Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γεωργίου Μπαμπινιώτη «Διαλογισμοί για τη γλώσσα και τη γλώσσα μας»

Το νέο βιβλίο του Γεωργίου Μπαμπινιώτη Διαλογισμοί για τη γλώσσα και τη γλώσσα μας – Απλά μαθήματα γλώσσας και γλωσσολογίας παρουσιάζεται την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 στις 7:30 μ.μ. στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου.
Τα κείμενα του βιβλίου αφορούν σε σκέψεις, εκτιμήσεις, διαπιστώσεις, αλήθειες, διδάγματα, κατασταλάγματα μιας πολύχρονης πείρας και εντατικής ενασχόλησης

του Γεωργίου Μπαμπινιώτη με τη γλώσσα.
Ο συγγραφέας θα μιλήσει για τα θέματα του βιβλίου και τα σημερινά προβλήματα της ελληνικής γλώσσας.

Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αθήνα Τηλ. 210-33.53.989

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Τα κείμενα του νέου βιβλίου του σημαντικού Έλληνα γλωσσολόγου Γεωργίου Μπαμπινιώτη είναι σκέψεις, εκτιμήσεις, διαπιστώσεις, αλήθειες, διδάγματα, κατασταλάγματα μιας πολύχρονης πείρας και εντατικής ενασχόλησής του με τη γλώσσα. Είναι διαλογισμοί για τη γλώσσα, που ήθελε να μοιρασθεί με ένα ευρύτερο κοινό ενδιαφερομένων, οι οποίοι τον ρωτούν, κατά καιρούς, αν μερικά από αυτά που λέει σε ομιλίες του ή σε μαθήματα για το ευρύτερο κοινό μπορεί να τα βρει κανείς σε κάποιο γραπτό κείμενό του.

Έτσι, με τρόπο απλό, μιλά στο βιβλίο αυτό για πολύ σημαντικά θέματα της γλώσσας εν γένει και της ελληνικής γλώσσας ειδικότερα. Ο συγγραφέας τονίζει χαρακτηριστικά στο «Αντί Προλόγου» κείμενο του βιβλίου:
«Κι όλα αυτά μέσα σε ένα πνεύμα που διακηρύσσω ακατάπαυστα: να μπορέσουμε να μιλήσουμε απλά για την ουσία και τη λειτουργία της γλώσσας, για τις αρετές και τις δυσκολίες, για τη μαγεία του κόσμου της γλώσσας, για τα κλειδιά που σου ανοίγουν τον κόσμο της έκφρασης, αλλά και για τον αγώνα, για "το έργο ζωής" (opus vitae) που είναι πράγματι η κατάκτηση της ίδιας της μητρικής μας γλώσσας».

... ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Καθηγητής Γλωσσολογίας, πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006), Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (από το 2006), Πρόεδρος (από το 1987) της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων).

Τακτικό μέλος της «European Academy of Sciences and Arts» (Salzburg), τακτικό μέλος της Μόνιμης Διεθνούς Επιτροπής Γλωσσολόγων (CIPL), τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Το Βήμα (επιστημονικές επιφυλλίδες).

Διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Ελλάδος, μέλος της Επιτροπής Εκδόσεως της Εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα και της θεματικής Εγκυκλοπαίδειας της Εκδοτικής Αθηνών (Γλωσσολογία), τελευταία δε Πρόεδρος του Συμβουλίου για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία.

Ανήκει στους εισηγητές της Σύγχρονης (Μοντέρνας) Γλωσσολογίας στην Ελλάδα. Από τους πρώτους δίδαξε τις σύγχρονες μεθόδους αναλύσεως της γλώσσας, τις οποίες και εφήρμοσε σε αναλύσεις της δομής της αρχαίας και της νέας ελληνικής γλώσσας.

Καρπός της ενασχόλησής του με τα αντικείμενα αυτά είναι το Λεξικό της Νέας Ελληνικής (1998, γ΄ έκδ. 2008), Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο (2004), Μικρό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (2006, β΄ έκδ. 2009), Ορθογραφικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (2008), Ετυμολογικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (2009) και (από κοινού με τον Χρ. Κλαίρη) η Γραμματική της Νέας Ελληνικής. Δομολειτουργική – Επικοινωνιακή (2005), Συνοπτική Γραμματική της Νέας Ελληνικής. Δομολειτουργική – Επικοινωνιακή (2007).

Το 2007 ίδρυσε το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου, στο οποίο διδάσκει μαθήματα για την ελληνική γλώσσα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...