Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Τον Φεβρουάριο του 2011 «Έκθεση του Βρετανού Doug Pattrson» στην Αγιορείτικη Εστία

Την 14.12.10 επισκέφτηκε την Αγιορειτική Εστία ο Βρετανός Αρχιτέκτονας Doug Patterson, ένας «αναγεννησιακός» δημιουργός, προκειμένου να συζητηθούν τεχνικά και οργανωτικά θέματα της Έκθεσης που ετοιμάζεται για τα μέσα Φεβρουαρίου, με έργα του από το Άγιον Όρος και την Αγία Αικατερίνη Σινά.

Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργου του Βρετανού καλλιτέχνη στην Ελλάδα μετά την Έκθεση του στο National Theatre of London και στο Tarayama Foundation of Bhutan, με έργα του που αναφέρονται στις Μοναστικές Κοινότητες και εμπνέονται από τις διαδρομές περιηγητών όπως ο Vasili Gregorovic Barsky (1701-1747), ο Samuel Davis (1760 – 1819) και ο Hercules Brabazon Brabazon (1820 – 1904).

Βιογραφικό Doug Patterson

Αρχικά ο Doug εκπαιδεύτηκε στο Βασιλικό Κολλέγιο Τεχνών του Λονδίνου και έλαβε τον τίτλο του Μαγίστρου των Τεχνών. Ακολούθησαν σπουδές αρχιτεκτονικής στην Ένωση Αρχιτεκτόνων από όπου και αποφοίτησε το 1974 ιδρύοντας την προσωπική του εταιρεία design. Για τα επόμενα 25 χρόνια σχεδίασε για μια ευρεία γκάμα παραγγελιών και ποικίλων δημιουργικών projects, που περιλαμβάνουν από σκηνικά για ταινίες μέχρι σχέδια και εσωτερική διακόσμηση για υπερπολυτελή ιδιωτική θαλαμηγό 28 κλινών. Έχει πραγματοποιήσει επίσης πολυάριθμες αρχιτεκτονικές κατασκευές και διάφορες καλλιτεχνικές αναθέσεις σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων των: ΗΠΑ, Τατζικιστάν, Σαουδική Αραβίας, Ελλάδας, Ρωσίας, Κούβας, Ινδίας και Αγγλίας.



Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων ακολούθησε ανιχνευτικά τα βήματα τριών ζωγράφων-περιηγητών του 18ου και 19ου στα ταξίδια τους ανά τον κόσμο στην προσπάθεια τους να αποτυπώσουν ζωγραφικά τις τρείς μεγάλες θρησκείες του κόσμου -Ισλάμ, Βουδισμό και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Αυτό περιλάμβανε την σχεδίαση και εικαστική απόδοση τεμενών και άλλων ισλαμικών μνημείων στη Βόρεια Αφρική και την Ινδία, βουδιστικά Dzongs στο Μπουτάν και τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Μοναστήρια του Αγίου Όρους και τα Μετέωρα στην Ελλάδα.

 
Ατομικές εκθέσεις του και συμμετοχές του τα τελευταία 20 χρόνια έχουν φιλοξενηθεί και συμπεριληφθεί σε εξαιρετικές προσωπικές συλλογές, εκθεσιακούς χώρους και μουσεία αντιπροσωπευτικά αναφέρονται τα εξής:
Έργα για τον υπόγειο σταθμό του μετρό στο Λονδίνο «έργο προσδιορισμού», επιφάνειες με σμάλτο, ανάθεση από τον ίδιο φορέα.

«Χαρτοφυλάκιο του Nτουμπάι», για την εταιρία υπολογιστών Lotus.

«Τα παλάτια Rajahstan», χορηγία της Εταιρείας Ινδικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Συλλογή υδατογραφιών «Άγιο Όρος» για ιδιωτικό συλλέκτη.

«12 λιθογραφίες του Μοναστηριού της Αγ. Αικατερίνης Σινά», Αίγυπτος για το Ίδρυμα Αγ. Αικατερίνης.

Το «Χαρτοφυλάκιο Assam» που πραγματεύεται υδατογραφικά ένα ταξίδι με βάρκες στον μεγάλο ποταμό Brahmaputra, από το Guwahati στο Sibsaga, παραγγελία των Επιχειρήσεων Ναυσιπλοΐας της Βεγγάλης.

Την «Συλλογή του Μπουτάν» για την οποία ζωγράφισε τα 20 βουδιστικά μοναστήρια και τα Dzongs του Βασίλειου του Μπουτάν για το Ίδρυμα Tarayama στο Μπουτάν.
agioritikiestia.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...