Το θέμα του δρ. Χατζηδημητρίου ήταν «Η Ξεχασμένη Γενοκτονία: Διδάσκοντας στους σπουδαστές για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Διαφορετικότητα και Ιστορική Σκέψη». Στην εισαγωγή του ο δρ. Χατζηδημητρίου, σύγκρινε την Οθωμανική και Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, οι οποίες ακολούθησαν πολιτική διακρίσεων και συχνά διώξεων κατά των μειονοτήτων τους, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παραδοσιακά περηφανεύονται ότι είναι ένα έθνος μεταναστών. Βεβαίωσε ότι το έθνος μας με αυτήν του τη διαφορετικότητα θα έπρεπε πραγματικά να ειδωθεί ως ένδειξη δύναμης περισσότερο παρά ως αδυναμία.
Αφού έκανε μια σύντομη περιγραφή της Ελληνικής Γενοκτονίας και την σύνδεση που είχε αυτή με την Γενοκτονία των Αρμενίων, ο δρ. Χατζηδημητρίου επικέντρωσε τα σχόλιά του, στην Καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική παρουσίαση με πολύ πρωτότυπο υλικό από πρωτογενείς πηγές – περιλαμβανομένων φωτογραφιών και επίσημα έγγραφα από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, επιλεγμένα από τη δική του προσωπική έρευνα, εξήγησε τα φοβερά γεγονότα που συνέβησαν καθώς καιγόταν η πόλη.
Χιλιάδες νεκροί στην αποβάθρα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πυρκαγιά. Με τη βία, αποχωρισμένοι από τις γυναίκες και τα παιδιά τους, οι Αρμένιοι και οι Έλληνες άνδρες, εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας – χιλιάδες από αυτούς δολοφονήθηκαν στη διάρκεια αυτής της πορείας. Παρά τις αρνήσεις της επίσημης Τουρκίας, υπάρχουν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι Τούρκοι στρατιώτες έκαψαν την Αρμενική, την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή συνοικία της πόλης.
Παρά το ότι τα πλοία τους ήταν στα ανοιχτά, οι Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές δυνάμεις δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν – ακόμα και μουσική έπαιζε δυνατά πάνω στα καράβια σε μια προσπάθεια να σιγήσουν τις κραυγές που έρχονταν από την καμένη πόλη. Μόνο αφού οι Τούρκοι ηγέτες έδωσαν την έγκρισή τους, μόνο τότε βοήθησαν στην εκκένωση των επιζώντων. Αργότερα οι ΗΠΑ σκοπίμως βοήθησαν στην συγκάλυψη της Τουρκικής ευθύνης για αυτά τα φοβερά εγκλήματα, εξαιτίας της επιθυμίας τους να αποκτήσουν δικαιώματα εκμετάλλευσης του πετρελαίου της περιοχής εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης.
Οι επισημάνσεις αυτές του δρος Χατζηδημητρίου έγιναν ακόμη περισσότερα ισχυρές όταν μοιράστηκε την προσωπική ιστορία της δικής του οικογένειας. Η μητέρα του και αρκετοί από τους συγγενείς του ήταν ανάμεσα σε αυτούς που διασώθηκαν από τη φλεγόμενη πόλη.
Ο δρ. Χατζηδημητρίου είναι Διευθυντής του τμήματος Σχολικής Ανάπτυξης και Διευθυντής του Σχεδιασμού αρκετών Ιστορικών Αμερικανικών Εκπαιδευτικών Σχεδίων, μέσα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της πόλης της Νέας Υόρκης. Έχει γράψει τρία βιβλία, περιλαμβανομένου του: Αμερικανικές μαρτυρίες που στοιχειοθετούν την Καταστροφή της Σμύρνης, καθώς επίσης και αρκετά άρθρα σχετικά με την εκπαίδευση, της Βυζαντινής και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.
Επίσης στην Σύνοδο, η Αναστασία Σκούπας και ο Ρον Λεβίτσκι, εκπαιδευτικοί που εκπροσωπούσαν τον Σύλλογο Ποντίων Σικάγο, παρουσίασαν δύο εργαστήρια, το «Απελπισία, Θάνατος και Άρνηση- η Αρμενική, η Ασσυριακή και η Ελληνική Γενοκτονία». Το πρώτο εργαστήριο προσέφερε μια εισαγωγική ενημέρωση σχετικά με αυτές τις γενοκτονίες. Το δεύτερο εργαστήριο είχε σαν θέμα, αποτελεσματικές μέθοδοι για την διδασκαλία των γενοκτονιών. Οι εκπαιδευτικοί παρέλαβαν αρκετό εκπαιδευτικό υλικό για τις τάξεις τους. Επιπρόσθετα, ο Σύλλογος Ποντίων Σικάγο, είχε τον δικό του χώρο στην αίθουσα Έκθεσης της Συνόδου. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην Σύνοδο σταματούσαν στο χώρο του Συλλόγου για να μάθουν περισσότερα για την Αρμενική, Ασσυριακή και Ελληνική Γενοκτονία.