Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ο εορτασμός του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκνυθο.

φωτογραφίες και ρεπορτάζ από το blog Νυχθημερόν
Πανεπίσημο το πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον Άγιο Διονύσιο Ζακύνθου. ‘Έξω ψιλόβροχο και  πολύ κρύο, μέσα η θαλπωρή από τη συνάφεια με τον τετιμημένο Σκήνωμα
του Αγίου της Συγνώμης, το αλώβητο από τον Χρόνο και τις φθορές που επιφέρει.

Της ευχαριστιακής συνάξεως προέστη ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος και συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβος, Θηβαϊδος Πορφύριος, Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος, Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμων, Καρθαγένης Αλέξιος, Ικονίου Θεόληπτος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Ηλιουπόλεως Θεόδωρος καθώς και οι Επίσκοποι Μαραθώνος Μελίτων, Φωτικής Διονύσιος και Μοζαμβίκης Ιωάννης.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ανέλαβε να μιλήσει προς τους εκκλησιαζόμενους. Αίσθηση προκάλεσε η εμβρίθεια των λεγομένων του, δεδομένου όυι ο ομιλητής διακρίνεται για το ανοιχτό πνεύμα του και τον “μετ’ επιστήμης” άψογο τρόπο εκφοράς του εκκλησιαστικού λόγου, εάν επιθυμεί να είναι και σύγχρονος και εκκλησιαστικός και όντως λόγος!

Αφορμώμενος από τη συγχωρητικότητα του τιμώμενου Αγίου, ομίλησε για το χρέος της αναζήτησης – συνάντησης – αποδοχής του Άλλου, του Ξένου, του Αμαρτωλού, δίχως να εγκλωβιζόμαστε στην αυταρέσκεια του Εγώ μας!

Λόγω των κάκιστων καιρικών συνθηκών, δεν πραγματοποιήθηκε κι εφέτος (για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά) η Λιτανεία ανά την πόλη της Ζακύνθου ενώ το Συλλείτουργο μεταδόθηκε απευθείας από διάφορους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς όπως την ΕΤ1, το διαδικτυακό κανάλι intv.gr, την Ε.ΡΑ. Ζακύνθου, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.






























































































































































































































































































































































































































Την παραμονή, με πολύ κρύο και βαριά συννεφιά, αλλά με θερμά αισθήματα ευλάβειας, ξεκίνησε το απόγευμα το χειμερινό τριήμερο των Εορτών προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου.  Στις 5 ακριβώς έγινε η καθιερωμένη Κάθοδος του Μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσοστόμου από το Αρχονταρίκι της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου προς το Καθολικό. Την παραμονή, με πολύ κρύο και βαριά συννεφιά, αλλά με θερμά αισθήματα ευλάβειας, ξεκίνησε το απόγευμα το χειμερινό τριήμερο των Εορτών προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου. Στις 5 ακριβώς έγινε η καθιερωμένη Κάθοδος του Μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσοστόμου από το Αρχονταρίκι της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου προς το Καθολικό.

Στα Προπύλαια του Καθολικού έγινε η υποδοχή του Μητροπολίτου, των Αρχιερέων και των επισήμων Στα Προπύλαια του Καθολικού έγινε η υποδοχή του Μητροπολίτου, των Αρχιερέων και των επισήμων

Άμα τη εισόδω στον ανθοστόλιστο και ασφυκτικά γεμάτο Ναό ξεκίνησε η καθιερωμένη Δέηση και Λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος  του Αγίου Διονυσίου τρεις φορές εντός του Καθολικού. Μετά την εναπόθεση του Σκηνώματος στην «Θύρα» του, άρχισε ο πανηγυρικός Εσπερινός, ψαλλόμενος ολόκληρος κατά το ζακυνθινό μουσικό ύφος. Άμα τη εισόδω στον ανθοστόλιστο και ασφυκτικά γεμάτο Ναό ξεκίνησε η καθιερωμένη Δέηση και Λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου τρεις φορές εντός του Καθολικού. Μετά την εναπόθεση του Σκηνώματος στην «Θύρα» του, άρχισε ο πανηγυρικός Εσπερινός, ψαλλόμενος ολόκληρος κατά το ζακυνθινό μουσικό ύφος.

Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου καλωσόρισε με θερμούς λόγους αγάπης τους φιλοξενούμενους Αρχιερείς και κάλεσε τον χοροστατούντα Μητροπολίτη Ρεθύμνης να μιλήσει προς τον λαό. Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου καλωσόρισε με θερμούς λόγους αγάπης τους φιλοξενούμενους Αρχιερείς και κάλεσε τον χοροστατούντα Μητροπολίτη Ρεθύμνης να μιλήσει προς τον λαό.

Ο κ.Ευγένιος, παλαιόθεν φίλος των εν Ζακύνθω Αγίων και δη του Αγίου Διονυσίου, μίλησε με λόγους σεβαστικούς για την θεοφόρο παρουσία του Αγίου της Συγνώμης στο κέντρο της πανηγύρεως και κάλεσε όλους σε προσευχητική ενατένισή του.  Ο κ.Ευγένιος, παλαιόθεν φίλος των εν Ζακύνθω Αγίων και δη του Αγίου Διονυσίου, μίλησε με λόγους σεβαστικούς για την θεοφόρο παρουσία του Αγίου της Συγνώμης στο κέντρο της πανηγύρεως και κάλεσε όλους σε προσευχητική ενατένισή του.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...