Οι βλάβες εντοπίζονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών και με το πέρασμα του χρόνου
μπορεί να εξελιχθούν σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – μιας οφθαλμοπάθειας, η οποία αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων.
Όπως έχουν γράψει η δρ Ελέιν Τσόνγκ και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας», το κρέας περιέχει ουσίες «οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οξειδωτικές βλάβες και να ασκήσουν τοξική δράση στον αμφιβληστροειδή».
Για να διερευνήσουν τον ρόλο της κατανάλωσης κρέατος στην ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 5.600 ανθρώπους.
Οι πιθανότητες ανάπτυξης της συγκεκριμένης βλάβης ήταν κατά 47% αυξημένες μεταξύ των εθελοντών που έτρωγαν κόκκινο κρέας καθημερινά σε σύγκριση με όσους το προτιμούσαν πιο σπάνια.
zougla.gr