Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η καλή υγεία στο... κρυολόγημα φαίνεται

Την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το φτέρνισμα και ο βήχας, δηλαδή τα κύρια χαρακτηριστικά ενός κρυολογήματος, είναι δείγμα ενός αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος έρχεται να ανατρέψει η επιστημονική συντάκτρια Τζένιφερ Aκερμαν.
Η Aκερμαν συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο με τίτλο το εύγλωττο «Ατσού», τα τελευταία ευρήματα των επιστημόνων σχετικά με το κοινό κρυολόγημα, τα οποία είναι άκρως... παράδοξα. Για παράδειγμα, το να υποφέρει κανείς από έντονα συμπτώματα κρυολογήματος δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει καταφέρει να τον καταβάλει, αλλά ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα λειτουργεί άριστα.

Μέχρι πρόσφατα, οι γιατροί πίστευαν ότι ο ιός -και το κοινό κρυολόγημα παρουσιάζεται μέσα από τουλάχιστον 200 διαφορετικούς ιούς- επιδρά όπως η γρίπη και καταρρακώνει τα κύτταρα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται όλα αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί ο ιολόγος Τζακ Γκουόλτνεϊ, του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, η «εισβολή» του ιού γίνεται εντελώς αθόρυβα και ανώδυνα. Oταν όμως ο οργανισμός σημάνει «συναγερμό», τότε αναλαμβάνει δράση το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Φαίνεται περίεργο», λέει ο Γκούλτνεϊ, «αλλά οι ασθενείς με λιγότερα συμπτώματα έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα». Οπότε οι γιατροί σήμερα προτείνουν να μην καταστρέφουμε την ισορροπία του ήδη αποτελεσματικού μας ανοσοποιητικού, με φάρμακα που καταστέλλουν τη δράση του.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...