Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Δηλώσεις μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου για την τοποθέτηση φράχτη στην περιοχή του Έβρου

aixmi.gr
O Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος έκανε δηλώσεις στην ιστοσέλίδα aixmi.gr για το θέμα της τοποθέτησης φράχτη στην συνοριακή περιοχή του Έβρου με την Τουρκία :
Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τον φράκτη στα σύνορά μας. Πιστεύω προσωπικά ότι με βάση την μακραίωνα παράδοση της πατρίδας μας δεν θα έπρεπε να κατασκευαστεί ένας τέτοιος φράκτης ή συρματόπλεγμα ή τοίχος στα σύνορα της χώρας μας. Να εμποδίζει την είσοδο οιουδήποτε έρχεται στην Ελλάδα για να διευκολυνθεί ή απλώς να την επισκεφθεί.

Όμως, για να είναι τα σύνορα μας ελεύθερα για όλους, θα έπρεπε να είχε υπάρξει προγενέστερη πολιτική. Να είχαν ληφθεί, δηλαδή, μέτρα ώστε να έρχονται ελεύθερα όσοι νομίμως μπορούν να έρθουν, αλλά και η χώρα μας να μπορεί να τους δεχθεί. Τώρα, λοιπόν, που πράγματι η κατάσταση έχει καταστεί επικίνδυνη για την Ελλάδα, η κυβερνητική αυτή απόφαση θεωρώ ότι είναι μία απεγνωσμένη προσπάθεια για να αποτρέψει, έστω και την τελευταία στιγμή, την επιδείνωση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.

Κατά συνέπεια, με αυτή τη λογική μπορούμε να πούμε ότι η Πολιτεία παίρνει αναγκαστικά ένα τέτοιο μέτρο γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Δηλαδή, με δυο λόγια αφήσαμε το πρόβλημα να μας κατακλύσει. Και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, που λαμβανομένου υπ΄όψιν του πληθυσμού της, δέχεται τέτοια κύματα εισόδου λαθρομεταναστών.

Στην υπόθεση αυτή, πάντως, έχουν μεγάλη ευθύνη και οι υπηρεσίες της γειτονικής Τουρκίας η οποία διαφημίζει την οικονομική της άνοδο, αλλά δεν κρατεί τους λαθρομετανάστες στο εσωτερικό της, αλλά τους προωθεί στην Ελλάδα.

Ενθυμούμαι ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, στην τελευταία θητεία του, έχοντας δίπλα του τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Χρυσοχοΐδη, δήλωσε επι λέξει: «Επιτέλους, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει ξέφραγο αμπέλι». Εν τούτοις, από όλες τις, μετά ταύτα, κυβερνήσεις δεν ελήφθη κανένα μέτρο το οποίο θα συνηγορούσε υπέρ της νομιμότητας της εισόδου στην πατρίδα μας.

Μαζί με το θέμα του φράκτη, όμως, συνδέεται και το αντικείμενο συζήτησης της πρόσφατης μεγάλης υπουργικής σύσκεψης που είχε θέμα την προσπάθεια επαναφοράς του τρόπου ζωής και στοιχειώδους αξιοπρέπειας του κέντρου της Αθήνας, που έχει φτάσει, κατά γενική ομολογία, σε απαράδεκτα όρια.

Το θέμα αυτό το έθεσα από τον άμβωνα της Θεσσαλονίκης, πριν από ένα χρόνο. Και το έκανα γιατί είναι θέμα ποιμαντικό για την Εκκλησία.
Άλλωστε, στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, πριν από ένα χρόνο παρουσίασα αυτό το θέμα και άκουσα ορισμένους, στην Αθήνα, να με κατηγορούν για τις απόψεις μου. Είχα χρησιμοποιήσει, ως παράδειγμα, την πληθυσμιακή αλλοίωση της μεγάλης περιοχής του Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, προλέγοντας τι μπορεί να συμβεί και που, δυστυχώς συνέβη, αφήνοντας κατάπληκτη την κοινή γνώμη.

Τώρα, λοιπόν, λαμβάνονται αυτά τα μέτρα για να μπορέσουν να περισώσουν την κατάσταση έστω και την τελευταία ώρα και απ’ ό,τι εκτιμώ η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι υπέρ αυτών.

Υπάρχουν, όμως, και οι αντίθετες γνώμες, με τις οποίες δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ετσι, τίθεται άμεσα και επιτακτικά η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, όπως οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος αλλοίωσης του πληθυσμού μας.
Γιατί ακόμη και με την FRONTEX, με την οποία νομίζαμε ότι θα αποτρέπαμε την είσοδο λαθρομεταναστών, δεν έγινε τίποτε. Απλώς τους καταγράφει, τους δίδει ένα χαρτί και τους κατευθύνει στην Αθήνα.

Εάν τώρα ο φράκτης αποδώσει, αυτό θα γίνει αν διαφυλαχθεί και το κάτω τμήμα εισόδου από τον ποταμό Έβρο, στην περιοχή του χωριού Πόρος. Αυτό, αποτελεί μια κάποια λύση.

Ας ελπίσουμε, ότι έστω και την τελευταία στιγμή κάτι θα διασώσουμε.

(Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ήταν για 30 ολόκληρα χρόνια Μητροπολίτης Έβρου) .(aixmi.gr)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...