Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος (Πνευματικές και Λατρευτικές Εκδηλώσεις)


Την 30η Ιανουαρίου 2010, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά και πανηγυρίζει την σύναξη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, η Τοπική μας Εκκλησία έχει προγραμματίσει τις εξής πνευματικές και λατρευτικές εκδηλώσεις:
  1. Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 5.30 μ.μ., στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιδηψού θα λάβει χώρα Εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών της Βορείου Ευβοίας, κατά την διάρκεια της οποίας Χορός Ιεροψαλτών του παραρτήματος της Ιστιαίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως θα αποδώσει Ύμνους της Εορτής των Τριών Ιεραρχών και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης – Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, θα μιλήσει με θέμα: «Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ». Μετά τη λήξη της Εκδήλωσης θα παρατεθεί δεξίωση στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού.
  2. Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 το πρωί, σε συνεργασία με όλα τα Σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως θα πραγματοποιηθεί ο εκκλησιασμός των μαθητών σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως.
  3. Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 το πρωί, κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Νομού μας, ο επίσημος Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών, με Θεία Λειτουργία στην οποία θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και στην οποία θα παρευρεθούν οι Εκπαιδευτικοί της Πόλεως και αντιπροσωπείες από τους μαθητές των Σχολείων. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο θεολόγος κ. Αναστάσιος Βάχος – τ. Διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Χαλκίδος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος θα δεξιωθεί τους εκπαιδευτικούς στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας.

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ
ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
Στα χρόνια της βασιλείας του Αλέξιου Κομνηνού ξέσπασε μία έριδα, η οποία προς στιγμήν απείλησε την ενότητα της Χριστιανοσύνης. Η άρτια θεολογική κατάρτιση, οι αρετές, το ήθος, η μεγαλοφυΐα, τα ποιμαντικά και διοικητικά χαρίσματα, η βαθιά και ζέουσα πίστη καθώς και το πολύπλευρο και τεράστιο συγγραφικό έργο των Τριών Ιεραρχών, Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου Θεολόγου και Ιωάννου Χρυσοστόμου, έγιναν η αιτία φιλονικίας των χριστιανών για το ποιος εκ των τριών αγίων είναι σημαντικότερος. Η διαμάχη έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ώστε τα πλήθη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, τους Βασιλείτες, Γρηγορίτες και Ιωαννίτες. Οι ίδιοι οι άγιοι έδωσαν τέλος στη διαμάχη εμφανιζόμενοι στο θεοσεβή, ενάρετο και προικισμένο με πλούσια χαρίσματα ιεράρχη Ιωάννη Μαυρόποδα, επίσκοπο Ευχαϊτών, λέγοντάς του ότι μεταξύ τους δεν υπήρχε αντιδικία και να ενεργήσει τα δέοντα για να σταματήσει η επικίνδυνη για την ενότητα της Εκκλησίας διαμάχη. Ο Ιωάννης συνένωσε την μνήμη και των τριών Ιεραρχών σε μία κοινή εορτή στις 30 Ιανουαρίου και έγραψε γι αυτήν ειδική ακολουθία, η οποία ψάλλεται ως τις ημέρες μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έληξε η φιλονικία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΙΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
Βασιλείου αρχιεπισκόπου Καισαρείας Καππαδοκίας (†379)
Γεννήθηκε το 329 από ευσεβείς γονείς, τον εκ Πόντου Βασίλειο και την εκ Καππαδοκίας Εμέλλεια. Έζησε και ήκμασε στους χρόνους του Ουάλεντα, στον οποίο και απέδειξε την κακοδοξία του Αρείου. Έλαβε πολύπλευρη μόρφωση και δίδαξε φιλοσοφία την οποία και έθεσε στην υπηρεσία της Ορθοδοξίας. Το 370 ανήλθε στον αρχιερατικό θρόνο της Καισαρείας της Καππαδοκίας όπου και έδωσε πολλούς αγώνες υπέρ της ορθόδοξης πίστης. Συνέγραψε πλήθος θεολογικών, φιλοσοφικών, ηθικών έργων με τα οποία πολέμησε τις δοξασίες των αιρετικών και δίδαξε το ορθό χριστιανικό φρόνημα και το χριστιανικό τρόπο ζωής. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του στον τομέα της φιλανθρωπίας ήταν η ίδρυση της «Βασιλειάδας», συγκροτήματος με ευαγή ιδρύματα. Όντας τύπος ασθενικός εκοιμήθη πρόωρα στα 49 του χρόνια. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του την 1η Ιανουαρίου.

Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως, του Θεολόγου (†390) 
Γεννήθηκε το 329 στην Αριανζό της Καππαδοκίας από ειδωλολάτρες γονείς, το Γρηγόριο και τη Νόννα. Μετά τη γέννηση του Γρηγορίου και το φωτισμό του Αγ. Πνεύματος, γίνονται χριστιανοί και βαπτίζονται. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές στη Ναζιανζό, ενώ τη μέση εκπαίδευση στη Καισαρεία, όπου και γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μ. Βασίλειο. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον πατέρα του, επίσκοπο πλέον Ναζιανζού. Όμως ο άγιος προτίμησε τη γαλήνη και την ηρεμία και αναχωρεί για ένα ησυχαστήριο στον Πόντο κοντά στο φίλο του, τον Μ. Βασίλειο. Οι θερμές όμως παρακλήσεις των δικών του τον οδήγησαν και πάλι στη πατρίδα, όπου και τέθηκε εκ νέου στη διάθεση της Εκκλησίας. Μία σειρά όμως θανάτων, του αδελφού του Καισάρειου, της αδελφής του Γοργονίας, του πατρός και της μητρός του, πλήγωσαν την ευγενή ψυχή του. Στη συνέχεια η θεία πρόνοια οδήγησε τα βήματά του στην Κωνσταντινούπολη, όπου με τον πλέον μαχητικό τρόπο υπερασπίσθηκε την Ορθοδοξία και κατέφερε καίρια πλήγματα κατά των δυσεβών Αρειανών. Εκλέγεται πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, όμως στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο μια μερίδα επισκόπων τον αμφισβήτησε για ιδιοτελείς σκοπούς. Ο άγιος υπέβαλε την παραίτησή του και αναχωρεί για την πατρίδα του Αριανζό, όπου εκοιμήθη ειρηνικά το 391. Άφησε πλουσιότατο συγγραφικό έργο με έργα δογματικά, ερμηνευτικά, ηθικά και ασκητικά συγγράμματα, επιτάφιους λόγους, ύμνους και ποιήματα. Για την όλη παρουσία του η Εκκλησία τον αποκάλεσε “Θεολόγο”. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του την 25η Ιανουαρίου.

Ιωάννου Χρυσοστόμου, Αρχιεπ. Κωνσταντινουπόλεως (†407)
 Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε το 247 στην Αντιόχεια από ευσεβείς χριστιανούς, τον Σεκούνδο και την Ανθούσα. Ευφυής καθώς ήταν διακρίθηκε στις επιστήμες και στα γράμματα. Ιδιαίτερα δε εντρύφησε στη μελέτη των ιερών γραφών, αποκτώντας βαθιά θεολογική κατάρτιση. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, αποφάσισε να αφοσιωθεί στο μοναχικό βίο. Ο ένθεος ζήλος του, τον οδήγησε στην έρημο, όπου επιδόθηκε στην άσκηση και στην προσευχή. Όταν επέστρεψε στην Αντιόχεια χειροτονήθηκε διάκονος από τον Πατριάρχη Μελέτιο. Έξι χρόνια μετά ενθρονίστηκε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο Ιωάννης υπήρξε έξοχος ποιμένας, αλλά και ερμηνευτής των ιερών γραφών. Μάλιστα άφησε ανεκτίμητο συγγραφικό έργο. Όμως η σύγκρουσή του με την ασεβή αυτοκράτειρα Ευδοξία, τον οδήγησε στην εξορία και συγκεκριμένα στον Κουκουσό της Αρμενίας. Εξορισμένος από τόπο σε τόπο ο άγιος Ιωάννης εξεδήμησε προς Κύριο, καθώς δεν άντεξε τις ταλαιπωρίες και τις κακουχίες τις οποίες υπέστη. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του την 13η Νοεμβρίου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...