Ιγνάτιος Δ. Σωτηριάδης ο οποίος αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Δρ Κων/νος Β. Ζορμπάς, ένας εκ των συγγραφέων του παραπάνω Τόμου και η κ. Αικατερίνη Καρκαλά, η οποία αναφέρθηκε στα συμπεράσματα (Conclusions) της παραπάνω Ημερίδας.
Συντάχθηκε απο τον/την Εκκλησία της Ελλάδος στην Ε.Ε., romfea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...